Taggat med: våldtäkt

»Han frågar efter adressen och jag får magknip«

Jag blundar. Det blir jobbigt att se in i ögonen på den som inte lyssnar.
Shaun Walls skriver om jakten efter ömhet på en liten bruksort som Fagersta.

Våldtäktsstatistik 1950-2017

Anmälningarna ökar och andelen uppklarningar minskar. Ottar bad datajournalisterna på J++ gå igenom statistiken kring våldtäkter.

Sexualupplösning

Ottars chefredaktörer ser hur sexualupplysningen äntligen lyfts fram, med all sin outnyttjade potential: Kunskapen om kroppar, relationer, sexualitet, om våra gränser, om ömsesidighet, gråzoner, och om våldet. Tack vare #metoo.

Stopp i rättskedjan – Ottar granskar våldtäkterna

Allt fler våldtäkter anmäls, men en allt mindre andel av dem klaras upp. Det finns ingen annan brottstyp där gärningsmännen frikänns i lika stor utsträckning. Ottar har granskat varför det tar stopp i rättskedjan.

Så kan krogvärlden förhindra våldtäkter

Sociala miljöer som krogar och klubbar är jaktmark för den som ser sin chans att utsätta unga som festar för sexuella övergrepp. Hur förebygger krogarna brott?

Alkohol vanligaste drogen vid våldtäkt på krogen

Alkohol, och inte narkotika, är den vanligaste drogen vid våldtäkt på krogen. Det behöver inte handla om att gärningsmannen drogar offret. I stället utnyttjas den som är mest berusad. Det visar en kommande studie.

Prison Punk

I USA, ett land besatt av att låsa in sina medborgare, har fängelser fått en egen mytologi med ett eget moralsystem. Tomas Hemstad undersöker vad kulturen runt män i fängelse berättar om maskulinitet, makt och sexuellt våld.

Förövarspråk

Agnes Vittstrand om att det inte är offren som har svårt att prata om sexuellt våld, utan det är språket som är felkonstruerat så att du antingen måste vara tyst, eller begå våld på dina egna upplevelser.

Tyskland kan skärpa våldtäktslagstiftningen efter Köln

I onsdags godkände den tyska regeringen en skärpning av våldtäktslagstiftningen. Den nya lagstiftningen ska ta bort det nuvarande kravet på fysiskt motstånd från överlevaren för att få övergreppet att klassas som våldtäkt.

Pratar om våldtäkt bortom stereotyper

BOK Allt som är mitt
Anna Svensson och Alexander Alvina Chamberland
Bokförlaget ETC 2015

Sidor

Prenumerera på RSS - våldtäkt