Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Unga gnider och smeker

Bilden av det vaginala samlaget som enda sättet att göra sexdebut håller på att luckras upp, visar ny forskning om unga och sexualitet.

Ungdomar är i genomsnitt 16 år när de har sex första gången, och själva sexet kan se ut på många olika sätt. Det visar den nya stora undersökningen UngKAB om sexuella handlingar och attityder som genomförts av Göteborgs universitet och presenterades igår. Bland tjejerna uppger 86 procent att de hade smek- och gnidsex första gången, och 85 procent av killarna. Nästan lika många hade vaginalt samlag, medan oralsex och analt samlag var mindre vanligt. Bara någon procent uppger att de har använt sexleksaker. Men var sjunde ung kvinna och var åttonde ung man svarar att de haft ”annat slags sex” vid sin debut.

– Det är intressant att ungdomarna själva har haft möjlighet att definiera vilka handlingar de anser vara viktiga för dem, säger Maria Bergström, sexualupplysare på RFSU.

Bergström menar att detta kan vara ett tecken på att synen på att det är penetrerande samlag och ingenting annat som utgör sexdebuten, håller på att luckras upp.

– Många vänder sig emot den väldigt svartvita bilden att det finns en specifik sexuell handling som räknas som avgörande, säger hon.

Kristina Lindquist
Bild: Morguefile och RFSU


Läs mer

Läs och ladda ner UngKAB här (gu.se)
Ny studie om unga människors sexualitet: Var är strategin, Göran Hägglund? (pressmeddelande från RFSU)

Fler artiklar