Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Extra

Tantradagboken del 1

Madonna gör det, Sting också. Följ med paret Nina och Mark på deras gemensamma resa mot landet tantrasex i Ottar. Det här är första delen.

HÖSTEN 2004

Nyfikenhet på det man kan känna men inte se blir startskottet på vår gemen- samma resa. När vårt förhållande efter sex år stagnerar börjar vi lite trevande utforska varandra utifrån vår (o)kunskap om tantrasex. Vi försöker nå nya sexuella höjder genom att bara vara i varandra, utan att få eller sträva mot orgasm, enbart genom att känna varandras energier. Resultatet blir inte direkt förbluffande, och föga anar vi att vi sex år senare ska återkomma till tantran.

ÅREN 2005—2008

Tiden präglas av förändring. Vi köper en villa, skaffar världens finaste hundvalp och försöker hantera revolterande tonåringar. »Ickemötet« kännetecknar vår relation. Situationen blir stadigt värre och tvingar oss till handling. Ska vi fortsätta vår relation eller ska vi separera? Min sambo, som går i terapi sedan några år, föreslår att vi ska börja gå i imagoterapi som är en form av parterapi. Jag reagerar med stor ilska och talar bestämt om för honom att det minsann inte är något fel på mig och att jag inte behöver gå i terapi. Efter ungefär en månad har jag bearbetat förslaget och lyckats ta kommandot över min rädsla, som hade antagit formen av ilska. Jag »kryper till korset« och vi bokar tid hos en imagoterapeut. Ett beslut jag prisar idag. Vi valde kärleken, varandra och att växa tillsammans.

2009

Imagoterapin, som handlar om att spegla och förstå den andre, gör att vi närmar oss varandra på ett nytt sätt och med helt ny respekt. Vi får båda insikter om att man inte kan förändra varandra utan bara sig själv och sina egna reaktioner på omvärlden. Vi väljer att försöka förföras och hänföras av varandras olikheter istället för att reta upp oss på dem. Under året fortsätter vi vår process genom att börja skriva musik tillsammans för att bearbeta våra känslor. Vi låter vänner ta del av vårt skapade och möter positiv respons. »Varför får inte hela världen höra detta?«, utbrister en fin vän. Intresset och nyfikenheten på olika vägar till insikt och utveckling växer, och förutom imagoterapi be- kantar vi oss med självhypnos via nedladdningsbara mp-filer som vi lyssnar på och förundras över. Min sambo slutar nästan helt med sitt nagelbitande med denna metod. Genom bekanta får vi dessutom chansen att prova på tankefältsterapi (TFT) som går ut på att reducera rädslor via stimulans av kroppens energimeridianer. Utforskningen av dessa terapier och »egen terapi« med hjälp av musiken sker parallellt. Detta processande ger skiftande resultat men ingen kan ta ifrån oss att det är en spännande resa vi gett oss ut på och att vi gör den tillsammans.

VÅREN 2010

Våren startas med en kurs i Ayurveda, en indisk fem tusen år gammal kun- skap om livet. Denna livskunskap lock- ade oss redan för några år sedan och vi återupplivar nu gamla kunskaper samt lägger till nya och integrerar det som går i vår vardag. Vi bestämmer oss också för att beröra »världen« med vår musik och våra texter, och under sommaren har vi vår premiärspelning. Återigen får vi positiv respons. Vi inser att vi har något viktigt att berätta – något som människor vill ta del av.

Under året avslutar vi vår imago- terapi men fortsätter resan med hjälp av bland annat meditation och attrak- tionslagen. Vi har verkligen gått igenom en »påse blandade terapiformer« så det var inte förvånande när boken Soul Sex – Tantra for Two landade i vår brevlåda under sommaren. Det är dags att återknyta bekantskapen med det man kan känna men inte se!

VINTERN 2010

Vår utveckling är nu tänkt att ske via sexualiteten. Då krävs det närhet i var- dagen och att man ger varandra av sin tid! Enligt boken är det viktigt att just boka in tid för varandra och för tantra. Vi har nu lytt det rådet och återkom- mer med vår tantra-utveckling.

Text: Nina och Mark

Bild: Daniel Fagerström

Fortsättning följer i Ottar #1 2011.

Nina och Mark är fingerade namn.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2010)

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.