Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Tomas Hemstad, Aysha Jones och Jenny Jägerfeld.
Intervju

Hej Ottars nya krönikörer Jenny Jägerfeld, Aysha Jones och Tomas Hemstad!

Alla goda ting är tre. Nu presenterar vi Ottars nya krönikörer 2023! Den alltid aktuella psykologen, författaren och sexologen Jenny Jägerfeld, Aysha Jones som är den drivande rösten i Black Lives Matter Sverige, och den San Francisco-baserade kulturjournalisten Tomas Hemstad. Här får du lära känna dem lite bättre!

Välkommen som Ottarkrönikör, Jenny Jägerfeld!

Jenny Jägerfeld. Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Vem är du?

– Jag är psykolog, författare och sexolog. Som psykolog har jag jobbat en hel del med hbtqi- och transfrågor, exempelvis bristande lust, att våga komma ut sent i livet, guida föräldrar till transbarn eller sexuella trauman. Idag jobbar jag inte som klinisk psykolog utan skriver mest romaner och svar på psykolog frågor i bland annat SvD. Jag har även skrivit flera böcker för barn, unga och vuxna som handlat om hbtqi+-personer.

När blev du intresserad av sexualpolitiska frågor?

– När man tänker psykologi tänker många på Freud och att han skrivit så mycket om sex och sexualiteten. När jag gick psykologlinjen blev jag därför förvånad över att vi inte fick någon utbildning över huvud taget i sexologiska frågor! Jag tyckte att det var supermärkligt att en av de frågorna som är viktigast för människan inte fick något utrymme på utbildningen. Det blev jag faktiskt chockad över. Om inte psykologer kan prata om sex, vem ska göra det då? Då tog jag saken i egna händer och började plugga sexologi för att utbilda mig själv i de här frågorna.

Vad kommer vi att få läsa om i dina krönikor?

– Jag tänkte att du skulle fråga det och jag har ingen aning! Jag har varit engagerad i transfrågan från olika håll så det är väl en sak. Men jag är ju intresserad av sexualpolitiska frågor överlag och även litteratur. Det hade ju inte heller varit konstigt om jag skrev ur en psykologisk synvinkel… så vi får se!

Gömmer du en dold talang eller ett galet minne?

– Jag jobbade ett tag som karaokevärdinna i Spanien och då öppnade jag varje kväll med låten Rose garden för att peppa folk att börja sjunga. Men precis innan så skalade jag alltid massa räkor i flera timmar för vi hade räkfrossa samma dag som karaokekvällar. Så jag hade alltid frostskadade händer och kunde knappt hålla i micken när jag sjöng. Inte för att folk tänkte på det, så mycket tequila och blå fisk-shots som de hällde i sig. 

Välkommen som Ottarkrönikör Aysha Jones!

Aysha Jones. Foto: Leo Ahmed.

Berätta! Vem är du?

– Jag är en tjej från förorten som älskar att baka, titta på Harry Potter och nörda ned mig i saker på tok för mycket. Jag uttrycker mig bäst i skrift och anser att vi gått lite ifrån det här att skriva till varandra. När jag inte skriver krönikor jobbar jag mycket med mitt sminkmärke FÄRG och driver BLM-organisationen. Jag är väldigt aktiv och engagerad i mitt lokalområde, jag försöker att finnas här för framförallt barn och ungdomar i området och försöker hitta aktiviteter och sysselsättning för dem.

När blev du intresserad av sexualpolitiska frågor?

– Som svart kvinna i oftast vita rum är sexualpolitik konstant närvarande även om man inte tänker på det eller ser det som så. Jag som svart kvinna är alltid sexualiserad och alltid politisk bara genom att existera. Ottar har en »unapologetic« stil i att närma sig och prata om frågor som är viktiga för mig, där jag kan skriva det som är viktigt och naturligt för mig.

Vad kommer vi att få läsa om i dina krönikor?

– Texter om saker som folk inte vågar säga men som de tänker och verkligen behöver höra! Från mig kan man förvänta sig nya nyanser av saker ting och nya perspektiv att se det mest vanliga på.

Gömmer du en dold talang eller ett galet minne?

– Jag är en jäkligt grym låtskrivare och skrev mycket låtar och texter när jag var yngre. Men annars jag är grym på fotboll och är dotter till en gambiansk fotbollsspelare som spelade professionellt i tyskland i många år. Så jag har hans gener och hade kunnat ha en fotbollskarriär om jag inte flyttade till Stockholm mitt i allt som tonåring. Det sades att det spåddes en ljus framtid för mig inom fotboll.

Välkommen som Ottarkrönikör, Tomas Hemstad!

Tomas Hemstad. Foto privat.

Vem är du?

– Jag jobbar mycket med musik, spelar skivor och gör fester ibland. Läser mycket och gillar att gå på sjukt långa promenader genom stan. 2007 kom jag till San Francisco för att jag hörde att de fanns en rockbar i SoMo området, typ läderbögområdet, och min vän bodde här då, och första dagen jag kom hit träffade jag en person som jag sen gifte mig med. 

När blev du intresserad av sexualpolitiska frågor?

– I samband med att jag kom ut, tidigt som tonåring. Då började jag upptäcka bögvärlden först genom tidningar och så småningom internet. När queer sedan började nå Sverige var det en intressant tid att se gamla identiteter luckras upp och bli något annat. Jag tyckte alltid att det kändes lite peppigt med sexualpolitik att det var något som gick framåt. Men det ser man nu när man vet att det inte är en spikrak väg framåt. Det kanske var tur att man upptäckte sexualpolitiken när det kändes roligt. 

Vad kommer vi att få läsa om i dina krönikor?

– Jag tror jag kommer vilja skriva mycket om subkultur och vad som händer när olika kulturer möts. Som när skräckfilms kultur möter queer kulturen eller när DJ-kultur möter trans kultur. Såna grejer går jag igång på, mycket intersektioner. 

Har du någon udda fakta om dig själv?

– En gång i tiden brukade jag städa Berlins största sexklubb som ligger under Berghain. Det var fruktansvärt! Jag hade folk i min närhet som arbetade där och jag hade ganska dåligt med pengar så det slutade med att jag jobbade där i ett halvår och det var… intressant. En riktigt intressant upphittad låda. Glömda lädergrejer kom folk alltid tillbaka för att hämta, för de var dyra.


Text Nathalie de Alencar

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.