Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Artiklar Sex & hälsa

Nederländerna: Drevet tog sig in i parlamentet

Daan van Engelen, programansvarig, Rutgers.

Drev mot aktörer som arbetar med sexualundervisning är inget ovanligt internationellt. Den holländska organisationen Rutgers har också drabbats.

Varje år anordnar den nederländska organisationen Rutgers vad de kallar för Spring Fever Week, en veckolång nationell utbildning för unga i grundskolan. Rutgers, som har lång bakgrund inom arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa, har under 19 år anordnat denna projektvecka för grundskolan, med särskilt åldersanpassat utbildningsmaterial. 

Men 2023 händer något ovanligt. Strax innan Spring Fever Week börjar falska uppgifter cirkulera på sociala medier. Bland annat anklagas Rutgers för att i sina informationsfilmer lära barn hur de ska utföra oralsex. 

– Vilket naturligtvis inte stämmer, säger Daan van Engelen som är programansvarig för sexualundervisning på Rutgers.

Desinformationen läcker ut från en konservativ lobbygrupp och fångas snart för att spridas vidare av personer från ytterhögern. Snart plockar också traditionella medier upp ämnet, något som ger mer uppmärksamhet åt de falska uppgifterna.

»Vi blev väldigt tagna av vad som skedde 2023. Att få tillbaka förtroendet från allmänheten, skolor och föräldrar var mycket viktigt.«

Daan van Engelen, Rutgers

Allmänheten började ifrågasätta vikten av både sexualundervisning i grundskolan och Rutgers arbete. Frågan når hela vägen in i det nederländska parlamentet. Drevet mot Rutgers följer samma logik som det mot RFSU.

Inför årets Spring Fever Week var Rutgers ännu mer beslutna att informera föräldrar, skolor och den breda allmänheten ordentligt, som i år hade »online resilience« som tema. 

– Vi blev väldigt tagna av vad som skedde 2023. Att få tillbaka förtroendet från allmänheten, skolor och föräldrar var mycket viktigt.

I Nederländerna, precis som i Sverige, blåser högernationalistiska vindar. I höstas hade det invandringsfientliga Frihetspartiet med veteranpolitikern Geert Wilders i spetsen stora framgångar i parlamentsvalet.

– Vi fortsätter påminna regeringen om att ta ansvar för att ta itu med polarisering och desinformation, så kan vi säkerställa att högerextrema och antidemokratiska krafter inte kan sätta agendan, säger Daan van Engelen.


My Vingren är frilansjournalist.

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.