Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

»Jävlar, vad jag är feminist!« Tre kvinnor som säljer sex berättar.

Enkla pengar, bekräftelse eller förnedring? Journalisten Padma Schrewelius har lyssnat till berättelser om att sälja sex från tre personer i olika svenska städer. På grund av stigmat vill alla vara anonyma.

Emma | 28 år

Det var två av Emmas vänner som för sju år sedan fick henne att börja sälja sex. De gick på gatan och fick det att låta häftigt. Fast hon var med sina vänner kände hon sig utsatt och orolig att någon hon kände skulle komma förbi och förstå vad de gjorde. Kundklientelet bestod främst av taxichaufförer som ville ha någonting snabbt, gärna direkt i bilen. Betalningen var låg då flera tjejer konkurrerade om utrymmet. På den tiden kände Emma missnöje över var hon befann sig i livet. Hon tänkte att hon inte mådde sämre av att sälja sex, men efterhand märkte hon att det tärde på henne.

– Det var inte själva sexet som var jobbigt, utan andra saker som kyssar, blickar och kommentarer. Jag behövde stänga av mina känslor för att klara av det. Det gjorde mig hård och lättretlig mot min närmaste omgivning.

»Det är inte så bra att jag skulle göra det utan betalning. Jag skulle helst bara ta pengarna och gå.« Emma

Bild: Michel Ducourneau

Efter knappt ett halvår på gatan gick Emma över till att sälja sex genom en internetsida specifik för tjejer i staden hon bodde i.

– Den var bra, men lades tyvärr ner då han som drev den dömdes för koppleri.

Utöver att ordna typiska sexköpsträffar med timersättning började hon också använda sig av en sida för att ordna så kallade »arrangements«. Emma förklarar att arrangements påminner om vanlig dejting, då det inte är ovanligt att männen uppvaktar med restaurangbesök, resor och presenter. Skillnaden från vanliga relationer är att det uttalat ska förekomma någon form av ersättning i form av gåvor eller kontanter. Det är ofta framgångsrika affärsmän som ägnar sig åt arrangements och Emma har träffat flera som erbjudit mentorskap kring karriär och ekonomi.

– De flesta möten med kunder är trevliga och intressanta. Ibland är även sexet bra.

En köpare sticker ut särskilt då han under över ett års tid har betalat Emma för umgänge utan att någonsin kräva sex. Han har hjälpt henne in på ett nytt karriärspår och stöttar henne i studier samtidigt som hon har fått arbeta för hans företag. Även ekonomiskt har han stöttat henne, med ungefär trehundratusen kronor. Emma känner ambivalens för honom. Hon säger både att han har blivit en nära vän och att hon tröttas psykiskt av att han vill hålla hand, kramas och ger henne långa kärleksfulla blickar.

– Jag vill inte längre ta emot dyra gåvor av honom, det känns fel.

Han kan uttrycka kontrollbehov och svartsjuka och det har blivit psykiskt påfrestande för henne att behandlas som en flickvän. Hon vågar inte berätta för honom när hon träffar någon annan och är orolig för att han ska sluta stötta henne den dag hon skaffar pojkvän.

»Jag går aldrig med på att någon försöker pruta på min kropp, det känns förnedrande.« Emma

Sexköparna har aldrig varit våldsamma, men vid enstaka tillfällen har stämningen känts hotfull. En man kom hem till Emma utan att ha pengar med sig. När hon frågade efter dem ville han ha ett »smakprov « och började klämma på henne. Hon blev rädd, men när hon bad honom att hämta pengar gick han. På väg tillbaka ringde han och försökte pruta på köpet. Då avbröt hon träffen.

– Jag går aldrig med på att någon försöker pruta på min kropp, det känns förnedrande.

Vid ett annat tillfälle kallade en man henne för »din lilla hora« medan de hade sex.

– Det kändes väldigt jobbigt och samtidigt tänkte jag »Han har rätt. Jag är ju det«.

Det har hänt att hon har fått förslag från män som vill att hon kissar på dem, dominerar dem eller att hon klär ut sig till ett barn. Tidigare kunde hon gå med på en del önskemål som överskred hennes gränser, men numera gör hon bara sådant som känns bra för henne. Emma slutar alltid sälja sex när hon är i ett fast förhållande, men en gång berättade hon för en partner att hon tidigare hade gjort det. Efter det började förhållandet gå utför. När hon frågar dejter om de skulle kunna vara tillsammans med en person som har sålt sex svarar de flesta nej. En del moraliserar häftigt och jämför det med att göra någonting brottsligt, som att snatta i butik.

– Jag tänker aldrig mer berätta för en partner.

När Emmas mamma hittade en större summa kontanter frågade hon Emma rakt ut om hon prostituerade sig. Hon misstänkte det på grund av Emmas vänner som hon var ute sent om nätterna med. Emma svarade sanningsenligt och modern reagerade med hot om att bryta kontakten med henne.

– Hon klarade inte av att hennes »fina flicka« kunde ägna sig något sådant.

Moraliserandet fortsatte hos psykologen som visade sig oförstående och sa att Emma förstör för sina framtida relationer genom att sälja sex. Emma försökte förklara att det inte var så hemskt som psykologen trodde och att hon tjänade bra.

– Jag blev irriterad och sa åt henne att jag kunde tjäna tjugotvåtusen på en träff. Det har bara hänt en gång att någon har betalat så mycket, men jag ville få henne att förstå varför det var värt det. Jag lyckades, för hon hade ingenting mer att säga just då.

Pengar är den enda anledningen för Emma att sälja sex. Medan hennes vänner shoppar upp dem lägger hon undan sin del. Hon har sparat ihop över en halv miljon kronor och beskriver att hon lätt blir betagen av tanken på att tjäna ihop mer pengar.

– Jag behöver sparandet och långsiktiga mål för att kunna motivera mig.

Under en period hade hon ett högkvalificerat medelinkomstyrke, men upplevde det som alldeles för tidskrävande och stressfyllt.

– Jag prostituerar mig hellre än går tillbaka dit.

Hon hoppas att hennes nuvarande studier ska leda till ett jobb hon trivs med och tänker att hon då helt ska sluta sälja sex. Numera säljer Emma sex ensam och har sedan en tid tillbaka begränsat det till ett fåtal noga utvalda personer, framför allt en som hon träffar veckovis. Det fungerar bra, då hon tycker att han är trevlig och de har bra sex.

– Vi äter en god middag, pratar och har det skönt tillsammans. Det är inte så bra att jag skulle göra det utan betalning. Jag skulle helst bara ta pengarna och gå.

»Hon har sparat ihop över en halv miljon kronor och beskriver att hon lätt blir betagen av tanken på att tjäna ihop mer pengar.« Emma

Det är inte lätt att hitta nya köpare som hon trivs med. Hon fikade med en man för ett tag sen som hon fann både attraktiv och trevlig, men beslöt sig för att ändå inte inleda någonting med honom.

– Han sa att han vill ha sex flera gånger i följd. Tanken på att han skulle komma och sen köra på igen och igen kändes jättejobbig. Utslaget per samlag blir ersättningen dessutom ganska låg då.

En annan man kontaktade henne nyligen med ett erbjudande om en månatlig ersättning på trettiotusen kronor i utbyte mot att hon ska umgås med honom en vecka i månaden. Pengarna lockar, men Emma känner ambivalens av flera anledningar. Hon vill inte avsätta så mycket tid och hon har svårt för att slappna av nog tillsammans med sina kunder för att kunna sova med dem. Framför allt är hon orolig för sitt mående.

– Jag finner honom inte attraktiv och jag är rädd att det skulle slita på mig för mycket emotionellt.

Emma har en ambivalent inställning till sexköp generellt då hon tror att många tjejer sexarbetar på sätt som de inte mår bra av. För egen del tycker hon, sedan hon lärde sig att sätta gränser, att det är ett bättre jobb än mycket annat. Det ger henne tidsmässig frihet och bättre betalt än vad hon har fått på något annat arbete, ungefär tretusen kronor i timmen.

– Jag har svårt att börja igen när jag har varit ifrån det ett tag. Men när jag håller på med det har jag svårt att sluta.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Veronica | 22 år

– Jag hatar ordet »prostituerad«. Jag vill inte bli förknippad med det. Det låter billigt och jag är inte billig! säger Veronica som kallar sig själv för eskort.

Hon använder sig av sexkontaktsidor som påminner om Blockets annonser där hon beskriver vad hon erbjuder. Liksom Emma säger Veronica att de flesta män uppvaktar henne och vill umgås utöver sexet. På senare tid har hon börjat med arrangements.

– Med arrangements känns det som att jag uppgraderar mig själv. Det är också ett mycket tryggare sätt då jag har männens identitetsuppgifter.

»Det kanske låter konstigt, men privat känner jag mig för fin för one-nightstands.« Veronica

Bild: Michel Ducorneau

Redan som sextonåring hade Veronica en idé om att det skulle kunna passa henne att sälja sex. Hon vet inte varför det är så och berättar att hon sexdebuterade sent samt att hon aldrig tidigare varit utsatt för någon form av sexuellt obehag eller tvång.

