Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Valrörelsen då rasismen normaliserades

Valet 2022 har passerat och SD blev näst största parti. När rasismen normaliserar är det viktigare än någonsin att vara på sin vakt, skriver Ottars chefredaktörer. 

Vad hände med valrörelsen? Månaden innan valet staplade partierna  i det närmaste rasistiska förslag på varandra, som en obehaglig tävling  om vem som är värst. Fokus: brott och straff. 

Adhd-testa alla barn i »utsatta« områden så att de kan medicine ras och inte blir gängkriminella (M), satsa på familjeplanering för att  stoppa nyrekryteringen (S), språktesta alla tvååringar så att de som inte  kan prata svenska kan gå i språkförskolor (L). Skapa snabbt en nationell  plan för att få invandrare att återvandra efter valet, eftersom »massin vandringspsykosen« i Sverige skapar kriminalitet (M och SD).  

När Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen 2010, som första  parti någonsin sprunget ur högerextremism, var vi många som skakades i grunden. Stora protestaktioner hölls i en rad svenska städer.  Vårdarbetare och andra yrkesgrupper gick samman, skrev öppna brev  och vägrade släppa in Jimmie Åkesson på sina arbetsplatser.

»SD är i många  avseenden ett framgångsparti, men har fortfarande misslyckats med sitt  viktigaste uppdrag: att kunna bestämma samhällsdebattens villkor.«

År 2014 skriver författaren Per Wirtén i antologin Rasismen i  Sverige: »Efter fyra år med Sverigedemokraterna i riksdagen kan man  dra slutsatsen att Sverige inte blev ett nytt Danmark. SD är i många  avseenden ett framgångsparti, men har fortfarande misslyckats med sitt  viktigaste uppdrag: att kunna bestämma samhällsdebattens villkor«. 

Mycket har hänt sedan dess. Donald Trump blev amerikansk  president, framgångarna för franska Marine Le Pen bara växte, Jair  Bolsonaro kom till makten i Brasilien, och britterna röstade för brexit.  Nationalisterna fortsätter sin frammarsch, och Sverige har följt samma  utveckling som den i vår omvärld. Hösten 2022 är vi där: SD satte  valrörelsens agenda med icke-vita kvinnor och barn i skottgluggen, och  blev sedan näst största partiet  i riksdagsvalet.

När rasismen normaliseras är det viktigare  än någonsin att vara på sin vakt.  Tillsammans är vi många som  vägrar ingå i ett samhälle där  Sverigedemokraternas idéer  får leda vägen. Nu är det  dags att visa det.  

Carolina Hemlin och Ida Måwe är chefredaktörer.


Fler artiklar

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare HBTQI

Dragqueens i skottlinjen

Ytter högern och kristna konservativa har siktet riktat mot glitter och högläsning.

Rättelse om tidningen Wow!

I Ottars första tryckta nummer för 2023 så blev det fel i angivelsen av vilken ålder som RFSU:s tidning för

Tonåringar lär vuxna om samtycke
Reportage Sex & hälsa

Vill du hångla?

Tonåringarna, som växt upp med #Metoo och samtyckeslag, är bättre på att fråga om samtycke än vuxna.