Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika

Välförtjänt fredspris ger hopp

Ellen Johnson Sirleaf, president i Liberia, Leymah Gbowee, grundare till Women in Peacebuilding Program/West African Network for Peacebuilding och Tawakkul Karman, jemenitisk journalist och fredsaktivist får gemensamt priset för sina insatser för fred och demokrati.

Priset är välförtjänat. Aktivisterna Leymah Gbowee och Tawakkul Karman har båda med fara för sina liv trotsat djupt patriarkala samhällsstrukturer i sin kamp för fred och kvinnors rättigheter och möjlighet att leva i säkerhet. Ellen Johnson Sirleaf är inte bara Afrikas första kvinnliga president, utan har under sitt presidentskap lyckats bevara den bräckliga fred efter det 14 år långa inbördeskrig som Leymah Gbowees fredsrörelse bidrog till att avsluta.

Kanske kan Nobelpriset också ge nödvändig skjuts åt FN:s resolution 1325: om kvinnors rätt att delta i fredsprocesser och till skydd från våld och övergrepp under väpnade konflikter. I höst är det elva år sedan FN:s medlemsstater skrev under resolutionen och lovade att från och med då aktivt arbeta för att bryta det faktum att kvinnor betalar det högsta priset både under och efter väpnade konflikter: Först som offer för massvåldtäkter, sexuellt våld och ofta dödlig misshandel, därefter genom att helt uteslutas från återuppbyggnaden av samhällen och instutitioner efter att konflikternas slut.

Sedan de högtidliga underskrifterna har alldeles för lite hänt. Mellan 2008 och 2010 utgjorde kvinnor blott åtta procent av deltagarna vid de fredsförhandlingar som skett, allt enligt FN:s egna statistik. Organisationen ICAN, International Civil Society Network, som arbetar för att stärka kvinnors rättigheter och inflytande i fredsprocesser, klädde FN-siffrorna i skarpa ord i en rapport från förra året: Antingen har världens makthavare inte förstått vad resolutionen faktiskt innebär, för andra är den blott en läpparnas bekännelse som ser bra och progressiv ut på papper.

Med tanke på att det framtidsinvesterande fredspris som tilldelades Barack Obama 2009 alls inte stoppade presidenten från nya krigsäventyr är det kanske vanskligt att tro att årets utmärkelse kommer att förändra det faktum att kvinnor är de stora offren i världens konflikthärdar. Men det är en tydlig signal att hoppet aldrig dör. Och, viktigast av allt, att kamp till slut alltid lönar sig.

Text: Anna Hellgren, frilansskribent


Läs mer

1325 fungerar inte – kvinnor glöms bort

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.