Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika Sex & hälsa

An orgasm a day keeps the doctor away

Johanna Sjödin skriver om sex som får en att må bra, och att bejaka sin kåthet för hälsans skull.

Halvt på allvar, halvt på skämt plitade jag ner »Sexliv: Ja tack – an orgasm a day keeps the doctor away« på min numera inaktiva Helgon.net-presentation. Sex är inte lika med orgasm. Det vet inte minst personer med fitta som har sex med personer med kuk utan att få orgasm. Men för mig har heteropartnersex, faktiskt mer än solosex, ofta varit förknippat med orgasm.

»När jag har sex mår jag bra, när jag mår bra vill jag ha sex. Det var inte självklart att sätta ord på det.«

Det var ingen läkare som ordinerade mig sex. Och utan att tro att min psykiska hälsa skulle stå och falla med en orgasm om dagen har jag någonstans på vägen formulerat för mig själv att: Hur tillfreds jag är med mitt sexliv påverkar mitt allmänna välmående. När jag har sex mår jag bra, när jag mår bra vill jag ha sex. Det var inte självklart att sätta ord på det.

När det pratas om varför sex äger rum är det ofta nyfikenhet, attraktion, kåthet, kärlek, fortplantning, för husfridens skull, eller någon drift höjd i dunkel. Allt det kan spela in och mer därtill, men jag brukar även tänka på det så kallade må-bra-hormonet oxytocin – som bland annat frigörs vid beröring och sex – och mitt allmänna välmående, som ett par av skälen till att jag vill ha ett aktivt sexliv. För mig är också sömn oerhört viktigt och bara en sådan sak som att sex förbättrar den, kan inte underskattas.

Är det någonting som kan få mig att varva ner och vara närvarande i det så eftersträvansvärda nuet är det sexuell beröring och att få känna en annans hud mot min. För en stund blir allting annat oviktigt.

Medveten om detta söker jag förstås upp situationer som ger mig lust och skänker mig njutning. För mig handlar det inte bara om att hantera kåthet utan också om att bejaka den.

Sex som något som kan vara positivt för hälsan, sex överhuvudtaget, blir ofta ett skämt. I somras var det en kurs i »ekologiskt oralsex« som blev föremål för fniss. En artikel i tidningen Södermalmsnytt den 18 juli där meningar som »öva på en banan och bli bättre på oralsex« förekom, delades flitigt. Jag log också, och skänkte de som inte vågar äta banan offentligt en tanke.

Utan att själv vilja öva på att ge bananer och persikor »oralsex« kan jag sympatisera med kursledaren Marika Smiths ambition, som det föga förvånande skrevs desto mindre om. Nämligen att öka medvetenheten om hur mer oralsex och mindre fokus på omslutande samlag kan jämna ut orgasm-glappet mellan kvinnor och män, det faktum att det går två »kvinnliga« orgasmer på tre »manliga«. Ett glapp som för övrigt också togs upp i Rapport och Aktuellt på bästa sändningstid nyligen.

»Det gäller förstås inte vilket sex som helst, utan lustfyllt och njutningsfullt sex som överensstämmer med våra förväntningar.«

Den före detta folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) lämnade nyligen sitt uppdrag i regeringen av hälsoskäl. I frihetliga kretsar lär han bli ihågkommen som »förbudsministern« då han bland annat velat förbjuda alkoglass i vanliga matvarubutiker, och förbjuda snus och rökning på uteserveringar. Medan vissa drog på munnen åt uttalandet ville jag göra vågen. En folkhälsominister som pratar om att sex kan vara positivt för hälsan! Inte ville han förbjuda folk från att ha sex efter klockan 22 heller som någon twittrare vars grannar hade högljutt sex hoppades på. Wikström meddelade till tidningen Nyheter24 att man fick stå ut med högljudda grannar och sade »folk måste ha mer sex och inte mindre och jag är rädd att utvecklingen går åt fel håll«.

»När sex nämns i samband med hälsa är det oftast sex och psykisk ohälsa.«

Sex blir som mycket annat vad man gör det till, men att vi pratar så lite om att det kan vara något man mår bra av?

Det gäller förstås inte vilket sex som helst, utan lustfyllt och njutningsfullt sex som överensstämmer med våra förväntningar. Sex bortom kroppsnojor och prestationsångest.

När sex nämns i samband med hälsa är det oftast sex och psykisk ohälsa. Det är viktiga frågor för folkhälsan, men det är inte är det enda möjliga perspektivet på sex och psykisk hälsa. Tillåts en person med psykisk ohälsa att vara kåt, eller förväntas hen ta den vanliga biverkningen minskad sexlust (risk för negativ inverkan på bland annat åtrå, upphetsning och tillfredsställelse) som en del av behandlingen? Man kan bli deprimerad för mindre om man mår bra av sex.

Johanna Sjödin läser juristprogrammet vid Stockholms universitet och bloggar på johannasjodin.se.

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.

Artiklar Sex & hälsa

TEST: Framtidens sextech!

Kan AI och digitala tjänster förbättra vårt sex – praktiskt och kunskapsmässigt? Sexinspiratören Marika Smith testar.