Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare Abort

Höga förhoppningar på Biden

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.

Med Joe Biden som ny president finns en gnutta hopp efter fyra år med Trump. Ottars chefredaktörer reflekterar över valresultatet och håller tummarna för framtiden — för USA och världen.

Det var skakigt in i det sista (är det ens klart än?) men till slut segrade Joe Biden i det amerikanska presidentvalet. Ett ödesval, där demokratin vann mot en nära diktatorisk utveckling i USA. Nu är frågan: kan det nya styret reparera de omfattande skador på sexuella och reproduktiva rättigheter som Donald Trump orsakat under sina fyra år vid makten?

När Donald Trump tillträdde 2017 klubbade han igenom »the global gag rule«, som innebär att det amerikanska biståndet till de som arbetar med abortfrågor – över hela världen – dras in. Att återinföra global gag rule är tradition bland republikanska presidenter. Men sedan 2019 har ett lagförslag förberetts som en gång för alla kan upphäva regeln, och det sannolika är att Joe Biden gör slag i saken. Låt oss hoppas att det går snabbt!

»Det har blivit ett uppsving när det gäller representation i maktens korridorer.«

När det gäller inrikespolitiken ser det dystrare ut. Om det blir republikansk eller demokratisk majoritet i senaten är oklart fram till januari och högsta domstolen har nu en konservativ majoritet, så att Joe Biden ska ha makt att utöka den inskränkta aborträtten verkar inte troligt.

Den nya presidenten har själv gått till val på att införa förslaget The Equality Act sina första 100 dagar vid makten. Det innehåller skydd mot diskriminering för hbtq-personer och inkluderar arbetslivet, bostäder, rättsväsende och utbildning. En viktig rättvisereform, men det återstår att se om den kan antas av en senat med republikansk majoritet.

»En sak är dock säker. Det har blivit ett uppsving när det gäller representation i maktens korridorer.«

En sak är dock säker. Det har blivit ett uppsving när det gäller representation i maktens korridorer. Att Kamala Harris är den första kvinnan någonsin att inneha vice presidentposten har ett enormt symbolvärde, dessutom är hon barn till immigranter. Harris har också valt den öppet lesbiska Karine Jean-Pierre till sin stabschef, en synlighet som knappast setts förut i Vita husets topp.

Ritchie Torres och Mondaire Jones skriver också historia genom att bli de första öppna afroamerikanska hbtq-männen i kongressen. Hur den verkliga politiken blir de kommande fyra åren får vi se, men förväntningarna är skyhöga. Nu håller vi tummarna.

Carolina Hemlin & Ida Måwe, Ottars chefredaktörer


LÄS MER om USA och politiken:

Fler artiklar