Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Artiklar Sexualitet

Enkät: Doktorslekar

Lekte du sexuella lekar som liten? Kanske gnuggade du och dina kompisar er mot varandra, visade era snoppar, snippor eller rumpor? Ottar efterlyste minnen från barndomens lekar. Här är några av berättelserna vi fick in.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

SUZANNE OSTEN

Dramatiker, regissör och författare, grundare av Unga Klara.

Jag minns att vi lekte doktor. En gång när jag var fem år tog det fart ordentligt och jag stämplade min kompis skinkor med rödfärg från en stämpeldyna som jag hade tagit från mammas skrivbord.

Vi hade kul och jag minns det som lustfyllt och roligt. När hennes mamma och pappa kom på oss ringde de efter ambulans – de var Jehovas vittnen och trodde att det var blod. Då skämdes vi av de vuxnas enorma skräckreaktioner.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

CHARLOTTE

Vi var ett gäng kompisar som utgjorde sexårsgruppen på förskolan. Vi hade lärt oss att knulla var något vuxna gjorde, och att det ingick nakna kroppar och gemenskap. Vi hade också lärt oss att vuxna inte älskade om vi använde just det ordet. Detta var i slutet av 1980-talet, men vi hade fortfarande ett så kallat mysrum på förskolan. Som ett minne av ett 70-tal, något inbjudande och mysigt, menat för lek. Rummet var fullt av kuddar, och det var där vi samlades för att knulla utan att någon av oss egentligen visste vad det var.

Tillsammans tittade vi på varandras snippor och snoppar, i tur och ordning drog vi ner våra byxor och visade upp oss. I nyfikenhet och glädje. Ibland knackade någon pedagog på och snabbt drog vi upp byxorna och vek undan med våra blickar.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

JILL

1960-tal. Jag är sex år och Jens är fem. Vi leker med bilar. Tjuv och polis, då är vi tjuvar och heter Kalle båda två. En gång får vi för oss att visa varandras kön. Vi är i köket. Vi drar ner byxorna samtidigt. Han tar fram snoppen och liksom klämmer så att ollonet kommer fram och det är alldeles blålila. Jag blir avundsjuk. Jag vill också visa min snippa på det där sättet och få till den där blålila färgen. Jag minns att jag öppnar och kränger men tror inte jag lyckas. I dörröppningen drar en skugga förbi. Det är min dagmamma som förmodligen har uppmärksammat vad vi gör. Hon låter oss vara.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

GILDA

Mitt starkaste minne från att leka sex var med min bästa kompis när vi båda var ungefär sju år gamla. Jag hade hittat en serietidning fylld med sexscener hos frisören med bilder av en gubbe som satte på kvinnor i olika positioner. Det berättade jag om för min bästa kompis och sedan låg vi och gned oss mot varandra, precis som gubben hade gjort, men med kläderna på. Variationen var inte så stor, en var överst och den andra på mage eller rygg.

Varför vi gjorde det vet jag inte, men när jag tänker tillbaka på det så känns det lite mysigt. Barn blir ju heller inte sexuella varelser helt plötsligt när de fyller 15 år.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

EMELIE

Jag började »leka sex« när jag som nioåring tillsammans med en vän såg filmen Moulin Rouge. Efter att jag och min vän sett filmen så »lekte« vi prostituerade. Jag minns att det var otroligt spännande att få leka något så vuxet. När vi klätt upp oss byggde vi »bås« i hennes rum (som var ganska stort) och förberedde oss med kuddar. Nu i efterhand tycker jag att det är så himla tråkigt att vi redan då, som nioåringar, fick »lära« oss att det var heterosex som dominerade och att det var kvinnan som skulle tillfredsställa mannen och inget annat. In, ut, sprut.

