Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#1
17

#1 2017
FÄNGELSE

Du berövas din frihet när du döms till fängelse. Men har du fortfarande rätt till din kropp och din sexualitet? Ottar går in bakom gallren i en mansanpassad och strikt könsuppdelad värld. Vad händer med de mest hatade – sexualbrottslingarna? Fungerar den behandling som ska förebygga nya övergrepp? Vi träffar de som sitter inne och de som muckat och pratar sexualitet, rättigheter och relationer.

INNEHÅLL #1 2017

LEDARE: Förlossning under lysrör

Ottars chefredaktörer om hur nedläggningen av BB i Sollefteå påverkar tryggheten för de som ska föda.

JUST NU: Motormästare

Theresa Traore Dahlberg gör film om unga kvinnor som pluggar till bilmekar i Ougadougo i Burkina Faso. Jenny Damberg intervjuar.

SEXPOLISEN

Redaktionen hissar och dissar. Detta nummer: Om vårdvägran, Migrationsverkets »beviskrav« och att sjukdomsstämpeln på transsexualism har slopats.

Unga nyanlända vill lära mer om sex

Behovet av sex- och samlevnadsundervisning för ensamkommande unga är stort. Men vems är ansvaret? Och varför går det så långsamt? Anna Knöfel Magnusson undersöker.

……

TEMA: FÄNGELSE

Du berövas din frihet när du döms till fängelse. Men har du fortfarande rätt till din kropp och din sexualitet? Kan, och får, du ha relationer och sex? Och i så fall med vem? Ottar tittar in bakom gallren i en mansanpassad och strikt könsuppdelad värld där staten styr vardagen. Vad finns det för plats för hbtq-personer på insidan? Och vad händer med de mest hatade – sexualbrottslingarna? Fungerar den behandling som ska förebygga nya övergrepp?

Vi träffar de som sitter inne och de som muckat och pratar om sexualitet, rättigheter och relationer. Och – precis som i Orange Is the New Black – om heta möten bakom vakternas ryggar.

Begränsade begär

Du berövas din frihet men har du fortfarande rätt till din sexualitet? Hanna Sistek har träffat fyra ex-interner och pratat om onani, fantasier, relationer och sexleksaker.

KRÖNIKA: Vilka är vi att döma?

Martin Schibbye skriver om om dagen då en av hans medfångar vågade stå upp för de homosexuella på Kality-fängelset i Etiopien.

»Jag fattar nu att det var ett övergrepp«

Mattias är dömd för sexualbrott. Anna Dahlqvist och Carolina Hemlin har besökt honom i fängelset och pratat om behandling för sexualbrottslingar och om att komma ut som bög på anstalt.

GALLRAT!

Feminister bakom galler; Pussy Riots Nadezjda Tolokonnikova, Angela Davis och Nawal El Saadawi. Klassiska fängelsefilmer och rosa anstalter.

KRÖNIKA: 90 minuter utanför cellen

Jonas Lemon fastnar med en klitoris i säkerhetskontrollen i häktet, på väg mot det mest inspirerande han gjort som sexualupplysare någonsin.

Prison punk

Tomas Hemstad undersöker vad kulturen runt män i fängelse berättar om maskulinitet, makt och sexuellt våld, och berättar historien om »Donny the punk«.

POESI: Tystnaden

Vem tror på den som är psykiskt sjuk? Och vart flyr den som är inlåst? Hanna Alvage tolkar kvinnor och icke-mäns utsatthet inom rättspsykiatrin.

Att behandla en sexualbrottsling

Ett av Kriminalvården viktigaste uppdrag är att förebygga återfall i brott. Hur väl fungerar de för de som dömts för sexualbrott? Hannah Engberg granskar verkligheten bakom mottot »Bättre ut«. Pi Frisk har fotat på Asptunaanstalten.

SERIE: Jag glömmer aldrig upproret på Bedford Hills

Hanna Gustavsson återupptäcker en historisk revolt och berättar vad som hände på kvinnoanstalten Bedford Hills i USA kvällen den 29 augusti 1974.

