Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Hallå där… RFSU:s nya generalsekreterare Anna-Karin Johansson

Sedan augusti har RFSU ny generalsekreterare. Anna-Karin Johansson har bland annat jobbat för Svenska Afghanistankommittén och Diskrimineringsombudsmannen. Hon sätter vikt på att nå ut med »riktigt bra sexualupplysning« till alla ungdomar i skolan.

Hur kommer RFSU förändras under din ledning?

— Jag vill att RFSU ska fortsätta vara en kunnig, innovativ och enveten organisation. Vi ska ha spetskunskap och våga sticka ut i vår kommunikation. Samtidigt vill jag att vi når ut bredare än vi gör i dag, anstränger oss för att bjuda in nya grupper som vi hittills haft svårt att nå. Sexualiteten är viktig för alla.

Om du ska välja en sexualpolitisk hjärtefråga just nu — vilken blir det?

— Det beror på hur det går i det svenska riksdagsvalet. I det värsta scenariot måste vi kanske lägga kraften på att försvara det vi redan uppnått. Jag tror också att RFSU har en viktig roll i att nyansera debatten och ge en bild som – baserat på fakta och kunskap — når bortom fördomar och stereotyper.

– Om läget ser ljusare ut och vi får mer handlingsutrymme är det svårt att lyfta fram en enda fråga, bland de som RFSU prioriterar – hbtq-rättigheter, sexualupplysning i skolan, abortfrågan och tillgång till preventivmedel. Att välja en kan ju framstå som att jag vill välja bort andra … Men om jag måste välja en så blir det nog att nå ut med riktigt bra sexualupplysning till alla ungdomar i skolan — det är en bas för fortsatt arbete med alla frågorna.

/Redaktionen


Läs mer

Intervju med Anna-Karin Johansson i tidningen Omvärlden.

Pressmeddelande från RFSU.

Fler artiklar

Reportage Abort

Rökbomben – attacken mot Ottar

I ecember 2014 attackeras Ottars releaseevent med en rökbomb. Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist återvänder till söndagen för åtta år

Artiklar Kroppen

»Min röst är mitt vapen«

Artisterna Negar Zarassi, Bahareh Razekh/Uroish och Haniye Kian använder sina röster för att stötta frihetskampen i Iran.