Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Vad är penetration för dig?

En negativ klang

För mig har ordet penetration en negativ klang. Jag tänker på makt. Kanske är jag också lite skadad av den där knullgesten med pekfingret som homofober brukar ägna sig åt. Jag får ut lika mycket av sex utan penetrering, men har inte något emot det heller. När jag tänker efter har jag haft många fler intensiva sexuella upplevelser där penetration inte alls har varit inblandad.

Moa, 26, konststuderande

”För mig har penetration aldrig betytt så mycket. Om man inte räknar att suga som penetration, gör man det?”
Gunnar, 55, lärare

År utan orgasmer

Jag har levt mer än halva mitt aktiva sexliv med inställningen att penetration är vad som utgör ”riktigt” sex. Jag vet inte riktigt varför, men så var det i alla fall. När jag var yngre vågade jag inte berätta för mina sexpartners att jag inte fick orgasm genom enbart penetrering (utan stimulering av klitoris) vilket innebar en himla massa månader, och år, utan orgasmer. Det bidrog till att bilden av min egen sexualitet som krånglig, tidskrävande och mindre värd satte sig ganska fast i mitt undermedvetna.

Under senare år har jag genom att prata öppet om sex, och läsa mycket, förstått att jag inte skiljer mig från de allra flesta tjejer. I mina senare förhållanden har det varit en självklarhet att också jag ska få orgasm och jag har blivit mindre generad och hämmad. Om jag fick bestämma skulle penetrationens betydelse minska drastiskt. Det var en period när jag kände ren motvilja mot penetration, jag tror den på något sätt stod som symbol för ett åsidosättande av mig själv. Numera brukar jag längta efter penetration vid petting men det är långt ifrån ett måste.

Jessica, 28, redaktionsassistent

Jag gillar det

Förut tyckte jag att penetration var själva definitionen på sex och att allt annat inte var riktig sex. Att kel och smek, förspel, hångel, petting, oralsex, leksaker med mera föll utanför ramen för ”riktig sex”, det vill säga penetration. Även om min bild av sex är mycket bredare nu så betyder penetration fortfarande mycket. Jag gillar det, och en sexualakt får gärna innehålla penetration, jag penetrerar gärna, eller blir omsluten kanske man kan säga, men det är inte målet eller något obligatoriskt.

Rickard, 30, bussförare

”Jag tänker på vaginalt samlag och analt samlag. Associerar inte oralt samlag till ordet penetration. Jag anser penetrationen vara syftet med själva sexlivet. Allt annat är dekoration eller verktyg för att kunna penetrera.”
Roland, 31, systemarkitekt

Prestationsångest

För mig är penetration förknippat med brännande smärta och prestationsångest. Från min sexdebut och nästan tio år framåt hade jag enbart sex med män. Jag gick till fler gynekologer och barnmorskor än jag kan minnas. Detta var innanvestibulit blev en erkänd diagnos, och innan internet. Jag hade ingen egen kunskap om vad smärtan handlade om och ingen att dela erfarenheterna med, utan var utlämnad till alla möjliga och omöjliga diagnoser. Till slut hade jag en byrålåda full med smärtstillande och bedövande salvor, cortison och antibiotika (smärtan berodde på en bakterie gissade några läkare). Inget funkade, men jag fortsatte ändå att tvinga mig igenom penetrerande samlag.

I dag har jag mest sex med kvinnor men även med män ibland. Jag gillar anal penetration. Det är inte associerat till smärta och prestationsångest utan lustfyllt och kravlöst. Ibland händer det att min fitta vill bli penetrerad, men det är inget jag kan styra över. Jag har börjat betrakta den som en egensinnig katt. Den vill när den vill. Och vill den inte, så gör det ont och då tvingar jag den inte. Efter några år i queera sammanhang har jag slutat att betrakta penetration som något obligatoriskt, oavsett vem jag har sex med. Det är befriande.

