Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#1
16

#1 2016
$€X – att köpa och sälja

Sex mot ersättning, prostitution, sexarbete, sexköp, köpesex eller könshandel? Begreppen är lika laddade som debatten. Ottar dyker ner i ett hett sexualpolitiskt ämne präglat av en stark polarisering.

INNEHÅLL #1 2016

LEDARE: Vad vi (inte) vet

Vad är det som säger att ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan inte kommer från en familj med feministiska förkämpar? Ottars chefredaktörer om alltför snabba slutsatser.

SEXPOLISEN: Queen B levererar, hatarna på gatorna och en epidemi krävs för att snacka aborträtt.

JUST NU: Frivillig ensamstående förälder

Josefin Olevik skriver om att få barn på egen hand i Den befriade familjen.

Historien om en förlorad dotter

Alliance Mubonesi blev 17 år. Hennes pappa Leveson berättar om en älskad dotter som föll offer för mödradödligheten i Zimbabwe.

Sexualpolitisk serieboom!

De tar sig an fertilitet, insemination, abort och familjenormer. Ottar har träffat Fanny Agazzi, Julia Hansen och Sara Elgeholm, tre aktuella serieskapare.

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

TEMA S€X

Sex mot ersättning, prostitution, sexarbete, sexköp, köpesex, könshandel. Det finns gott om ord, men att välja rätt är desto svårare. Inget av dem kan passera som neutralt, och debatten är lika laddad som begreppen.

När redaktionen började arbeta med det här numret var det svårt att få folk att medverka. Taggarna var utåt, tongången hätsk, och oron för att inte få höras på egna villkor var stor. Vi mötte en hel del misstro, och – förstod vi efter ett tag – i grunden en stor frustration, som en följd av att diskussionen om sexköp i feministiska rum är så starkt polariserad. Ofta är positionerna låsta på förhand: Är det patriarkalt förtryck eller ett arbete som alla andra? Är du för eller emot sexköpslagen?

Lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster har 17 år på nacken nu, och även om det inte går att runda den i ett tema om att köpa och sälja sex, finns det så mycket annat intressant att berätta om. I Ottar #1 2016 får du insikt i torskens historia, du får möta socialarbetarna på gatan, och lyssna till de som faktiskt sålt eller säljer sex. 

Den outforskade torsken

För hundra år sedan beskrevs sexköpare som »dugliga och hurtiga«. I dag betraktas de som onormala eller sjuka. Rebecka Lennartsson har grävt i torskens historia.

»Det är ett mansproblem«

Vem är sexköparen? Vi frågar polisen Simon Häggström som har lång erfarenhet av att haffa torskar i Stockholm.

Sex för överlevnad

Aisha, Faith och Eva i Kampalas slum säljer sex för att få mat på bordet. Ångesten dämpar de med öl och khat.

KRÖNIKA: När hon köper sex

Valerie Kyeyune Backström om det förmildrande skimret över berättelser om vita kvinnors sexturism.

»Jävlar, vad jag är feminist!«

Tre sexsäljare berättar för Padma Schrewelius om enkla pengar, bekräftelse och förnedring.

»När jag väl börjat var det svårt att sluta«

»Maria« och »J« efterlyser mer hjälp för dem som vill sluta sälja sex och önskar att fler ville lyssna på människor som, liksom de, har erfarenhet av sexhandel.

Sexarbete eller prostitution

Kajsa Ekis Ekman beskriver sex mot ersättning som den sexuella frigörelsens värsta fiende. Emmy M. Kerstinsdotter ser personer med erfarenhet av att sälja sex tystas i debatten.

»Alla jobb suger mer eller mindre«

Är sexköpslagen feministisk? Går det att vara öppen med att en säljer sex? Ottar bad fem sexsäljare chatta loss.

Amnesty & avkriminaliseringen

Vi backar bandet till Amnesty Internationals beslut 2015 om att arbeta för avkriminalisering av sexsäljare, hallickar och bordellägare. Vad var det som hände?

»De tigger på dagarna och går på gatan på kvällarna«

De erbjuder stödsamtal, hjälp med att få tid för en abort eller en kopp kaffe och ett besök på simhallen – socialarbetarna på gatan.

Inte bara kvinnor

Vad händer med radikalfeminismens analys av sexhandel som en grundbult i  könsmaktordningen när undersökningar visar att fler män och transpersoner säljer sex? Hannah Lemoine och Amra Bajric efterlyser ett bredare maktperspektiv.

Flykt till fångenskap

Den växande flyktingströmmen till Europa ger människohandlare ökade möjligheter att smuggla och sälja ännu fler människor för sexuella syften.

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

Krympande queera rum

Sankt Petersburg 2016. En mardröm där väggarna kryper närmare. Bangs chefredaktör Sanna Samuelsson letar efter platser där queert liv kan äga rum i Putins Ryssland.

Recensioner:

Soledad Cartagena ser filmen Mustang.

Tiina Rosenberg läser Queer Wars.

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Reportage HBTQI

Krympande queera rum

Sankt Petersburg 2016. En mardröm där väggarna kryper närmare. Sanna Samuelsson letar efter platser där queert liv kan äga rum

Intervju

Sexarbete eller prostitution

Ottar gav två debattörer som har olika ståndpunkter kring sexköpslagen fem likadana frågor och fria händer.

Essä

Den outforskade torsken

För hundra år sen beskrevs sexköpare som »dugliga och hurtiga«. I dag betraktas de som onormala eller sjuka. Rebecka Lennartsson

Krönika Sexualitet

När hon köper sex

Ett djupt kolonialt mönster, skriver Valerie Kyeyune Backström.

Ledare

Vad vi (inte) vet

Vad är det som säger att ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan inte kommer från en familj med feministiska förkämpar? Ottars chefredaktörer

Intervju

Sexualpolitisk serieboom

De tar sig an fertilitet, insemination, abort och familjenormer. Ottar har träffat tre aktuella serieskapare.

Intervju

»Det är ett mansproblem«

Vem är sexköparen? Vi frågar Simon Häggström, gruppchef vid Stockholmspolisen som arbetar med att gripa sexköpare.

Recension

Queera eller mänskliga rättigheter?

Tiina Rosenberg läser om den globala sexualpolitiska ojämlikheten i Queer Wars men skanar både genus- och maktperspektiv. »De sexualpolitiska frågorna

Reportage

Inte bara könsmakt

Vad händer med radikalfeminismens analys av sexhandel som en grundbult i könsmaktordningen när män och transpersoner säljer sex? Hannah Lemoine

Reportage

Historien om en förlorad dotter

Alliance Mubonesi blev 17 år. Hennes pappa Leveson berättar om en älskad dotter som föll offer för mödradödligheten i Zimbabwe.

Reportage

Amnesty & avkriminaliseringen

Förra året tog Amnesty International beslut om att arbeta för en avkriminalisering av sexköpare, sexsäljare och hallickar. I Sverige tappade