Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Hallå där… RFSU:s nya generalsekreterare Anna-Karin Johansson

Sedan augusti har RFSU ny generalsekreterare. Anna-Karin Johansson har bland annat jobbat för Svenska Afghanistankommittén och Diskrimineringsombudsmannen. Hon sätter vikt på att nå ut med »riktigt bra sexualupplysning« till alla ungdomar i skolan.

Hur kommer RFSU förändras under din ledning?

— Jag vill att RFSU ska fortsätta vara en kunnig, innovativ och enveten organisation. Vi ska ha spetskunskap och våga sticka ut i vår kommunikation. Samtidigt vill jag att vi når ut bredare än vi gör i dag, anstränger oss för att bjuda in nya grupper som vi hittills haft svårt att nå. Sexualiteten är viktig för alla.

Om du ska välja en sexualpolitisk hjärtefråga just nu — vilken blir det?

— Det beror på hur det går i det svenska riksdagsvalet. I det värsta scenariot måste vi kanske lägga kraften på att försvara det vi redan uppnått. Jag tror också att RFSU har en viktig roll i att nyansera debatten och ge en bild som – baserat på fakta och kunskap — når bortom fördomar och stereotyper.

– Om läget ser ljusare ut och vi får mer handlingsutrymme är det svårt att lyfta fram en enda fråga, bland de som RFSU prioriterar – hbtq-rättigheter, sexualupplysning i skolan, abortfrågan och tillgång till preventivmedel. Att välja en kan ju framstå som att jag vill välja bort andra … Men om jag måste välja en så blir det nog att nå ut med riktigt bra sexualupplysning till alla ungdomar i skolan — det är en bas för fortsatt arbete med alla frågorna.

/Redaktionen


Läs mer

Intervju med Anna-Karin Johansson i tidningen Omvärlden.

Pressmeddelande från RFSU.

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.