Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Vi erbjuder den nakna sanningen

Hallå där… Sanni Breisch och Angelika Prick i Teater Matilda som sätter upp ”Sex” på Aliasteatern under februari.

Vad är ”Sex”?
– Det är en föreställning som gör en resa från bilden av det perfekta samlaget till den djuriska orgasmen. Däremellan möter vi one-night-standet, gynekologen, könssjukdomarna, sexmissbrukaren, självkänslan, bekräftelsen, rädslan och jämförelsen mellan sport och sex.

– Det är en lekfull, impulsiv och kanske till och med lite kaotisk pjäs. Men formen är väldigt exakt och balanserar upp detta.

››Vi vill visa en bild om hur sex kan vara. Allt vårt material är baserat på egna erfarenheter.‹‹

Hur kom det sig att ni skrev pjäsen?
– Vi var sex tjejer som flyttade ihop efter att ha gått skådespelarutbildningen på Skara Skolscen. Alla var sugna på att spela teater och gärna något egenskrivet. Ett av våra ständigt återkommande samtalsämnen hemma vid köksbordet var sex. Tillsammans hade vi hur många historier som helst, både roliga, hemska och konstiga. Varför inte dela med oss av dem?

– Vi fann vår regissör Klas Wiljergård förra året och startade projektet ”Sex”. Då var vårt mål själva processen, men så småningom insåg vi hur viktig denna föreställning är, framförallt för ungdomar.

Vad vill ni förmedla?
– Vi vill ge en bild av hur sex kan vara. Ungdomar, även vuxna, blir väldigt påverkade av samhället som speglar hur sex ska vara, bland annat från tv, reklam och musik. Det ställs även krav på hur du ska förhålla dig till sex.

– Vi ställer inga krav, räds inga skavanker utan vill förutsättningslöst erbjuda den nakna sanningen.

Vad har arbetet med pjäsen gett er?
– Dels har vi fått en mer avslappnad inställning till sex. Vi har också blivit medvetna om att det går att genomföra ett sådant här projekt, bara man vill.

– Efter vår pilotföreställning av Sex våren 2010 kunde vi inte bara släppa allt. Vi bestämde oss för att satsa, och inledde ett samarbete med Aliasteatern som trodde på vår idé.

11-r-feb-finger.jpg

Det är mycket prat om sex i medierna just nu, blir ämnet inte uttjatat?
– Ett ämne som sex är såpass viktigt att prata om, att ju mer folk vågar prata om det desto bättre. Det är dock väldigt mycket snack om hur man ska förhålla sig till sex, vad som är rätt och vad som är fel. Det vill vi gå emot, vi vill visa en bild om hur sex kan vara. Allt vårt material är baserat på egna erfarenheter.

Text: Carolina Hemlin
Bild: Isabella Rising


Läs mer

Alliansteaterns webbplats

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.