Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#4
19

#4 2019
KLIMAX

Klimatförändringarna griper in i varje liten vrå av vår existens, i våra begär, våra kroppar, kön och relationer. I dag är det ett oundvikligt möte. Trots detta är det få som lyfter de sexualpolitiska perspektiven på klimatfrågan. I Ottars nya dubbelnummer utforskas ämnet djupt och brett.

Vill du köpa lösnummer av Ottar? Beställ online på RFSU:s materialbutik eller Pressbyrån. 

INNEHÅLL #3-4 2019 

LEDARE: Metoo-sexismen kostar fortfarande liv
Ottars chefredaktörer Carolina Hemlin och Ida Måwe om Metoo-revolutionen och grupperna som inte hörts.

JUST NU: Gemenskap eller utfrysning
Journalisten Sara Recabarren skrivit en bok Sverigedemokraternas kvinnosyn. I
Insidan – SD-kvinnorna och partiet följer hon fyra partikvinnors resa.  

◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼ 

​​▶ Tema KLIMAX

Sexualpolitik och klimatfrågan? Hur då? Temat för det här numret har väckt många frågor under arbetets gång. Men få globala/politiska angelägenheter kommer undan våra begär, våra kroppar, kön och relationer. Klimatförändringarna griper in i varje liten vrå av vår existens. I dessa tider är det ett oundvikligt möte.

Maktens orättfärdiga mekanismer placerar hbtqi-personer, icke-vita och kvinnor i klimatkrisens frontlinje. Samtidigt blir förnekelse av den globala uppvärmningens konsekvenser allt mer central för de högerextrema. Så varför är kampen för att rädda klimatet så splittrad, varför går vi inte tillsammans; klimatrörelsen, feminismen, hbtqi-aktivister och antirasister?

I tema klimax miljötestar vi preventivmedel, sexleksaker och mensskydd, siar om sex vid jordens undergång och undersöker kraven på befolkningskontroll i klimatets namn. Vi möter de som väljer bort barn och de som står på barrikaderna för förändring. Vi dyker in i erotikens ekosystem, tar tåget till de queera mötesplatserna, och passar på att ligga i sovkupén.

REPORTAGE: Det är inte rätt att sätta barn till världen 

Vissa är beredda att gå längre än andra för att stoppa klimatkrisen. Ottars Sara Martinsson träffar några av dem som väljer bort barn med hopp om att bidra till att rädda planeten.

ESSÄ: Vilka barn är välkomna? 

Barnafödande har lyfts som den största klimatboven i debatten. Elina Pahnke konstaterar att det snedvridna samtalet landar i vilka människor som är önskvärda. Icke-vita barn och deras föräldrar pekas ut som syndabockar, samtidigt som de rika ländernas utsläpp ignoreras.

Grön sexualpolitik

Kvinnor drabbas hårdare än andra i klimatförändringarnas spår, men är också en nyckel till att stoppa klimatkrisen. Varför är rätten till sin kropp och sexualitet så viktig för en mer hållbar värld? Ottar ger er en lathund.

GALLRAT: 3 x Gretaeffekten i kulturen 

KRÖNIKA: Erotikens ekosystem

Flämtande lustskott, kärleksgödsel och vildvuxen undervegetation. Marika Smith vill att sovrummet blir vårt eget privata naturreservat.

Ottar klimattestar: Mensskydd!

Menskopp, tygbinda, ekologisk tampong eller friblödning? Ottar visar vägen till en klimatsmartare mens.

Upp till bevis för de svenska SRHR-aktörerna

De jobbar alla för ett mer hållbart samhälle, men hur hållbart agerar de själva? Ottar har  kartlagt klimatarbetet hos sex svenska organisationer som arbetar för sexuella och reproduktiva rättigheter. Resultatet är tyvärr inte så imponerande.

SERIE av Anneli Furmark: Kärlek i klimatkrisens tid

REPORTAGE & TEST: Klittra för klimatet!

