Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#1
14

#1 2014
KLUBB

Nattens sista skälvande timmar är mytomspunna; spontanhånglen, de ohämmade skratten, den extatiska dansen, känslan av frihet och gränslös gemenskap. Ottar undersöker festen som sexualpolitiskt rum.

LEDARE: Inte utan motstånd 

Redaktionen om valet till EU-parlamentet i maj 2014.

SEXPOLISEN

JUST NU: Bara fri i badrummet

Agnes Mohlin är arkitekten som blev kroppskonstnär i badrumsmiljö.

Fyra barn är idealet

Hårdare abortlagar leder inte till ökat barnafödande – ändå lyfts de fram som svar på sjunkande födelsetal. Anna Dahlqvist om en konservativ trend i Öst- och Centraleuropa.

TEMA: KLUBB 

Nattens sista skälvande timmar är mytomspunna. För det är då det händer; spontanhånglen, de ohämmade skratten, den extatiska dansen, känslan av frihet och gränslös gemenskap. Klubben är vårt tredje rum, ett tillfälligt universum. Vi besöker Yangons första gayklubb, Berlins dark rooms, pratar med klubbfixare i New York och dansar queersalsa i Stockholm. Ottar undersöker klubben som sexualpolitiskt rum.

ORGANISERAD ORGASM

Dans. Revolution. Nattlivet har länge varit en avgörande arena för såväl kvinnlig frigörelse som för hbtq-rörelsen. Jenny Damberg går på fest. 

ENKÄT: Är festen politisk? 

Ottar frågar JD Samson, Asynja Gray, Hanna Wildow och andra klubbprofiler.

FESTEN VISAR VÄGEN

Den är ett undantag, en utopi, åtminstone för några timmar. Tomas Hemstad om varför festen är så viktig – en plats där allt är möjligt.

KRÖNIKA: I fullständig frihet

Soraya Hashim om en kväll i den separatistiska klubbhimlen.

OM JAG INTE… 

En serie av Karolina Bång

MYCKET AV ALLT!

Konst- och forskningskollektivet Mycket forskar på nattklubben och ska, tillsammans med redaktionen, arrangera releasefest för Ottar!

LJUDET AV EN NY KÄRLEK

Hiphop och disco. Två rörelser som tagit sig olika uttryck – inte minst kopplat till synen på sexualitet. Läs Nathan Hamelberg reportage om ett musikaliskt syskonpar som äntligen hittat varandra.

SEX PÅ NYA ARENOR

När »Ottar« i 1950-talets Stockholm ställde sig på Nalens scen och talade om könssjukdomar var det en smärre sensation. Lena Lennerhed skriver om sexualupplysning i nattlivet – en laddad arena.

EN LYCKLIG OAS

Samkönade par som dansar, raggar och hånglar – en otänkbar syn i Yangon för bara några år sedan. Ottar har besökt Fab, en pulserande fristad i den burmesiska miljonstaden.

MED DANSEN SOM VAPEN

Dominanta män som visar upp följsamma kvinnor. I pardansen manifesteras traditionella könsroller. Peter Csaszti är lärare i queersalsa, där alla lär sig att både föra och följa – men det är inte okontroversiellt.

KRÖNIKA: Syskonskap i latex och läder

Helene Delilah minns en midsommarnattsdröm i en källarlokal och det sexualpolitiska uppvaknandet.

Vi är fienden nu 

En gigantisk depression hotar Rysslands hbt-samhälle. Anna-Maria Sörberg träffar Milena som fått sparken från sitt restaurangjobb, och som bara några dagar efter att detta reportage skrevs flyttade från landet.

Kan Putin sin egen historia?

Rysslands konservativa ledare hävdar att homosexualitet är en »västerländsk livsstil« som inte passar in i det andliga Ryssland. Men har de koll på sin historia? I den finns ikoniska hbt-personer som Gogol och Tjajkovskij.

Europas lägsta åldersgräns 

Som enda land i Europa är det i Ungern tillåtet för en 17-åring att ha sex med en 12-åring. FN har uppmanat landet att höja sin samtyckesålder. Men de gjorde precis tvärtom.

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

 

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Krönika

Syskonskap i latex & läder

Helene Delilah minns en midsommarnattsdröm i en källarlokal och det sexualpolitiska uppvaknandet.

Reportage

Med dansen som vapen

I traditionell par-dans har mannen makten över kvinnans kropp. Peter Csaszti, lärare i queersalsa lär dansare föra och följa. Dansen

Notis

OTTAR #1 2014

Nytt nummer av Ottar ute nu med tema: KLUBB. Vi undersöker festen och nattklubben som sexualpolitisk arena.

Intervju

Bara fri i badrummet

Agnes Mohlin är arkitekten som blev kroppskonstnär i badrumsmiljö.

Reportage Abort

”Fyra barn är idealet”

Hårdare abortlagar leder inte till ökat barnafödande – ändå lyfts de fram som svar på sjunkande födelsetal i land efter

Reportage HBTQI

Organiserad orgasm

Dans. Revolution. Nattlivet har länge varit en avgörande arena för såväl kvinnlig frigörelse som för hbtq-rörelsen. Ottar undersöker klubben som

Essä

Festen visar vägen

Den är ett undantag, en utopi, åtminstone för några timmar. Tomas Hemstad om varför festen är så viktig.

Ledare

Inte utan motstånd

Om tre månader är det val till EU-parlamentet. Då röstar vi fram de kandidater som ska föra Sveriges talan i

Essä HBTQI

Kan Putin Rysslands historia?

Landets konservativa ledare hävdar att homosexualitet är en västerländsk livsstil som inte passar in i »det andliga Ryssland«. Men har

Reportage HBTQI

»Vi är fienden nu«

En gigantisk depression hotar Rysslands hbt-samhälle. Vi träffar Milena som fått sparken från sitt restaurangjobb och nu flyttat utomlands.