Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

Teaterkamp och frikyrklig förvirring

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #3 2012.

Orgasm: Motstånd på tiljorna
Snart är den här! Genusvetarikonen Tiina Rosenberg är i höst aktuell med boken Ilska, hopp och solidaritet, den första översikten över den samtida svenska feministiska scenkonsten. Vi talar om en rörelse som formligen exploderade under 00-talet och tog kampen mot patriarkat och heterosexism med nyskapande teater, dans och performance.

Piskrapp: Klinikcharlataner
Dysberoendekliniken har erbjudit så kallade självtester, där den som är orolig får svara på frågor om sitt sexliv. Den som uppgett att hen har flera relationer samtidigt och gillar S/M-sex har kunnat få svaret att den befinner sig i riskzonen och bör få diagnos ställd. Efter kritik togs testerna bort, men den som söker seriös hjälp för verkligt upplevda sexuella problem löper tydligen risk att hamna hos fördomsfulla kvacksalvare.

Orgasm: Fritänkande frikyrkliga
Högerkristna Claphaminstitutets Alf B Svensson får i augusti på bästa debattplats i GP hävda att RFSU har en genomgripande mekanisk syn på sex, struntar i barn- och folkhälsoperspektiv och egentligen mest pratar om snoppstorlekens betydelse (!) i skolans sex och samlevnadsundervisning. Ingenting är sant, men det är ganska roligt.

Texten publicerades i Ottar #3 2012. Beställ numret här!

Fler artiklar

Krönika HBTQI

Finns det trygga rum på Clubhouse?

Clubhouse var en fristad för rasifierade, hbtqi-personer, kinksters och unga i förorten, men det nya sociala mediet håller på att