Men i alla fall, vi körde hårt och jag kommer ihåg hur kul vi hade! Det var en fantastiskt rolig lek men jag minns också en skam. En stor skam. Jag kunde ju inte leka så med alla mina tjejkompisar, och framförallt inte med de få killkompisar jag hade. Jag minns också att jag, som vanligtvis pratade om allt med min mor, inte kunde vända mig med frågor kring allt detta till henne. Hon är väldigt konservativ och hade nog blivit upprörd och inte låtit mig leka med den vännen igen.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

JIMMY

På 1970-talet, när jag var fem eller sex år, lekte vi mamma, pappa, barn på Kyrkans barntimmar. Jag hade någonstans »lärt mig« hur barn kom till; om vi skulle ha barn i leken skulle vi ligga ovanpå varandra. Jag minns också hur några äldre flickor, i sjuårsåldern, försökte övertala mig och mina lite yngre lekkamrater att visa underlivet för dem. De gjorde det själva så snabbt att vi knappt såg något. När det var våran tur så smet vi undan. Något senare låtsades jag och en av flickorna att vi hade sex med kläderna på i ett buskage. Jag minns också att jag själv försökte övertala andra flickor att visa sig nakna och att det ibland gick och ibland inte.

När jag var ungefär fem år hade storebrodern till en lekkamrat ett antal porrtidningar som visade olika ställningar som vi tillsammans försökte testa. I efterhand minns jag inte hur avancerade vi var, mer än att vi var nakna och att han hade stånd.

Vad jag minns var det ingen som direkt rörde vid någon annan, mer än när vi låg på varandra med kläderna på, och att någon kan ha petat på någon med ett grässtrå eller liknande. Så här i efterhand kan jag konstatera att jag inte har tagit skada av lekarna. Samtidigt blir jag som vuxen bekymrad, och skäms över mig själv, och funderar på om någon av de andra kan ha tagit skada. För mig handlade det om nyfikenhet. Men även om varken jag eller någon annan gjorde något mot en uttalad vilja, så kan ju någon ha tagit skada ändå.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KATARINA

När jag var sex år hade min kompis en två år yngre lillebror. Jag minns att vi lekte att vi skulle gå förbi honom på stan och plötsligt dra ner våra underbyxor framför honom. »Och då skulle du bli jätteförvånad.« Han satt på golvet och vi turades om att spatsera förbi. Mitt framför honom stannade vi och drog ner våra underbyxor. Han gjorde en förvånad/chockad min, vi drog upp trosorna och gick vidare.

Om och om igen. »Och sedan blev jag jättenyfiken och skulle undersöka er,« sa han. Min kompis ville inte vara med på det, men jag satte mig på golvet framför honom utan trosor. Jag har för mig att han petade på min snippa försiktigt med en legobit, liksom lyfte på alla flikar och kollade jättenoga på nära håll. Jag tyckte att det kändes väldigt pirrigt och spännande.

Jag minns också en sexuell fantasi på samma tema. Kanske var det leken som triggade den, kanske hade den samma ursprung som leken. Jag minns hur jag låg i mina föräldrars säng, under täcket, på sidan. Jag föreställde mig hur jag gick på en gata med en massa folk. Och så drog jag ner trosorna snabbt och så upp igen när jag låg där, fantiserande om att jag gjorde just så där på gatan. Om och om igen. Jag minns det som en skön känsla av skam som jag liksom blev luddig i huvudet av.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KARIN

Jag minns att vi i femårsåldern byggde »knullkojor« med långa krångliga gångar på dagis (sent 70-tal) där vi inspekterade snippor och snoppar, pillade lite (jag var upprörd över att en pojke hade stånd eftersom jag tyckte hans snopp var finare när den inte var hård) och låg ovanpå varandra i olika konstellationer (minns inte riktigt hur mycket kläder vi hade på oss).

En gång kom min pappa och hämtade just som vi var i kojan, jag minns det som oerhört besvärande, att man fick mörka och hitta på en avledande manöver för att dölja vad som pågick. Något år senare låste vi barn ofta in oss i personalrummet och hade någon slags sessioner av typ sanning-ellerkonsekvenslekar och »knullskola«, det var mer snack än verkstad.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Jill, Gilda, Jimmy, Katarina och Karin heter egentligen något annat.

Bilder av Stella, Sally och Sam

Fler artiklar

Intervju Sexualitet

Öppen relation utan tabun

Jenny Dahlgren och Benjamin Kvisler öppnar upp om känslorna kring den öppna relationen.