Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Yngst i regeringen

Hon är Spaniens mest kritiserade minister, som tar ställning för fri abort och mot sexuellt våld. Ottar tar pulsen på Spaniens jämställdhets­minister Bibiana Aído.

Den politiska oppositionen i Spanien tycker att Bibiana Aídos blott tvååriga jämställdhetsdepartement är onödigt, och har lovat avskaffa det så fort de kommer till makten.
– Varje gång vi gör framsteg möter vi motstånd. Det handlar om rädslan för jämställdhet, som är lika gammal som strävan efter att uppnå den, säger Bibiana Aído.
För två år sedan tillträdde hon, då 31 år, som den yngste ministern någonsin i en spansk regering. På kort tid har Spanien lagstiftat om jämställdhet i arbetslivet, politisk representation och infört fri abort. För fem år sedan blev Spanien tredje land i Europa att tillåta samkönade äktenskap. I mars lanserades kampanjen »ge kvinnomisshandlaren rött kort« för att understryka samhällets ansvar att ta avstånd från våldet.
– Tidigare betraktades våld mot kvinnor som ett problem i ett förhållande och människor lade sig inte i. Tack vare mediernas och institutionernas arbete ökar medvetandet dag för dag.

På toppmöten med andra jämställdhetsministrar inom EU möter Bibiana Aído samarbetsvilja. Hon har en framträdande roll under det pågående spanska ordförandeskapet. På hemmaplan råder turbulens kring den nya som antogs den 24 februari i år och bland annat ger kvinnor rätt att göra abort till vecka 14. Bibiana Aído har ofta blivit citerad på uttalandet »kyrkan bestämmer vad som är synd, inte vad som är ett brott«.

Bibiana Aído förstod att hennes liv skulle förändras när hon tog på sig uppdraget som jämställdhetsminister. Hon säger att hon inspireras av de kvinnor som före henne, under betydligt kärvare omständigheter och utan vare sig erkännande eller tack, banat väg för dagens framsteg. Häromdagen blev hon uppmanad av en kvinna att inte bry sig om all kritik som serveras med morgonnyheterna varje dag – »tänk på att jag lever tack vare er«.
– För mig uppväger det allt arbete, all kritik. Vår styrka är att vi har rätt, så när vi nu har nått ända hit kommer vi inte att stanna förrän vi uppnår verklig jämställdhet.
FN pratar om att det skulle ta 500 år att nå reell jämställdhet i den här takten. Självklart är vi inte beredda att vänta så länge.

Läs en längre intervju med Bibiana Aído (efter 15 juni 2010) i Ottar rapport och läs hennes blogg på bibianaaido.wordpress.com

Jenny Rönngren

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2010)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.