Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Grekisk polis tvångstestar mot hiv

Stöddemonstration för att de åtalade kvinnorna ska behandlas som patienter och inte kriminella. Sissy Vouvou (intervjuad i texten) är nummer två från höger. Foto: Feministiki protovoulia

ATEN. I en statlig insats mot hiv-spridning har grekiska polisen vid flera tillfällen genomfört räder mot påstådda sexarbetare. Människor har hiv-testats mot sin vilja och har fått sina uppgifter spridda via polisens hemsida. Just nu sitter ett tjugotal kvinnor fängslade.

Den 29 april 2012, strax innan det grekiska valet, påbörjade dåvarande socialdemokratiska regeringen en raid mot HIV-spridning och illegal gatuprostitution i landet. Hundratals kvinnor som påstods arbeta som sexarbetare omhändertogs av polisen i Aten. Kvinnorna snabbtestades för HIV, utan medgivande, på polisstationer till vilka kvinnorna togs för identifiering. Efter några dagar satt 30 HIV-positiva häktade, åtalade för att ha ”avsikt att tillfoga allvarlig kroppsskada”. Bilder på samtliga, samt namn och adress publicerades på den grekiska polisens officiella hemsida och spreds snabbt snabbt av all stor grekisk press.

– Förfarandet bryter mot flera lagar. Skydd av personuppgifter, medicinsk sekretess och alla internationella och europeiska fördrag som undertecknats av den grekiska staten, säger Sissy Vouvou, aktivist engagerad i “Solidarity Initiative to HIV/positive prosecuted women”, en solidaritetsgrupp som engagerar sig för att kvinnorna ska friges och istället få medicinsk vård. Hon och andra medlemmar i initiativet besöker kvinnorna i häktet varannan vecka.

– De första veckorna var helt fruktansvärda, säger Vouvou. Flera försökte ta livet av sig genom att svälja saker de hittade i cellen, tvål och annat. Mer eller mindre alla är drogberoende och led svårt av abstinesbesvär men fick ingen hjälp. Eftersom deras bilder publicerats i tidningen var många också förtvivlade över den kränkningen och vad deras familjer skulle säga.

De första veckorna var helt fruktansvärda. Flera försökte ta livet av sig genom att svälja saker de hittade i cellen.

Före detta säkerhetsministern Michalis Chrisochoïdis skrev på sin Facebook-sida att publiceringen av kvinnornas bilder var ”helt laglig” och att deras mänskliga rättigheter stod i konflikt med ”folkets okränkbara rätt till hälsa”. Greklands före detta hälsominister Andreas Loverdos, ansvarig för raiderna, förklarade att regeringen måste “se till att unga grekiska män får en säker första sexuell upplevelse,” ett uttalande som avfärdas som “ovetenskapligt, oproffesionellt, oetiskt och absurt”, av människorättsaktivister.

Flertalet kvinnor var inte medvetna om att de var HIV-positiva innan de sattes i fängelse. Frivilligorganisationer rapporterar att det skett en ökning på 1 000 procent av antalet HIV-fall de senaste två åren. Bland annat som en följd av att antalet sprututbytesprogram minskat kraftigt på grund av den ekonomiska situationen.

– Kvinnorna skar sig själva i desperation men också för att skrämma vakterna som arbetade i häktet. Eftersom vakterna inte hade några kunskaper om HIV och hur sjukdomen överförs var det ingen som vågade jobba med dem och kvinnorna sattes i isolering, säger Sissy Vouvou.

Under sommaren har solidaritetsinitiativet sett till att läkare kommit till fängelset och informerat vakterna om hur HIV sprids och vad för risker som finns. Samtidigt har räderna fortsatt och även om några av de kvinnor som häktades i våras har släppts, har nya åkt in. För närvarande sitter omkring 20 kvinnor fängslade i isoleringen på Korydallosfängelset i Aten.

Text: Helena Hägglund och Ylva Karlsson

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.