Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter HBTQI

Kuria Mbote hoppar av senatorsvalet

David Kuria Mbote meddelar på sin hemsida att han hoppar av senatorsvalet.

Förra veckan berättade Ottar.se om Kenyas och Afrikas första öppet homosexuella politiker, David Kuria Mbote. Nu tvingas han dra tillbaka sin kandidatur.

På sin kampanjsida skriver Kuria Mbote att det framför allt är av ekonomiska skäl han lämnar valrörelsen. Efter ett möte med Kiumbas – den region Kuria Mbote kandiderade för – parlamentsledamot insåg han hur mycket pengar som krävs för att driva en politisk kampanj i Kenya. Ändå hoppades han kunna fortsätta, eftersom hans socialamedier- och mötesinriktade kampanj inte behövde kosta lika mycket som en traditionell dito.

Insamlingarna drog dock knappt in några pengar alls, två nätupprop bland hans uttalade supportrar nådde bara fyra procent av de estimerade summorna.

»Han tillägger att han också mottagit hotfulla sms…«

– Hur ska jag kunna utlova förändring för folket i Kiambu om bara fyra procent av mina vänner tror tillräckligt mycket på mig för att stödja kampanjen? skriver han.

Han tillägger att han också mottagit hotfulla sms, något som fick honom att vända sig till en organisation som beskyddar aktivister för mänskliga rättigheter. Med deras skydd hoppades han kunna fortsätta, trots bristen på pengar. När de nekade att bistå honom fanns längre inget val: kampanjen måste avbrytas.

Kuria Mbote skriver att han kommer att betala tillbaka pengarna till dem som bidragit till kampanjen, och att han särskilt ber regionens ungdomar om ursäkt för att han inte kan ge dem den okorrumperade ”ledare de förtjänar”.

»Minns att långt efter valet är över kommer jag tvingas leva med skammen av att ha exponerat mitt privatliv.«

– Till alla mina supportrar, jag är ledsen att jag sviker er. Snälla, kom ihåg att jag aldrig hade valt att exponera mig på det sätt jag gjort om det inte var för att jag på allvar och i djupet av mitt hjärta trott att en förändring i Kiambu är möjlig. Minns att långt efter valet är över kommer jag tvingas leva med skammen av att ha exponerat mitt privatliv. Jag får leva med den smärtan, men det som kommer att göra ondast är insikten om att vi tillsammans hade kunnat lyckats om mina vänner hade ställt upp för mig.

Ottar.se har sökt David Kuria Mbote för en kommentar.

Text: Anna Hellgren

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Ledare HBTQI

Pressfrihet med undantag

Varför nekas Ottar pressackreditering till riksdagen? Att journalister har goda möjligheter att bevaka och granska makten är en demokratifråga.

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.