Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare HBTQI

Gays with guns

Hbtq-hatande storpolitik legitimerar trakasserier och våld. Efter massakern på klubben Pulse i Orlando för ett år sen uppmanar organisationer som Pink Pistols queers att beväpna sig. Motrörelsen Gays against Guns resonerar precis tvärtom.

Det är inte svårt att tänka sig att det finns ett samband mellan de rasistiska och fascistiska krafter som nu göder en uppdelning i »vi och dom«, och allt fler tecken på ett mer repressivt klimat för hbtq-personer.

I USA inledde Trump sitt presidentskap med att ta bort Vita husets hemsida om hbtq-rättigheter och dra tillbaka rätten att välja toalett utifrån könsidentitet. Försiktiga åtgärder efter hans tidigare facit av homofoba uttalanden, men en tydlig vink till den väljarkår som motsätter sig hbtq-rätt.

Vi ser hur Putins lagar mot »homosexuell propaganda« vinner mark utanför landets gränser. Även i Ungern och Litauen har homofobin institutionaliserats, hbtq-rättigheter dras tillbaka. Och vi ser var det slutar, som i Tjetjenien där president Kadyrov har sagt att han ska »eliminera« landets homosexuella. Rapporterna om att homosexuella män sätts i koncentrationsläger, torteras och mördas, är mardrömslika, fast det är verklighet.

»De lär hbtq-personer att använda vapen som skydd mot hat och våld.«

Det är inte svårt att se sambandet, hur hbtq-hatande storpolitik kan ge legitimitet åt mer trakasserier, hat och våld.

På Ottar.se kan du nu läsa Carl Åkerlunds artikel om de amerikanska organisationerna Operation Blazing Sword och Pink Pistols, rörelser som fick ett uppsving efter attentatet mot nattklubben Pulse i Orlando, Florida. De lär hbtq-personer att använda vapen som skydd mot hat och våld.

Den 12 juni är årsdagen av massakern på Pulse då 49 personer dödades. Ett attentat så uppenbart riktat mot hbtq-communityts hjärta har fått många, inte bara i USA, att tänka ett extra varv kring säkerheten på caféet, mötet, festen, klubben eller på stan med familjen.

Att bära vapen avskräcker andra från att ta till våld, menar Pink Pistols och Operation Blazing Sword. Samtidigt visar studier att de som bär vapen löper långt högre risk att själva drabbas av våld.

»Den rimliga vägen är lika självklar som den just nu känns evighetslång.«

Motrörelsen Gays against Guns resonerar precis tvärtom; eftersom den största andelen vapenrelaterade dödsfall i USA är självmord, och hbtq-communityt redan har ett stort problem med självmord, så är beväpning inte en rimlig väg.

Den rimliga vägen är lika självklar som den just nu känns evighetslång: Politiskt ansvar.

Carolina Hemlin & Anna Dahlqvist är Ottars chefredaktörer


Läs mer

En armé av älskande kan inte förlora av Tomas Hemstad

Putin låter Tjetjenien bli en experimentverkstad

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Ledare HBTQI

Pressfrihet med undantag

Varför nekas Ottar pressackreditering till riksdagen? Att journalister har goda möjligheter att bevaka och granska makten är en demokratifråga.