Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Abort

Coronakrisen skylls på hbtqi-personer

Coronapandemin är ett »straff« för prideparader, menar vissa religiösa ledare. Bild Shutterstock/Dublin gay pride, 2017.

Hbtqi-rörelsen har anklagats för både Roms fall, jordbävningar och Spaniens dåliga ekonomi. Nu är det dags för coronabeskyllningarna.

»Att följa Gud skyddar USA från sjukdomar som coronaviruset.« Det skrev den amerikanska högerpastorn Steven Andrew Christian News Wire i början av mars, samtidigt som kurvan över antalet smittade av covid-19 steg allt brantare. Pastorn hade sin egen strategi för att plana ut kurvan. För att skydda USA utnämnde han mars månad till Repent of LGBT Sin Month — »månaden för att ångra hbtq-synd«.

»På något sätt är det alltid >bögarnas fel< och det gäller även coronaviruset.«

Så fort världen drabbas av en katastrof är det någon som höjer fingret och pekar ut hbtqi-personer som syndabockar. På något sätt är det alltid »bögarnas fel«, och det gäller även coronaviruset. Häromveckan konstaterade en annan amerikansk högerpastor, Earl Walker Jackson, i sitt radioprogram The Awakening att »homoviruset« hade kommit till USA.

Att minoritetsgrupper beskylls för en ny dödlig sjukdom speglar en retorik som återkommer i kristider. Hbtqi-rörelsen har tidigare bland annat anklagats för att ha orsakat stormar, översvämningar, jordbävningar, finanskrisen 2008, IS framväxt, Roms fall, Spaniens dåliga ekonomi – och så klart, aidskrisen. 2013 hittades en gigantisk mus utanför en livsmedelsaffär i London. Att den nya »supermusen« hade lyckats växa sig så stor länkades av en brittisk pastor till butikens kampanjande för hbt-rättigheter.

När det gäller corona-pandemin verkar det främst vara amerikanska pastorer som fabulerar ihop kopplingar hbtq-rörelsen, men även andra religiösa ledare har gjort utspel. En ortodox rabbin i Israel, Meir Mazuz, menar till exempel att pandemin är ett straff för alla prideparader.

»Som i alla krissituationer tar många tillfället att försöka få ut sina budskap.«

Världshälsoorganisationen, WHO, har gått ut och varnat för falska nyheter så här i coronatider. Just nu florerar en uppsjö av lösryckta anklagelser och rena felaktigheter. Som i alla krissituationer tar många tillfället att försöka få ut sina budskap.

Även om den här typen av utspel speglar ett djupt förakt för hbtqi-personer och riskerar att piska upp hat är det ibland svårt att hålla sig för skratt. För de allra flesta är det tack och lov självklart att coronaviruset inte är ett kollektivt straff för nyvunna hbtqt-rättigheter. Det vi ser nu är ingen syndaflod orsakad av gaysen.

Men det stämmer att viruset drabbar prideparaderna. Internationellt har över 100 pridearrangemang ställts in för att minska smittspridningen.

Text Charlie Olofsson

Bild Shutterstock

Läs mer om coronakrisen i Ottar:

Coronakrisen ökar kvinnors utsatthet i flyktingläger

Abortvården hotas av coronapandemin

Hur ligger vi säkert i coronatider?

Försäljningen av sexleksaker ökar under karantän

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.