När hon väl började för ett och ett halvt år sedan var hon skuldsatt då hennes expojkvän hade skrivit över flera abonnemang på henne. Sexarbetet löste snabbt de ekonomiska besvären och Veronica fortsatte av andra skäl. Pengar är fortfarande en viktig aspekt, men bekräftelsen hon får är minst lika viktig.

– Jag har alltid haft ett stort bekräftelsebehov i relationer. Nästan för stort.

Köparna får henne att känna sig behövd och speciell på ett sätt som inte vanliga dejter gör.

– Med killar jag dejtar finns det konkurrens. De kan lämna mig för någon annan. Kunderna är ofta minst tjugo år äldre och jag uppfyller deras drömmar om att få vara med en ung, vacker tjej. De blir helt lyriska, som barn på julafton.

Köparna har inte sällan ett behov av att prata och Veronica känner att hon hjälper dessa män genom att finnas till hands och lyssna på dem.

– Jag har alltid varit en person som gillar att hjälpa andra.

»Jag hatar ordet ’prostituerad’. Jag vill inte bli förknippad med det. Det låter billigt och jag är inte billig!« Veronica

Köparna visar ofta omsorg tillbaka och säger att de vill att hon ska ha det bra och försöker ge henne orgasm. Efteråt brukar de fråga hur hon mår och erbjuda henne en taxi hem. De ägnar sig aldrig åt något maktutövande, mer än när hon själv vill det.

– Jag har en BDSM-relation och den har jag fastnat mycket för. Jag lär mig själv om min sexualitet.

Ibland spelar hon att hon tycker om sina köpare mer än vad hon gör för att hon vill ha dem som återkommande kunder, »stammisar« som hon kallar dem.

– Sexet blir bättre om man får tid att bygga upp det tillsammans.

Veronica beskriver att relationerna till »stammisarna« för tillfället ersätter vanliga relationer, även om hon dejtar en del. Hon har tillitssvårigheter i relationer och berättade en gång för en dejt att hon säljer sex i tron om att han skulle backa. I stället visade han omsorg och efter det står han närmare henne än någonsin.

– Han vill att jag ska flytta till hans stad och han vill ge mig pengar så att jag ska sluta vara eskort.

De flesta köpare är gifta.

– Det stör mig inte att de är gifta. Jag ansvarar inte för deras handlingar och jag dömer aldrig någon då jag själv inte vill bli dömd.

Tvärtom känner Veronica sig som tryggast tillsammans med gifta män. Det minskar risken för stalkningbeteenden, vilket hon har varit utsatt för vid ett tillfälle.

– En man skilde sig från sin fru och sedan började han skriva till mig hela tiden och körde även hem till mig. Hon fick stopp på stalkningen genom att hota med att kontakta hans arbetsplats om vad han höll på med.

Veronica betonar att när hon själv är i ett förhållande är trohet från båda parters sida mycket viktigt. Hon skiljer mycket på sin person när hon säljer sex och när hon dejtar.

– Det kanske låter konstigt, men privat känner jag mig för fin för one-night-stands.

Inför en träff gör Veronica det tydligt vad köparens förväntningar är och var hennes gränser går. Det har hänt att köpare har varit påträngande och tjatiga, men de har slutat när de inte har fått något gehör. Hon har backat flera gånger, bland annat om någon har varit alkoholpåverkad och hon säljer själv aldrig sex under några influenser av alkohol eller andra droger.

– Många frågar om jag vill ha ett glas vin, men jag säger alltid nej. Om man behöver det är någonting fel.

Det har inte alltid varit lika lätt för Veronica att veta sina gränser.

– Jag kunde efter en träff tvåla in mig ett femtontal gånger i duschen och borsta tänderna i en kvart. Jag kände mig oren, som om deras DNA hade fastat på mig.

Efter fem gånger införde Veronica en regel om att inte kyssas.

– Det är gigantisk skillnad att ha sex så. Även om jag inte är så attraherad av personen kan sexet ändå vara bra om jag inte behöver kyssa honom.

»Hon tänker göra det max ett par år till. Så småningom vill hon ha ett fast förhållande och ett vanligt jobb.« Veronica

Veronica är selektiv kring köparnas utseende, men internet speglar inte alltid verkligheten. Visar sig en köpare ändå vara oattraktiv för henne vill hon inte avvisa honom då han har sett fram emot dejten. Hon vill inte verka »utseendefixerad« och tycker lätt synd om människor.

– Då skådespelar jag och tänker på annat under tiden.

