Taggat med: våldtäkt

Prison Punk

I USA, ett land besatt av att låsa in sina medborgare, har fängelser fått en egen mytologi med ett eget moralsystem. Tomas Hemstad undersöker vad kulturen runt män i fängelse berättar om maskulinitet, makt och sexuellt våld.

Förövarspråk

Agnes Vittstrand om att det inte är offren som har svårt att prata om sexuellt våld, utan det är språket som är felkonstruerat så att du antingen måste vara tyst, eller begå våld på dina egna upplevelser.

Tyskland kan skärpa våldtäktslagstiftningen efter Köln

I onsdags godkände den tyska regeringen en skärpning av våldtäktslagstiftningen. Den nya lagstiftningen ska ta bort det nuvarande kravet på fysiskt motstånd från överlevaren för att få övergreppet att klassas som våldtäkt.

Pratar om våldtäkt bortom stereotyper

BOK Allt som är mitt
Anna Svensson och Alexander Alvina Chamberland
Bokförlaget ETC 2015

Bryt rundgången i våldtäktsdebatten

Säg inte nej?

I de allra flesta sammanhang säger vi inte »nej«, för det anses oartigt. Kravet på att vi ska säga NEJ för att tydligt visa att vi inte vill i sexuella sammanhang är därför orimligt, menar språkforskare.

Våldtäktskultur

Begreppet våldtäktskultur används alltmer flitigt i den svenska debatten. Men vad betyder det? Ottars redaktörer samlade tre insatta debattörer till ett samtal om machokultur, slutshaming och höstens dominerande sexualpolitiska fråga – samtycke.

Orimligt tvivel

Varför leder inte fler våldtäktsanmälningar till fällande dom? I svallvågorna efter flera uppmärksammade fall försöker Ottar reda ut varför bara ett par hundra personer döms för våldtäkt varje år – trots att det kommer in 6 000 anmälningar.

Lagen kan inte hjälpa oss

Isobel Hadley-Kamptz läser våldtäktsdomar och skriver om avgrunden mellan juridiken och den smutsiga verkligheten.

Veteraner bryter tystnaden

Kvinnor i USA:s armé löper större risk att våldtas av en manlig kollega än att dö i strid. Dokumentärfilmen The Invisible War, som var nominerad för en Oscar, gör deras krig synligt.

Sidor

Subscribe to RSS - våldtäkt