Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

»Vi är sexets schlagerfestival«

Nisse Edwall är skådespelare och en av programledarna bakom Sveriges Radios sexsatsning Ligga med P3. På onsdagarna leder Nisse ett panelsamtal om ämnen som fittslickning, porrpreferenser eller frågan »Vem är den absolut sexigaste tv-kocken?«

På fredagarna riktar sig programmet till tonåringar mellan 13 och 16 år och heter då Hångla med P3, ett program som produceras för UR. Programmets frågelåda har nåtts av efterdyningarna av debatten kring sexualupplysningsfilmen Sex på kartan och ungas sexualitet. Nisse Edwall har en känsla av att en del av breven snarare är författade av konservativa 60-åringar som vill testa sexualupplysarna, än av verkliga ungdomar.

– Vi får en del misstänkta brev som låter ungefär: »Jag har typ liksom fyllt 13 år och jag tänker bara på att knulla. Vad ska jag göra?«

Behöver vi verkligen ett till program om sex?

– Det pratas mycket om att man ska prata om det. Men det handlar oftast om de negativa aspekterna av sex. Vi vill göra ett program som handlar om lust. Men programmet ska inte vara kittlande, utan mer ha en granskande vetenskaplig attityd, som när en sportreporter analyserar en fotbollsspelares teknik. Jag vill vara en lustfylld nörd i radio.

Vilken lucka i medieut­ budet fyller Ligga med P3?

– Vi undviker att prata politik. När vår panel pratade om porr förutsatte vi att alla i panelen skulle ha en positiv inställning och vi problemati- serade inte överhuvudtaget. Man kan säga att vi väljer att blunda för det negativa.

Är inte valet att inte problematisera också politiskt?

– Jo, vi är såklart medvetna om vad vi gör. Sexualpolitik är viktigt men det behandlas redan så bra i andra former. Vi är sexets schlagerfestival.

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.