Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Vasektomi alternativ till p-piller – än så länge ovanligt

Trots att vasektomi – att skära av sädesledarna – är enkelt, snabbt och har få biverkningar använder bara tre procent av världens par metoden. Detta ville Jonathan Stack och urologen Doug Stein ändra på.

Trots att preventivfrågan är något som som de flesta skulle säga att parterna i ett förhållande gemensamt ska ansvara för, är det i regel personer med livmoder som får ta ansvar för att undvika att bli gravida genom till exempel p-piller, p-spruta eller spiral. Det ville regissören Jonathan Stack och urologen Doug Stein ändra på, och tog därför initiativet till World Vasectomy Day, som ägde rum den 7 oktober.

Vasektomi är ett ingrepp som anses enklare, snabbare och med mindre biverkningar än sterilisering av personer med livmoder. Kirurgen skär av sädesledaren och blockerar de lösa ändarna på vardera sidan så att spermierna inte kan ta sig till urinröret och ut. Proceduren tar ungefär en halvtimme.

Den 7 november uppmärksammade därför 100 läkare från 25 länder World Vasectomy Day genom att utföra så många vasektomier som möjligt under en 24-timmarsperiod. I slutändan var det ungefär 1 000 vasektomier som genomfördes världen över. Målet med aktionen var att avdramatisera denna preventivmetod och krossa myter kring ingreppet.

Hugo Ewald

Fotnot: De som gjort vasektomi uppmanas att inte se operationen som reversibel, att den går att upphäva, men i särskilda fall har det varit möjligt att återställa sädesledaren till fertilt skick. Vasektomi är dock ett kontroversiellt ämne eftersom det inte går att garantera att operationen faktiskt är reversibel.

Vasektomi är någonting som du bör överväga noga innan du väljer att genomföra, WVD:s Jonathan Stack har därför skrivit vad du bör ha klart för dig om du överväger att göra vasektomi.


Läs mer

»Fler än någonsin har möjlighet till bra familjeplanering«

»Indisk preventivmetod för män svårlanserad«

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Artiklar Sex & hälsa

Reproduktiv rasism

Paula Mulinari om hur staten vill kontrollera, begränsa och exploatera vissa gruppers möjlighet till reproduktion.

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?