Taggat med: våld

Prison Punk

I USA, ett land besatt av att låsa in sina medborgare, har fängelser fått en egen mytologi med ett eget moralsystem. Tomas Hemstad undersöker vad kulturen runt män i fängelse berättar om maskulinitet, makt och sexuellt våld.

Kriget mot abortklinikerna

Sedan 1993 har åtta personer mördats i USA för sitt arbete på abortkliniker. Och trots att motståndarna till stor del har bytt ut bombhoten mot framgångsrika lagförslag är hot och trakasserier vardag för många abortläkare. Samtidigt blir det allt svårare att göra abort, fastän det är lagligt.

Våldet mot hbt-personer extremt utbrett, visar ny FN-rapport

Den första FN-rapporten någonsin om mänskliga rättigheter för hbt-personer (homo- bi- och transpersoner) som FN lanserade igår 15 december ger en skrämmande bild av det utbredda hotet och våldet mot hbt-personer i världen. Den beskriver hur människor världen över mördas och utsätts för hatbrott, tortyr och frihetsberövande, endast på grund av att de inte är heterosexuella. 

I 76 länder är det idag brottsligt för personer av samma kön att ha sex med varandra. I åtminstone fem länder är det belagt med dödstraff: Iran, Mauretanien, Saudiarabien, Sudan och Yemen.

Hbt-personer utsätts för hatbrott i alla delar av världen. Det handlar om mord, kidnappning, misshandel, våldtäkt men också om psykiska hot och att människor godtyckligt får sin frihet inskränkt. Våld mot hbt-personer tenderar dessutom att vara särskilt onda jämfört med andra hatbrott. Överfallen är ofta organiserade av religiösa extremister, paramilitära grupper, nazister och extrema nationalister.

– FN:s rapport visar att det är oerhört viktigt att Sverige intensifierar arbetet mot dödstraff och verkar för en avkriminalisering och ökade rättigheter. Det är en fråga om mänskliga rättigheter, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU i ett pressmeddelande på fredagen.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève, Navi Pillay, konstaterar i rapporten att många länders regeringar alltför ofta förbiser våld och diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

 

Läs om FN-rapporten på RFSU:s hemsida.

"Våldet tas inte på allvar"

En funktionsnedsättning innebär en dubbel utsatthet för den som drabbas av våld och sexuella övergrepp. Beroendet av hjälp från omgivningen och dålig ekonomi bidrar till att öka sårbarheten, men kvinnor som Ottar pratat med vittnar om att våldet inte tas på allvar.

Prenumerera på RSS - våld