Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Förnedrande hiv-test i Sydafrika

SYDAFRIKA. Diskriminerig, våld och utfrysning. Detta är vad som möter många sydafrikanska kvinnor som kommer ut som hiv-positiva, skriver tidningen The Sowetan. Men även själva hiv-testet lämnar en del övrigt att önska, visar en ny rapport.

Tre sydafrikanska människorättsorganisationer har intervjuat kvinnor i Västra Kapprovinsen och KwaZulu-Natal om deras erfarenheter av hivtest under graviditet, och resultatet är nedslående. En majoritet av kvinnorna vittnar om förnedrande och respektlöst bemötande från vårdinrättningarna sida. Dessa ska, enligt rapporten, inte heller ha satt den enskilda patienten och hennes rätt till information i fokus.

Text: Ottar red.

Fler artiklar

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Krönika Sexualitet

»Jag avundas Linda Skugge«

Varför anses vissa mänskliga upplevelser för vulgära för kultursidorna? Tomas Hemstad efterlyser fler berättelser utan spärrar.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.

Krönika

Det finns ingen återvändo

Professor Mohammad Fazlhashemi om hur den feministiska revolutionen i Iran banar väg för frigörelsen.