Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter HBTQI

Turkisk läkare och transperson sparkades för »omoraliskt beteende«

Kvinna med läkarrock och en regnbågsflagga står mot vit kaklad vägg.
Larin Kayataş. Bild Privat.

Läkaren Larin Kayataş arbetade på ett av Istanbuls stora offentliga sjukhus, men sades upp på grund av »omoraliskt beteende« på sociala medier. Hon själv menar att orsaken är hennes transidentitet. Diskriminering, säger turkisk hbtqi-organisation.

Läkaren Larin Kayataş har idag ingen möjlighet till att arbete som läkare inom offentlig hälso- och sjukvård i Turkiet, sedan hon i september 2021 blev avstängd från sin läkartjänst på Taksim-sjukhuset av hälsoministeriet i Istanbul. Uppsägningen uppgavs vara på grund av »omoraliskt beteende« på sociala medier.

Något Larin Kayataş själv anser är ett svepskäl, och att den egentliga anledningen är hennes transidentitet, att beslutet är politiskt:

– Under min tid som offentligt anställd har jag blivit utsatt för mobbning och hat. Hälsoministeriet kallade mig till en utredning där de frågade ut mig om jag är transperson, varför jag har varit med på 8 mars-demonstrationer, och varför jag stöttar oppositionspartiet CHP, säger Larin Kayataş till Ottar.

Larin Kayataş tog sin läkarexamen på Istanbul Çapa-institutet, en av de högst ansedda medicinska skolorna i landet. Hon började jobba på Taksim-sjukhuset i Istanbul våren 2021. Bara några månader senare, den 13:e september, blev hon avstängd från sin tjänst. Enligt uppgift från hälsoministeriet med anledning av inlägg på sitt privata twitterkonto, där hon bland annat postat bilder på sig själv i bikini, och där hon regelbundet skriver inlägg om transfrågor och om hbtq+-rörelsens kamp i Turkiet. Istanbulprovinsens hälsoministerium hänvisade till tjänstemannalagens artikel 8 om »omoraliskt beteende« som skäl för uppsägningen.

»Orsaker till »omoraliskt beteende« kan vara vad som helst. Det är oklart och ger myndigheterna möjlighet till diskriminering. Bara att vara hbtqi-person anses vara omoraliskt.«

Fırat Söyle, advokat på hbtqi-organisationen Lambda Istanbul

Fallet fick stor medial uppmärksamhet i Turkiet i höstas. Rättighetsorganisationer protesterade och påpekade att det strider mot grundlagen att sparka någon på grund av dens könsidentitet.

Uppsägningen går emot Europakonventionen, menar Fırat Söyle, advokat på hbtqi-organisationen Lambda Istanbul, som dock bedömer den turkiska lagen som otydlig i frågan och därmed tolkningsbar.

– Orsaker till »omoraliskt beteende« kan vara vad som helst. Det är oklart och ger myndigheterna möjlighet till diskriminering. Bara att vara hbtqi-person anses vara omoraliskt, säger Fırat Söyle i ett nyhetsinslag på mediekanalen Artı Tv.

Enligt en rapport från UCLA som publicerades 2020 löper transpersoner i Turkiet stor risk att utsättas för våld och diskriminering på individnivå, och diskriminering och ojämlikhet på institutionell nivå.

Larin Kayataş

»Jg har kämpat hela mitt liv för mina rättigheter och för att kunna leva som den jag är. Min familj bröt kontakten med mig på grund av min könsidentitet när jag var 15.«

Larin Kayataş

Larin Kayataş berättar för Ottar att avstängningen har tvingat henne till social isolering och ensamhet.

– Jag har inget annat jobb. Just nu jobbar jag inte och har ekonomiska svårigheter. Jag har kompisar som stöttar mig psykiskt, men Jag vet inte hur jag ska fortsätta att betala min hyra.

Kan du få jobb på ett privat sjukhus?

– Det kan jag nog, men jag är rädd för att söka på grund av det som hänt. Jag vill inte bli mobbad eller bli utsatt för trakasserier.

Funderar du på att flytta från landet?

– Nej. Jag har kämpat hela mitt liv för mina rättigheter och för att kunna leva som den jag är. Min familj bröt kontakten med mig på grund av min könsidentitet när jag var 15.

Text Aylin Ünal

Bilder Privat


Fler artiklar

Intervju HBTQI

»Jag vill tacka Trump«

Bree Fram kom ut på jobbet samma dag som Obama gjorde det möjligt att vara öppen som transperson inom amerikanska

Reportage HBTQI

Att känna sig klar

Vad behövs för att en person ska »känna sig som sitt kön«? Intervju med bland andra Tone Sekelius.