Karin, 33, lärare

”Vilken jävla fråga. Penetration… Det låter ju som en teknisk beskrivning. Nej jag vill inte svara mer.”
Karl, 28, datakonsult

Heterosex

Penetration får mig att tänka på det ”fullbordade” heterosexuella samlaget. Jag försöker komma bort från idén om att penetration krävs för att det ska vara sex ”på riktigt”. Men det är svårt att skaka av sig en uppfattning som funnits sedan barnsben, då man smygläste ”Hur barn blir till” med blossande kinder och fick lära sig att penetration och utlösning var synonymt med sex. I mitt sexliv är penetration en del av något större, och jag kommer aldrig att sluta vara förundrad över de mystiska vaginalorgasmer som alla i Hollywood verkar få.

Mette, 26, serietecknare

Vill kunna penetrera

Penetration kan vara så väldigt olika. I en relation jag haft upplevde jag penetrationen som mycket provocerande, som att den var för påflugen. Ändå är det penetration och tanken på den som får mig upphetsad.

Under homosexuella kontakter har jag saknat den när vi inte gått så långt utan ersatt den med något annat. Jag kan känna lite avund över att jag inte kan penetrera, och fantiserar ibland om att kunna det.

Mina, 30, arbetslös

Aldrig varit viktigt

Konstig fråga. Det där ordet har jag aldrig använt, fast jag vet ju vad det är. Jag har varit gift i 53 år och fött fem barn. På så sätt har det väl varit viktigt (skratt).

Men om man pratar om lust och sånt, då har det aldrig varit viktigt. Mer än så vill jag inte prata om det.

Birgit, 88, pensionär

”Jag blir hellre enbart smekt än enbart penetrerad.”
Susanne, 28, kulturproducent

Vill träs på av stor snopp

Jag har börjat känna mig mer och mer som Samantha i Sex & the City: ”What can I say, I need a big dick”.

Jag älskar känslan av att ens lilla kropp (jag är ju inte ens liten, kanske är det som är grejen) liksom ”träs på” en stor snopp. Förutom det sköna så får det mig att känna mig liten och kvinnlig och mjuk på ett sätt som jag nästan aldrig känner mig annars, eller ens skulle vilja känna i något annat sammanhang.

Veronika, 29, projektledare

”Ordet har en negativ stämpel för mig. Det låter som intrång. Men i mitt sexliv är det positivt. En bra avslutning på ett bra förspel.”
Emelie, 34, butikspersonalansvarig

Bara knulla lite

Penetration är för mig den enklaste formen av sex. Jag tycker att annat sex än att knulla är mer ansträngande (även mer intimitetskrävande och även därför lite ”jobbigare”). Om jag inte hade penetrerande sex skulle jag ha mycket mindre sex. För mig är penetration lite som förspel; ”kom och slink in lite i mig så ska vi se om vi kan ha vilt sex sen”.

Att hångla varandra varma och/eller bli smekt som förspel känns ibland, en halvsovande lördagsmorgon eller tisdagskväll, som ett oöverstigligt projekt. Däremot är det som en språngbräda in i lusten att bara knulla lite, att slappna av och inte tänka så mycket utan bara liksom förlora sig i sexet.

Jag tycker oerhört mycket om petting, skulle aldrig acceptera ett sexliv utan det – och får heller inte orgasm utan det, men jag skulle aldrig orka ha sex om man bara skulle behöva ha petting jämt.

Stina, 29, redaktionschef

Ingen svamp längre

Jag har börjat tycka om penetration mer och mer med åren. Jag liksom slappnar av mer och har därför inte de problem med typ skavsår och svamp som lade sordi på samlagen i tonåren.

Veronika, 29, projektledare

”Makt.”
Mario, 28, personlig assistent

Nästan ett måste

För mig är det absolut närhet. Jag är både aktiv och passiv, beroende på situation. Det är inget måste, men nästan. Det är jävligt speciellt. På sätt och vis är det väl sexuellt men också något mer. Jag vet inte… När vi två blir en, typ.

Patrik, 39, försäljare

”Penetrate, penetrate me, so fine, so fine, so fine
I get excited, I get excited, I’m alone, so fine,
I’m alive I feel fine, every time, penetration
Penetration, penetration, penetration, penetration”

Ur ”Penetration” med Iggy Pop (1973)

”If you let me come inside tonight
Girl, I’m guaranteed to satisfy
Penetration ’til the morning light
It’s allright girl, I’ll rock your world
And make you wish for the next night
I got what you’re waiting for”

Ur ”Penetration” med Naughty by nature, (1999)

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2006)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.