Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen HBTQI

Vårdvägran i repris, hbtq-flyktingar utvisas (igen!) och transsexualism äntligen friskt!

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #1 2017.

Huvudvärk

Rättegångsföljetong om Vårdvägran

Det ständigt pågående fallet med barnmorskan som vägrar att utföra aborter behandlas nu i Arbetsdomstolen. Om Ellinor Grimmark vinner gehör för rätten att vårdvägra är det ett angrepp på aborträtten, och om hon förlorar kommer hon att vara nöjd ändå, för det banar bara väg för nästa steg: Europadomstolen. Och here we go again…

Piskrapp

Migrationsverkets »beviskrav« är inhumana

Hans pojkvän blev ihjälslagen av en mobb när paret blev »påkomna« med att ha sex. Nu väntar utvisning för Franco från Nigeria som enligt migrationsverket inte är »tillräckligt homosexuell«. RFSL kämpar tillsammans med den internationella organisationen All Out mot ett i raden av katastrofala beslut för hbtq-personer på flykt i Sverige.

Orgasm

Symboliskt betydelsefull friskförklaring

Socialstyrelsen följer nu WHO:s beslut från i höstas om att transsexualism inte ska klassas som en psykisk sjukdom. Steget är okontroversiellt och självklart, men vi gläds ändå åt förändringar som kan minska socialt stigma. »Sjukdomsstämpeln är bara första steget för att möjliggöra bra vård. Så nu har vi att göra!«, sa aktivisten Aleksa Lundberg till P3 Nyheter.

Fler artiklar

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Ledare HBTQI

Pressfrihet med undantag

Varför nekas Ottar pressackreditering till riksdagen? Att journalister har goda möjligheter att bevaka och granska makten är en demokratifråga.

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?