Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Hö och sand som mensskydd i Indien

Trots att cirka 300 miljoner människor menstruerar varje dag saknar många tillgång till mensskydd.

Undersökningar från Indien visar att bland dem som bor på landsbygden kan det vara så få som 13 procent som använder hygieniska och effektiva mensskydd som bindor, tamponger eller menskopp.

Många tvingas istället använda fleecetyg, hö eller sand. I kombination med brist på toaletter är risken för underlivsinfektioner stor.

– Vi har fokus på bindor snarare än tamponger och menskoppar, eftersom många flickor i Indien känner sig obekväma med att stoppa in saker i slidan, säger Arundhati Muralidharan på Public Health Foundation of India som arbetar med att försöka öka tillgången till mensskydd i Indien.

Ett annat problem, som Indien delar med många andra länder i världen, är bristen på kunskap bland unga. Det hänger ofta ihop med att mens är så tabubelagt. I till exempel Nigeria, Ghana och Indien vet uppemot 70 procent av de unga inte något alls om mens då de går in i puberteten, visar studier.

Hugo Ewald


Läs mer

»Galenskap rinner längs benen«

»En friare abortlag kan bli verklighet i Indien«

Fler artiklar

Artiklar Kroppen

»Min röst är mitt vapen«

Artisterna Negar Zarassi, Bahareh Razekh/Uroish och Haniye Kian använder sina röster för att stötta frihetskampen i Iran.

Reportage Abort

Rökbomben – attacken mot Ottar

I ecember 2014 attackeras Ottars releaseevent med en rökbomb. Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist återvänder till söndagen för åtta år

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare HBTQI

Dragqueens i skottlinjen

Ytter högern och kristna konservativa har siktet riktat mot glitter och högläsning.