Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Eva Backman, 77, pensionerad barnmorska som i 35 år arbetade på sjukhuset i Sollefteå. Nu ockuperar hon och andra andra de nedlagda avdelningarna, BB-ockupationen på Sollefteå Sjukhus. 2019-05-27
Nyheter Sex & hälsa

Vad kommer hända med BB Sollefteå?

När KD, SD och Sjukvårdspartiet försökte forma ett minoritetsstyre i Västernorrland kom de med ett löfte – att återöppna BB Sollefteå. Nu står det klart att det blir en annan politisk ledning. Hur kommer det att påverka sjukhusets framtid?

I fem år har BB-ockupationen av Sollefteås sjukhus pågått. Varje dag har aktivister i gula reflexvästar hållit sjukhusentrén bemannad – bortsett från pandemin då de fortsatte i digitalt form. I oktober kom den efterlängtade nyheten om att BB Sollefteå skulle återöppna. Det var minoritetsstyrets lovord, om de fick makten efter valet. Nu blev det inte så och istället blir det en majoritet med S,M och C som styr i kommande mandatperiod. Vad kommer hända nu med Sollefteå sjukhus?  

»Vi känner oss väldigt trygg i vår linje om att fortsätta utveckla sjukhuset i sin nuvarande form, det vill säga inget återöppnande.«

Elina Backlund Arab

Ottar har pratat med Elina Backlund Arab (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland, om hur Socialdemokraterna ser på sjukhusets framtid.

– Vi Socialdemokrater känner oss väldigt trygg i vår linje om att fortsätta utveckla sjukhuset i sin nuvarande form, det vill säga inget återöppnande. Men bilden av Sollefteå sjukhus och dess framtid är alldeles för splittrat, så vi behöver göra en extern utredning då vi tittar på alla de olika delarna som vi tre partier företräder, säger Elina Backlund Arab.

Elina Backlund Arab (S), ordförande hälso-och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland säger att Socialdemokraterna vill fortsätta utveckla sjukhuset i sin nuvarande form.

Socialdemokraterna vill alltså ha kvar sjukhuset men fortsätta utveckla det, Moderaterna vill lägga ner sjukhuset och Centern vill återöppna akutkirurgin samt förlossningen. Utredningen är enligt Elina Backlund Arab till för att få fram »all fakta på bordet«. 

-Vi vill veta vad det är som egentligen är möjligt med sjukhuset. Vad som är patientsäkert, hur möjligheten med kompetens personal ser ut och även möjligheten med ekonomin. Vi tre partier har kommit överens om att vi behöver den här faktan som utredningen kommer ge för att tillsammans kunna ta nästa steg, beroende på vad utredningen visar är vi beredda på att ändra ståndpunkt.

Utredningen ska vara klar i Juni 2024-  så den som väntar på ett beslut kommer få göra det ett tag till. Elina Backlund Arab påpekar att det måste få ta tid om man ska göra det på riktigt. 

»En utredning som ska ta 18 månader plus tid för återöppnande innebär att fler människor kommer att lida.«

Carina Hellström
Carina Hellström är en av initiativtagarna till BB-ockupationen i Sollefteå.

Situationen med BB-ockupanterna och Sollefteå sjukhus har haft stor medial spridning och läget är onekligen känsligt, så det är ingen underdrift att nyheten om det nya styret landat olika hos väljarna. Carina Hellström är en av initiativtagarna till BB-ockupationen och på frågan om hur hon känner kring att det inte blev ett minoritetsstyre svarar hon: 

-Det är en stor besvikelse då jag vet att de har kunnat räddat upp vården i hela länet och återöppnat BB och akutkirurgi på Sollefteå Sjukhus. S,M och C behöver en utredning för de vi redan vet, att BB och akutkirurgi behövs på sjukhuset i Sollefteå. En utredning som ska ta 18 månader plus tid för återöppnande innebär att fler människor kommer att lida.

Carina Hellström berättar att hon har kontaktat den nya sjukvårdsministern.

-Jag har i dagarna fått svar där hon meddelat att hon vill träffas. Vi kommer inte ge upp och ockupationen kommer fortsätta tills en förändring sker.


Text Olivia Bengtsson är journalistpraktikant på Ottar

Bild: TT Carlolina Byrmo

Läs mer!

Fler artiklar

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?