Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Tre favoriter

Unni Drougge är författare och journalist. I höst kommer hennes nya roman Penetrering.

Porr för kvinnor

Den skyddande himlen (DVD)

Ett amerikanskt konstnärspar (Debra Winger och John Malkovich) reser planlöst runt i Nordafrika för att se om deras tioåriga äktenskap ännu har erotisk bärkraft. Bernardo Bertoluccis stämningsmättade regi och de sagolikt snyggt filmade ökenmiljöerna sveper in tittarna i en poetisk men samtidigt jordnära känsla av bitterljuv maktlöshet inför kroppens och själens vitt skilda verkligheter. Och när den förtrollande vackra mannen dyker upp med ökenlivets hela mystik i sin sugande blick, då uppstår en sällsam koppling mellan sorg, rädsla och åtrå som knappast kan hålla ett underliv torrt. De scenerna går med fog att åberopa när porr för kvinnor efterfrågas.

Kittlande homoerotik

En förlorad värld (Brideshead Revisited) (DVD)

”Seg” skulle nog många som blivit avtrubbade av högbudgetaction och upptempo kalla denna finstämda brittiska tv-serie som gick i början av 1980-talet. Med djupa lugna andetag för den oss in i ett familjedrama som har sin bas i ett ståtligt herresäte i England efter första världskriget.

Magin uppstår framför allt ur karaktärerna och deras inbördes relationer. Personerna bär på så mycket oförlöst längtan efter att nå fram till varandra att den sexuella spänningen, inte minst den homoerotiska, kittlar nästan oavbrutet medan de verkliga skeendena drar fram saktmodigt och slött som ett behagligt opiumrus.

Förtärande passion

De Profundis av Oscar Wilde

Så fort jag får chansen rekommenderar jag denna lilla ledsna skrift av en författare som annars gjort sig mest känd för frätande sarkasmer och ironiska komedier.

Det här är boken för alla som fått sitt hjärta krossat, för dem som hatar sitt ex, för dem som levt med en tyrann eller för alla som bara fascineras av stormig och förtärande passion.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2006)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.