Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Essä

Lubrikationslektioner

Tribadisk Tribiologi i fem(me) dekret. Ulrika Dahl låter begären flöda skamlöst och ger den laglösa lesbiska lusten tanke och kropp.

1.

Att skriva lustfyllt om lubrikation, lärorikt om kontaktlära, djupt om ytfriktion, hämningslöst om hemliga sekret; kan det bli annat än ett förringande förrådande av hondjurens hemligheter? Tänk inte med musen, skriv med sekreten, säger du som är musan och drar silkestrådar ur mig. Situationen är sinnlig; smörjda av sol, sand, salt och svett, traderar vi tribaders tribiologi på snopparnas strand. Mina fingertoppar som nyss var i dina öppningar dansar över tangentbordet. Det innerligt kroppsliga, multisensoriska och känslomässiga klibbar ihop med det intellektuella. Våra läppar möts.

Här, säger du, the secret. Skriv, säger du, strofer om sekretens saftiga syften, inte för skapelsen, för skapandet av det enda vi har; relationer. Du är en utopi säger jag och doppar darrande. Det osynliga bläcket målar en fantasikarta över flytande gränser, elastiska väggar och svettande hinnor; en kroppslig kreation bortom sexualupplysning, pornografi och biografi.

Jag låter Venus i Fuskpäls, figuren jag skriver och rör mig med i deltat och begärens queera historiska landskap, hon som vet och vågar mer än jag, vägleda. Hon fantiserar fakta och tecknar teori med den förgängliga substans som uppstår och färdas mellan våra kroppar, det vi målar och märker varandra med, det som förråder oss och gång på gång leder oss i överflöd och överträdelse. Inget består utöver flöden, förföriska förnimmelser, écriture fem(me)inine.

2.

Du är stenhård och svullen och det forsar ur dig men under inga omständigheter får jag närma mig källan. No trespassing. Mina våtmarker är dina att erövra, sådan är den outtalade överenskommelsen mellan femme och stone butch. Jag vet inget om dig men din intensiva blick får det att flöda; jag vill inget annat än att känna dig i mig från första stund. Alla kroppsliga landskap är hala och klibbiga i den tropikfuktiga sommaren. Du borrar dig djupt in i mig utan att (behöva) fråga om lov, når en plats jag inte visste fanns och plockar ut mitt hjärta. Åtminstone tillfälligt, tills mina molekyler bundits i nya former. När du lämnar deltat rämnar jag i det bottenlösa vakuum som uppstår.

Ut kommer havet, det vita skummet av våra orgasmer, det din hämningslösa hand planterat och plockat ut. Triumferande betraktar du den rödrosa saft som långsamt rinner från knytnäven ner längs din underarm. Tre papegojor betraktar oss från balkongräcket och det är tre timmar sedan jag anlände. 48 omättliga timmar senare kan jag inte sitta och inte kissa och lever på tranbärsjuice alla timmar det tar att återvända. Alla mina hål läcker saknad, det svider. Sen är ingenting längre sig likt; utan lubrikation, enkom friktion.

3.

Vi möts i en grotta, främlingar för varandra och folket där, alla fallocentriska försök att begripa våra magnetiska och omöjliga begär fallerar. Din breda nacke, din iskyla, din käkmuskels välvning, din tickande vrede över att männens värld inte erkänner dig gör dig självlysande. Du spottar på mig, det är varken förakt eller avund; skammen och lusten brinner med samma glöd. Din hand rör sig neråt, jag rör mig närmare. Förr eller senare tar Öst och Syd tillbaka Väst och Nord säger du och ser upp på mig från din steniga ö. Min grotta är varken din eller elastisk, men ytskikten droppar och alla mina hål är hungriga för din teoretiska kuk, ditt skrivande skrev; jag vill ha allt, kan ta allt. Andas moula banda lyftet runt din knytnäve.

Kom då, säger jag. Utkräv din hämnd för allt och alla som skickat dig till prekariatets könsfängelser, korsa mina vita fruktlösa ökenlandskap. Alla mina skikt svettas, din saliv ger mig epistemologiska skärsår, du utlöser och mina förlösningstårar är safternas förlängning. Hårvax och saltvatten; historia och avgrund. Det är bara här vi möts, språklösa. En bottenlös myr.

4.

Du är vildmarken. Dina landskap outforskade. Varken kartor eller speglar vägleder mig nu. Jag som rört mig över begärets kontinenter i decennier, enträget övertygad om att bidrag till sexualteorin, den feminina mystiken, kräver mer än femtio nyanser av femme, blind och nyförlöst. Du möter mig vid källan, säger: välkommen. När våra läppar talar samman står gudinnan på venusberget; sekreten är många och oskiljaktiga, alla sensationer intimt sammanflätade. Svettdroppen som färdas längs din rygg, dofterna av vår upphetsning; silikon och gummi, parfym och oljor, salt och sött. Det där syntetiska vi tar till när den otåliga girigheten tar över och vi tömt saliven i varandras munnar; våra kön som sväller, dras och smälter samman; sapfiska safter.

Ditt begärs överflöd, det som dröjer sig kvar runt min mun, dess dofter som stiger från alla porer och öppningar, bröstens läckage och hårdnad, fingertopparnas sinne för silke. Våra blandade genomskinliga sekret som när de torkat och försvunnit, eller spolats bort, lämnar oss märkta. Det skriver våra kroppars gränslösa resa tillbaka, genom cyklisk tid, över mörka kontinenter, våra sensoriska figurers reaktioner på vad vi tagit in i dem och våra viljors differentierade uttryck. Vi doftar sex och blod, avtagande fertilitet och fruktig svullnad. Framtid. Vi är laglösa lesbianer, vällustiga vildinnor.

5.

Lubrikationslektioner; kunskapsfrukter om oändligt mycket mer än slemhinnornas fuktning vid sexuell upphetsning hos hondjur som rör sig i rädslans och heterosexualitetens temporala geografier. Tribiologi; läran om en process eller teknik som reducerar friktion mellan och slitning av en eller båda ytor som är i kontakt med varandra genom en substans kallad lubrikant. Fast, flytande, oljig, vattnig, (o)synlig; dess plurala former av bindande glidmedel; jag dess predikant. Venus i fuskpäls, säl-lik, glidande, en tänkande mus fylld av dekret om sekret. Skapar scener som överflödar alla falliska fantasier om penetration som arvsrätt. Tribadisk tribiologi; en djupt inklibbad vet(en)skap om föränderlig friktion, lesbisk lubrikation som queer revolution; i deltat där fittan är musan och könet som inte är ett.

Ulrika Dahl

Docent i genusvetenskap och författarinna. Hennes senaste bok är Skamgrepp: Femme-inistiska essäer (Leopard 2014). Texten är en del i ett pågående verk kallat Venus i Fuskpäls: Tillägg till sexualteorin.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Läs också Lubrikation – The Story

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.