Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Sex & hälsa

Den asexuella rörelsen växer

Trots att ungefär en procent av världens befolkning definierar sig som asexuella så osynliggörs de i den offentliga diskussionen. Nu vill den växande asexuella rörelsen i USA få sitt perspektiv hört.

I den svenska debatten har hbtq-rörelsen fått en större, om än fortfarande marginell, plats i den offentliga debatten de senaste decennierna. Men det är fortfarande ytterst sällsynt att det asexuella perspektivet får höras.

Enligt en brittisk studie från 2004 definierar sig ungefär en procent av befolkningen som asexuella, vilket skulle betyda att det finns nästan 100 000 asexuella personer i Sverige. Att vara asexuell innebär att en känner låg eller ingen sexuell attraktion till något. Det betyder inte att asexuella människor inte kan bli kära eller inleda förhållanden, men många asexuella har trots sitt bristande intresse sex i alla fall – ofta på grund av social press.

– Tänk om det var ett vanligt tema i tv-serier att homosexuella blev straighta när de hittade »den rätte«. Så porträtteras asexuella i media. Tänk att vara tonåring och inse att du inte har samma sexuella känslor som dina jämnåriga och lär dig om asexualitet på det sättet, säger Julianna till webbsidan Cracked.

I framför allt USA har det växt fram en starkare asexuell rörelse, som anordnar meetups och deltar på webbforum som Asexuality.org. I centrum för rörelsen står Asexuality Visibility and Education Network (AVEN), som även erbjuder med upplysning, frågor och svar. Idag har Aven 80 000 registrerade medlemmar, och siffran ökar ständigt.

Hugo Ewald


Läs mer

»Min sexualitet omöjlig i samhällets ögon«

»6 Weird Ways the World Looks Different When You’re Asexual« – Cracked

Fler artiklar

Reportage Abort

Vad väntar om SD får mer makt?

Inför valet tar Sverigedemokraterna ytterligare ett steg in i värmen som tänkbart stödparti. Hur påverkar det sexualpolitiken?

Reportage Sex & hälsa

Ligga på klockan

Barnlängtan, schemalagt sex och fertilitetsbehandlingar kan tära hårt på sexlivet.

Intervju HBTQI

Kalle Norwald: »Jag är hoppfull«

Kalle Norwald hoppas kunna ge lärarna hjälp på vägen med sin nya bok nu när sexualundervisningen i Sverige uppdateras.

En sexguide med tips och trix
Artiklar HBTQI

Sexskola för fler kön

Sexrådgivaren Marika Smith samlade sex röster för att prata trans och sex – det blev en sexguide!