In i garderoben – utan att passera gå

Hbtq-personer som sitter i svenska fängelser uppmanas att »ligga lågt« för att inte riskera att bli utsatta för hot och våld. Natalie Högström om hur brist på hbtq-perspektiv skapar rättsosäkerhet.

»Får kvinnor här inne ha sex med varandra?«

Tiden i kvinnofängelse var hård, med längtan efter barnen, förhör och förflyttningar. Men också ny vänskap och kärlek. Francis berättar för Carolina Hemlin om att sitta inne och vara lesbisk.

Eget fängelse för transkvinnor

Snart öppnar Thailands första anstalt för transkvinnor. Axel Kronholm träffar Thong och Ao på Minburi-anstalten utanför Bangkok. Frågan om separata hbtq-fängelser är kontroversiell i den internationella debatten.

Sexualiserad arbetsplats

Interner ska fostras till goda medborgare men präglas av stereotypa könsroller och en stark heteronorm. Utifrån sin erfarenhet som kriminalvårdare skriver Silas Aliki om hur relationen mellan interner och personal sexualiseras.

KRÖNIKA: It’s a man’s world

Rebecca Svart från Unga Kris skriver om att vara kvinna i ett system som utgår från att brottslingen är en man.

Fans, flator & fängelsedrama!

Ottar samlade tre fängelseserie-entusiaster – Aida Paridad, Eva Alfhild Jonsson och Anna Hellgren – för ett samtal om lockelsen med Orange Is the New Black, Oz, Wentworth, Bad Girls och klassikern Kvinnofängelset.

……

KRÖNIKA: Feministisk avhållsamhet

Sarah Delshad, grundare av plattformen Muslimska feminister,  vurmar för präktighet och ser frigörelse i att vänta med sex.

ESSÄ: Skaka rumpa för feminismen

Hur kan twerking vara politiskt, och på vilket sätt är analen en sexualdemokratisk plats? Clara Lee-Lundberg kollar in twerkaktivism och går på dansskolan Kaxighetens universitet.

RECENSIONER: 

Loretto Villalobos har sett pjäsen Transaktion

Kristina Lindquist skriver om filmen Systrar bakom galler

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Krönika

Feministisk avhållsamhet

Sarah Delshad skriver om sin vurm för det präktiga, en feministisk 1800­-talsdröm om den duktiga flickan.

Essä

Skaka rumpa för feminismen

Rumpan har blivit en symbol för förkroppsligade, dekoloniala processer. Men hur kan twerking vara politiskt, och på vilket sätt är

Reportage HBTQI

Sexualiserad arbetsplats

Statens fostran av interner präglas av stereotypa könsroller och en stark heteronorm. Sigrid Aliki skriver om hur relationen mellan interner

Intervju HBTQI

Fans, flator och fängelsedrama

Kvinnofängelset, Orange is the New Black, Oz. Varför är vi så fascinerade av tv-serier som utspelar sig innanför höga murar

Intervju

Motormästare

Theresa Traore Dahlberg gör film om unga kvinnor som pluggar till bilmekar i Ougadougo i Burkina Faso.

Reportage Sexualitet

Att behandla en sexualbrottsling

Ett av Kriminalvårdens viktigaste uppdrag är att förebygga återfall i brott. Men hur väl stämmer det in på behandlingen av

Essä

Prison Punk

I USA har fängelser fått en egen mytologi med ett eget moralsystem. Tomas Hemstad undersöker vad kulturen runt män i

Krönika Sex & hälsa

90 minuter utanför cellen

Jonas Lemon fastnar med en klitoris i säkerhetskontrollen i häktet, på väg mot det mest inspirerande han gjort som sexualupplysare.

Reportage Sex & hälsa

Begränsade begär

Du berövas din frihet. Men har du fortfarande rätt till din sexualitet? Vilka regler gäller innanför murarna? Om onani, fantasier,

Krönika

Vilka är vi att döma

Martin Schibbye om den dag en av hans medfångar på Kality-fängelset i Etiopien vågade stå upp för hbtq-internerna.

Krönika

It’s a man’s world

Rebecca Svart skriver om en kriminalvård där kvinnor är i minoritet och ett samhälle som dömer dem långt hårdare, just