Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Tre favoriter

Gabriella Håkansson är författare och litteraturkritiker. I våras valdes hon in som ny styrelseledamot i RFSU:s förbundsstyrelse.

En kamp mellan könen

En modern Strindberg. Så skulle man med lite god vilja kunna kalla fransmannen Michel Houellebecq. I de skandalomsusade böckerna Plattform och Konkurrens till döds skildrar han könskampen på ett så cyniskt och brutalt sätt att censurivrarna velat ställa till bokbål. Inte på grund av de taffl iga sexskildringarna, utan för att det just handlar om en kamp mellan könen. I Houellebecqs värld har sexualiteten liksom marknaden konkurrensutsatts. I en darwinistiskt färgad kamp slåss alfahannarna om tillgången till kvinnans könsorgan. Förlorarna får finna sig i att runka. Eller söka sig till marknader där deras status är större än de inhemska männens. Är det samtiden eller en grotesk fantasi Houellebecq skildrar? Finns inget riktigt svar på det. De som läst honom antingen jublar eller rasar. Han är definitivt en av de viktigaste författarna just nu.

Grandiost misslyckande

Apropå misslyckade män. En av de mest underhållande och tragiska dokumentärer som någonsin gjorts är Lost in La Mancha. Steg för steg får vi följa hur Brazil-regissören Terry Gilliam på grund av oväder, väsnande Nato-plan och en canceroid prostata misslyckas med att fi lma Cervantes berömda roman Don Quijote. Aldrig kan väl något så storvulet och påkostat ha fallerat så fullständigt! Finns att köpa på dvd.

Räddare i nöden

Aldrig förr har det funnits så många bra små bokförlag som nu. De poppar upp som svampar ur marken – anlitar de bästa översättarna, gör de snyggaste böckerna och har på kort tid höjt kvalitén på den översatta litteraturutgivningen med flera hundra procent. Senast ut är tvåmansförlaget Salamonski Press. Snygg som fan är deras guldglänsande utgåva av Christopher Isherwoods gayklassiker En enda man. Förlagets motto är ”att endast ge ut böcker som det är omöjligt att inte publicera”. Yeah right – now we´re talking!

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2005)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.