Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Valrörelsen då rasismen normaliserades

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Carolina Hemlin och Ida Måwe.

Valet 2022 har passerat och SD blev näst största parti. När rasismen normaliserar är det viktigare än någonsin att vara på sin vakt, skriver Ottars chefredaktörer. 

Vad hände med valrörelsen? Månaden innan valet staplade partierna  i det närmaste rasistiska förslag på varandra, som en obehaglig tävling  om vem som är värst. Fokus: brott och straff. 

Adhd-testa alla barn i »utsatta« områden så att de kan medicine ras och inte blir gängkriminella (M), satsa på familjeplanering för att  stoppa nyrekryteringen (S), språktesta alla tvååringar så att de som inte  kan prata svenska kan gå i språkförskolor (L). Skapa snabbt en nationell  plan för att få invandrare att återvandra efter valet, eftersom »massin vandringspsykosen« i Sverige skapar kriminalitet (M och SD).  

När Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen 2010, som första  parti någonsin sprunget ur högerextremism, var vi många som skakades i grunden. Stora protestaktioner hölls i en rad svenska städer.  Vårdarbetare och andra yrkesgrupper gick samman, skrev öppna brev  och vägrade släppa in Jimmie Åkesson på sina arbetsplatser.

»SD är i många  avseenden ett framgångsparti, men har fortfarande misslyckats med sitt  viktigaste uppdrag: att kunna bestämma samhällsdebattens villkor.«

År 2014 skriver författaren Per Wirtén i antologin Rasismen i  Sverige: »Efter fyra år med Sverigedemokraterna i riksdagen kan man  dra slutsatsen att Sverige inte blev ett nytt Danmark. SD är i många  avseenden ett framgångsparti, men har fortfarande misslyckats med sitt  viktigaste uppdrag: att kunna bestämma samhällsdebattens villkor«. 

Mycket har hänt sedan dess. Donald Trump blev amerikansk  president, framgångarna för franska Marine Le Pen bara växte, Jair  Bolsonaro kom till makten i Brasilien, och britterna röstade för brexit.  Nationalisterna fortsätter sin frammarsch, och Sverige har följt samma  utveckling som den i vår omvärld. Hösten 2022 är vi där: SD satte  valrörelsens agenda med icke-vita kvinnor och barn i skottgluggen, och  blev sedan näst största partiet  i riksdagsvalet.

När rasismen normaliseras är det viktigare  än någonsin att vara på sin vakt.  Tillsammans är vi många som  vägrar ingå i ett samhälle där  Sverigedemokraternas idéer  får leda vägen. Nu är det  dags att visa det.  

Carolina Hemlin och Ida Måwe är chefredaktörer.


Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.