Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter HBTQI

»Våra rättigheter är hotade«

Konservative François Fillon vann valet och blir högerns presidentkandidat i valet 2017. AFP PHOTO / Thomas SAMSON

Den franska hbtq-rörelsen känner stor oro. I söndags valdes den konservativa katoliken François Fillon till franska högerns kandidat i presidentvalet 2017. Enligt opinionsmätningarna kommer det stå mellan honom och högerextremisten Marine Le Pen.

– Det är samma sak över hela världen, det ligger liksom i luften att vilja vrida klockan tillbaka, säger Patrick Épinasse.

Patrick Épinasse står i receptionen till »Centre LGBT« i centrala Paris – en samlingslokal för en paraplyorganisation för franska hbtq-rörelsen. Han är orolig för François Fillons »ultrakonservativa politik«.

Fillon motarbetar de rättigheter vi kämpat hårt för att uppnå, han är inte mycket bättre än Le Pen, menar Patrick Épinasse.

François Fillon vann över partikamraten Alain Juppé. Båda är gamla premiärministrar för Republikanerna (fd. UMP) och båda föreslår en liknande ekonomisk åtstramningspolitik Fillon vill dock strama åt hårdast En av de största skiljelinjerna rör familjepolitiken: medan Juppé varit tydlig så slingrar sig Fillon, samtidigt som han framhäver att han »inte skäms över att ha värderingar« .

Inés Krapp och Patrick Épinasse

Vid flera tillfällen har Fillon visat prov på dessa värderingar. 1981 röstade han emot avkriminaliseringen av homosexualitet och senast 2013 röstade han mot den så kallade Taubira-lagen – uppkallad efter dåvarande justitieminister Christiane Taubira. Lagen gav samkönade par rätt att gifta sig och adoptera barn. Den gick igenom, men Fillon röstade alltså emot.

Det var en sådan glädje, en sådan fest, minns Inés Krapp som organiserar kvinnoträffar i Paris hbtq-center.

Hon är inte lika orolig som kollegan Patrick Épinasse, utan menar att det är för kontroversiellt att riva upp Taubira-lagen igen.

Det skulle leda till protester som ingen politiker orkar handskas med efter allt Frankrike fått utstå, menar Inés Krapp.

François Fillon säger dock att han inte tänker riva upp lagen bara »skriva om den«, »för barnets bästa«.

»Fillon motarbetar de rättigheter vi kämpat hårt för att uppnå.« Patrick Épinasse

Lagändringen 2013 föregicks av debatter och stora, ibland våldsamma, protester för och emot samkönades rätt att gifta sig och adoptera barn. Rörelsen »Manif pour tous«, som kämpar emot nämnda rättigheter och »för familjen«, organiserade det stora motståndet. Deras politiska gren »Sens Commun« (sunt förnuft) har stöttat François Fillon sedan han presenterade sin kandidatur i höstas.

Fillon har varit skicklig på att ge bägge läger sitt: trots att han personligen är »katolsk abortmotståndare« lovar han att inte verka för ett förbud mot abort eftersom »en man inte kan bestämma över en kvinnas kropp«.

I ett tal François Fillon höll inför tusentals Manif pour tous-demonstranter i oktober i år lovade han att »återkomma« till rättigheten för samkönade eller ensamstående till assisterad befruktning.

Fillon får allt sagt; han är emot abort men tänker inte förbjuda den, samkönade ska fortsätta få gifta sig men inte skaffa barn… säger Patrick Épinasse.

Kö till valurnorna i skolan Sextius Michel, Paris 15 arrondissemang, 27 november.

»I ett tal lovade Fillon att »återkomma« till rättigheten för samkönade eller ensamstående till assisterad befruktning.«

Söndagen den 27 november. Grundskolan Sextius Michel i centrala Paris är röstlokal och det har bildats en lång kö till valurnorna. Alla röstberättigade fransoser som skriver under på att de delar »republikanska center- och högervärderingar« samt betalar en avgift på två euro, är välkomna att rösta i dag.

I kön står Juppéväljaren Florian Versailles som berättar att han har en lesbisk systerdotter:

Florian Versailles
– Jag röstar för hennes skull. Hon kommer att bli världens bästa mamma, säger han.

En bit bakom honom står Isabelle Rambert som har deltagit i flera Manif pour tous-demonstrationer. Hon är sprudlande glad, säker på att hennes kandidat kommer att vinna.

– François Fillon kommer att få ordning på Frankrikes ekonomi, han kommer att öka säkerheten och han kommer att sätta familjen i första rummet. Alla barn har rätt till en mor och en far och François Fillon är barnens kandidat, säger Isabella Rambert.

Emma Sofia Dedorson

Frilansjournalist


Läs mer

GENUSHATARNA från 2014 i Ottar (om bland annat La Manif pour tous)

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Ledare HBTQI

Pressfrihet med undantag

Varför nekas Ottar pressackreditering till riksdagen? Att journalister har goda möjligheter att bevaka och granska makten är en demokratifråga.