Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Extra

Tio tips till föräldrar kring barns sexualitet

  1. Acceptera att ditt barn har en sexualitet, lägg dig inte i den i onödan. Låt barnen leka, pilla och utforska, de vuxnas inblandning gör ofta större skada än vad barnens lekar gör. Var dock uppmärksam på om något av barnen far illa eller drar sig undan.
  2. Sätt ord på barnens könsorgan – redan från början. Det är viktigt att ha ord för alla sina kroppsdelar.
  3. Lås dig inte vid en heterosexuell syn på sexualiteten. Låt lusten och sexualiteten vara könsneutral, du vet ju faktiskt inte om ditt barn är homo-, heteroeller bisexuell! Om din son leker med en flicka, insinuera inte att han därför är kär i henne. Vem vet, han kanske är kär i sin bästa killkompis! Försök låt bli att styra dina barns sexualitet och känslor.
  4. Svara konkret på barnens frågor. Lägg inte in några värderingar: ”Mamma och pappa tyckte om varandra och så stoppade pappa in sin snopp in i mammas slida och så kom ett frö, en spermie, in i mammas ägg inne i mammas mage och så blev det ett barn som växte och växte tills det var stort nog att komma ut ur magen.”
  5. Prata med varandra och barnen. Visa att det går att prata om kroppar, kön och lust i er familj – bra också om något skulle hända, så att barnet har orden och vet att han eller hon kan berätta för er.
  6. Om ni vill sätta gränser, gör det utan att skuldbelägga. Till exempel när det gäller pillande, bejaka gärna lusten, att det är skönt, men att man kan göra det när man är för sig själv.
  7. Att vara naken och fysisk i en familj är inte skadligt, tvärtom. Men det måste kännas naturligt även för de vuxna. Känn efter vad som känns bäst för er familj.
  8. Lär barnet njuta av beröring, lär dem att ta emot njutning. Ritualisera gärna beröring i form av massage. Beröringen i sig är helande.
  9. Respektera barnets nej till kramar, beröring och pussar. Du lär barnet integritet och att det har rätt till sin egen kropp, att nej betyder nej.
  10. Ge ditt barn en inre trygghet och självkänsla. Det är grunden för en bra sexualitet i framtiden.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2005)

Fler artiklar