Veronica vill se en legalisering av sexköp där sexsäljare kan driva företag som vilket jobb som helst. Men för egen del ser Veronica sitt sexsäljande som tillfälligt. Hon tänker göra det max ett par år till. Så småningom vill hon ha ett fast förhållande och ett vanligt jobb.

– Kanske som spa-terapeut eller flygvärdinna.

Flera av Veronicas vänner vet om vad hon arbeta med och hon har aldrig känt sig dömd. Men i samhällsdebatten ser Veronica att det finns mycket moraliserande.

– Det folk vet om sexarbete är sådant de läser av moraltanter. De skriver till eskorter i olika nätforum: »Du vet inte ditt eget värde«. Jag vet mitt eget värde. Jag tror att i och med att det är så mycket pengar inblandat handlar det om att man inte vill ge kvinnor för mycket makt. Och jävlar, vad jag är feminist!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Frida | 33 år

Som 26-åring var Frida sjukskriven och hade det dåligt ekonomiskt. Då bestämde hon sig för att börja sälja sex.

– På grund av sexuella övergrepp i barndomen hade jag redan ett destruktivt förhållande till sex, så jag kunde lika gärna ta betalt.

Det var inte svårt att börja. Hon såg att andra sexsäljare skapade konton på sexkontaktsidor och härmade dem. I privata chattar ställde hon sedan ledande frågor för att ta reda på vilka som var villiga att betala. Sexköparna tog hon emot i sitt hem. I början kändes det spännande och pirrigt.

– Det blev inte alls som jag trodde. De var mycket trevligare, pratsammare och uppvaktande än mina tidigare sexförbindelser.

»Folk förväntar sig någon som är trasig så det syns, som någon som knarkar.« Frida

Frida var van vid att män var hårdhänta och själviska. Därför blev hon smickrad och förvånad över att männen ibland kom med blommor och ville genomföra förförelsescener och även tillfredsställa henne.

– Jag tror att de behövde det för att rättfärdiga sitt sexköp.

Många hade familj med fru och barn. Frida säger att hon förstår att det är svårt att hålla glöden vid liv i långa relationer och tror att dessa män egentligen kände sig ensamma och mådde dåligt.

Frida var alltid öppen mot sin omgivning, såväl vänner som kollegor, kring att hon sålde sex.

– De flesta trodde nog att jag skämtade när jag sa att det var som att gå på dejt och få betalt, för de svarade i stil med: »Men Frida, så kan du inte göra« och skrattade.

» Jag tog över hundra män årligen. Det känns som att jag har fyllt min kvot av meningslöst sex.« Frida

Bild: Michel Ducourneau

När Frida fick ett tillfälligt jobb tyckte hon det var skönt att kunna sluta. Men när jobbet försvann kände hon sig tvungen att börja igen.

– Då hade all spänning försvunnit och jag ville egentligen inte. Men min ekonomi var körd i botten så jag gjorde det ändå.

Återkommande köpare började pruta och Frida gjorde avkall på sina gränser. Sista gången hon sålde sex tog hon emot en man hon inte var attraherad av i utbyte mot att han köpte mat till hennes hundar.

– Jag tänkte »tar han på mig så kräks jag«.

Efteråt kände hon sig knäckt. Hon ringde då polisen och lämnade över alla uppgifter om sina sexköpare och bad samtidigt om hjälp att komma ur prostitutionen. I förhör sa en polis med uppriktigt förvåning att hon inte överensstämde med hans bild av en prostituerad.

– Folk förväntar sig någon som är trasig så det syns, som någon som knarkar.

Hon berättade även för sina föräldrar.

– De blev ledsna och oroliga och önskade att jag hade sagt någonting tidigare så att de hade kunnat hjälpa mig.

Frida känner att hon tog rätt beslut som anmälde sina sexköpare. Hon vill att sexköpare ska få hjälp, men för sexsäljarens skull vill hon också ha hårdare straff mot sexköp. Hon tror att det skulle minska efterfrågan och i längden då också minska utbudet. Hon är övertygad om att sälja sex är skadligt för alla som ägnar sig åt det.

– Man kan känna att man mår bra i en kortare period, men i längden tror jag inte på historien om den lyckliga horan.

Det har gått fem år sen Frida slutade sälja sex. Hon säger att hon knappt känner lust till sex alls längre:

– Jag tog över hundra män årligen. Det känns som att jag har fyllt min kvot av meningslöst sex. Jag behöver läka.

Personerna heter egentligen något annat.

Padma Schrewelius är frilansjournalist

Illustrationer Michel Ducorneau

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!


Läs mer

Sexarbete eller prostitution

Fler artiklar