Försäljningen av sexleksaker skjuter i höjden, trots klimatångest, plastbantning och konsumtionsskam. Sexexperten Marika Smith gör upp med sin bågnande leksakslåda.

ESSÄ: Svart, queer klimaträttvisa 

Unga svarta queera är några av de som drabbas hårdast, både av våld och hat, och av klimatförändringarna. 21-åriga aktivisten P Brown från Jamaica sätter sin egen kropp och erfarenheter i frontlinjen i kampen för klimaträttvisa. För Ottar skriver hen sin historia.

»Jag hoppas våra röster spelar roll«

Med rötter på Samoa-öarna, där stigande havsnivåer är en fråga om liv eller död, ser aktivisten Tuisina Ymania Brown-Gabriel hur klimatförändringarna är alarmerande — ur ett hbtqi-perspektiv.

ESSÄ: Undergångssex

Polerna smälter och jorden brinner. Hur viktigt blir sex när klockan tickar för mänsklighetens överlevnad? Ska vi ligga som om det inte fanns någon morgondag – eller är sex passé i en döende värld? Tomas Hemstad inser att vi måste fortsätta leva och älska även när hoppet dör. 

Ottar klimattestar: Preventivmedel!

Vilket preventivmedel är bäst för miljön? I valet av preventivmedel är det viktigast att det faktiskt fungerar och att du mår bra. Men vill du också väga in klimatpåverkan – eller ställa krav på tillverkarna kring hållbarhet – så ger Ottar dig hjälp på traven!

POESI: »Samer har ju blivit klippta i förr«

Timimie Gassko Märak är samisk artist, poet, urfolksfeminist och queeraktivist. Här skriver den om nedprioriteringen av Sápmi, om konsekvenserna av svensk politik när avstånden växer, skogen fälls och marken sprängs.

»Män måste ta ansvar för våldet mot planeten«

Klimatförnekelse hänger ihop med traditionella mansnormer och en växande högernationalism. Men hur? Ottar pratar med forskaren Martin Hultman.

SERIE av Hanna Böhm: Klimatpessimisten

GUIDE: Klubba klimatsmart – från Borderland till Berghain

Världen lockar med queera klubbar, pridefiranden och sexfestivaler – inte sällan på andra sidan Atlanten. Men baksmällan riskerar att bli evighetslång. Sanna Samuelsson ger dig 6 heta tips för att resa, mötas, festa och fira mer klimatsmart!

ESSÄ: Ni är inte önskade här

Ett förändrat klimat tvingar människor på flykt, för att kunna mätta sina barn, för att överleva. De rika länderna som skapat den globala uppvärmningen skulle kunna öppna sina gränser, men istället stängs de. Shora Esmailian om klimatflyktingars enorma utsatthet.

KRÖNIKA: Funkis for future

Greta Thunberg tackar sin aspergerdiagnos för att hon är en bra miljöaktivist. Frida Ingha påminner om att alla måste med i kampen för klimatet.

REPORTAGE: Klimatkamp – för vem?

Klimatförnekare, homofober, rasister och kvinnohatare återfinns inte sällan i samma läger. Men det är inte bara motståndarna som feminister, antirasister och hbtq-aktivister delar med klimatrörelsen. Att rädda planeten kräver sin maktanalys, så varför förs inte en gemensam kamp? Juliet Atto har träffat aktivister som ser både hinder och hopp.

KRÖNIKA: Befolkningskontroll har alltid ett pris

Loretto Villalobos om hur idéerna i befolkningsfrågan förändrats genom historien.

REPORTAGE: Kampen om dricksvattnet

I bergsbyn Siska i Pakistan har kvinnorna gått samman och byggt en sex kilometer lång rörledning som löser bybornas behov av färskvatten. Initiativet är ett av flera där kvinnor organiserar sig för att lösa vattenbristen, som är en tydlig följd av klimatförändringarna.

◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼

​​▶ Salongen

RECENSION: BOK Genuint om köttet och anden. Kristina Lindquist läser Hit, men inte längre av Maria Maunsbach.

RECENSION: BOK Soledad Cartagena om reportageboken Thailandssvenskarna där författaren Joakim Medin wallraffar bland sexköparna.

MINIKRÖNIKA: Globalt grepp på sexualitetsfrågorna imponerar

Anna-Maria Sörberg har djupdykt i mastodontverket The Oxford Handbook of Global LGBT and Sexual Diversity Politics.

​​▶ ”Sex i siffror” om Georgien, Hej aktivister, och 5 x sexualpolitiska pjäser.

◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼

​​▶ DESSUTOM

REPORTAGE: »Dans är konst och konst är motstånd« 

Med könsöverskridande dans har koreografen Rochdi Belgasmi skakat om hemlandet Tunisien, och banat väg för andra män att våga dansa fritt. I ett land där konservativa värderingar möter det nya, har dansen blivit ett sätt att utmana normer. 

ANALYS: Manosfären

En allt mer aggressiv, reaktionär mansrörelse växer fram i världen. Fraktionerna spretar men rörelsen bygger på ett gemensamt antagande: att det är de vita heteromännen som är förtryckta i dagens samhälle. Jon Weman har kartlagt manosfärens ideologiska bas, grenar och strategier. 

FOKUS: Gaymangans sista suck?

Medan Japan går mot fler hbtqi-rättigheter och ökad synlighet, börjar de populära erotiska gaymangaserierna försvinna från landets tidningshyllor. Varför? Erik Augustin Palm har besökt gaymangans hemland och träffat Gengoroh Tagame. 

HALLÅ DÄR… Per Nordén, som skrivit avhandlingen Regnbågsungar, om hur det är att växa upp med homosexuella-, bisexuella- eller transföräldrar. 

PULSEN: Queers som slår larm
Är hbtqi-personer extra bra visselblåsare?

OMSLAG

Foto Daniel Ivarsson
Modell Chris Taylor
Maskör Linnea Fries 

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Essä

»Ni är inte önskade här«

Ett förändrat klimat tvingar människor på flykt, för att kunna mätta sina barn, för att överleva. Shora Esmailian om klimatflyktingars

Serie HBTQI

SERIE: Kärlek i klimatkrisens tid

Hur gör vi för att leva och älska med klimathotet ständigt över oss? Anneli Furmark tecknar ett ögonblick i klimatkrisens

Essä

Vilka barn är välkomna?

Barnafödande har ofta lyfts som den största klimatboven. Men vilka barn är då välkomna? Elina Pahnke synar debatten.

Serie

SERIE: Klimatpessimisten

Klimatkrisen har skapat en drös olika personlighetstyper: flygskammare, skolstrejkare, klimatförnekare med mera. Hanna Böhm porträtterar en ny sorts klimattyp.

adwoa addae står med en BLM-skylt
Essä HBTQI

Svart, queer klimaträttvisa

Aktivisten Adwoa Addae sätter sin egen kropp och erfarenheter i frontlinjen i kampen för klimaträttvisa.

Nyheter Kroppen

Ottar klimattestar: Mensskydd!

Menskopp, tygbinda, ekologisk tampong eller friblödning? Ottar guidar dig till en klimatsmartare mens.

Essä Sex & hälsa

Undergångssex

Slutet kryper allt närmare. Polerna smälter och jorden brinner. Hur viktigt blir sex när klockan tickar för mänsklighetens överlevnad? Tomas

Reportage

Klittra för klimatet!

Försäljningen av sexleksaker skjuter i höjden, trots klimatångest och plastbantning. Sexexperten Marika Smith gör upp med sin bågnande leksakslåda.

Reportage HBTQI

Klimatkamp – för vem?

Juliet Atto har träffat aktivister som ser både hinder och hopp i den gemensamma kampen för att rädda planeten.