Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Hö och sand som mensskydd i Indien

Trots att cirka 300 miljoner människor menstruerar varje dag saknar många tillgång till mensskydd.

Undersökningar från Indien visar att bland dem som bor på landsbygden kan det vara så få som 13 procent som använder hygieniska och effektiva mensskydd som bindor, tamponger eller menskopp.

Många tvingas istället använda fleecetyg, hö eller sand. I kombination med brist på toaletter är risken för underlivsinfektioner stor.

– Vi har fokus på bindor snarare än tamponger och menskoppar, eftersom många flickor i Indien känner sig obekväma med att stoppa in saker i slidan, säger Arundhati Muralidharan på Public Health Foundation of India som arbetar med att försöka öka tillgången till mensskydd i Indien.

Ett annat problem, som Indien delar med många andra länder i världen, är bristen på kunskap bland unga. Det hänger ofta ihop med att mens är så tabubelagt. I till exempel Nigeria, Ghana och Indien vet uppemot 70 procent av de unga inte något alls om mens då de går in i puberteten, visar studier.

Hugo Ewald


Läs mer

»Galenskap rinner längs benen«

»En friare abortlag kan bli verklighet i Indien«

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer.