Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Ultrakonservativ leder EU-kvinnor

I juli valdes Anna Zaborska, medlem i det slovakiska regeringspartiet kristdemokraterna (KDH), till ordförande för kommittén om kvinnors rättigheter i EUparlamentet. Valet har fått många att gå i taket. Anna Zaborska har tidigare beskrivit homosexualitet som en hälsodefekt. Hon har också sagt att homosexuella som deltar i extroverta ”kärleksparader” (läs Pride red.) inte bör få undervisa då de har dåligt inflytande på barn. Hon är också tydligt emot abort. År 2003 uttalade hon sig i Magazine Markiza. Inte ens i de fall då en kvinna blivit våldtagen ansåg hon abort var lämpligt, utan menade att kvinnan då skulle utsättas för ytterligare ett trauma – att avsluta sitt barns liv.

Anna Zaborska försvarar sig nu med att hennes motståndare är intoleranta, vad gäller hennes uttalande om homosexuella menar hon att det syftade på personer som ”dansar nakna i kärleksparader” och att hon då frågade sig själv om de var lämpliga att undervisa hennes barn. Vad gäller abortfrågan säger hon nu att ”jag vill inte döma dessa kvinnor – jag vill hjälpa dem”.

– Hon var den som föreslog ett förbud mot abort i Slovakien. Hennes pappa var Vatikanens ambassadör. Hon kommer att vara Vatikanens osynliga stöd i kommittén, säger Olga Pietruchova, chef för Slovakiens motsvarighet till RFSU.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2004)

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?