Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Sugar daddy, sugar baby

Att rika äldre män tar sig friheten att sexualisera yngre kvinnor är old news och bara tröttsamt. Trots det verkar sugardejtingfenomenet där »sugar daddys« genom dejtingsajter söker »sugar babys« bara växa.

För sex år sedan skrev Ottar om den amerikanska dejtingsajten »Seeking Arangements« där rika män, eller »sugar daddys« kan träffa »sugar babes«. I Sverige tog debatten om sugardejting fart i media efter sommaren, efter att sajterna nått den nordiska scenen. Sidor som »Sugardaters«, »Sugar daddy meet« och »Rich meet beatiful« hymlar inte med affärsidén – du rike man kan hitta ung vacker tjej som »behandlar dig som en kung«, och du unga vackra tjej som »kämpar i början av din karriär« kan få »skämmas bort« med lyxiga presenter och exotiska resor.

I Norge blev frågan het i våras efter att reklambilar från sajten »Rich meet beautiful« med budskapet »0 kronor i studielån? Dejta en sugar daddy« rullat på Oslos gator, vilket de även gjort i Stockholm under sensommaren.

Tv-programmet Innafor som riktar sig till unga skildrade fenomenet i fyra avsnitt, vilket skapade en kritikstorm. Men sajten »Sugardaters« fick 1600 nya medlemmar efter att programmet visats, enligt Aftenposten.

»De ekonomiskt baserade sexuella relationerna livnär sig av ekonomisk orättvisa.«

Polisen i Sverige varnar för sugardejtingsajterna som de menar döljer prostitution, de har följt flera fall där män vill köpa sex av minderåriga via sajterna.

I länder som Uganda och Sydafrika har frågan om sugar daddys, eller »blessers« som de också kallas, existerat och diskuterats länge, bland annat ses sugar daddys som en orsak till den snabbt ökande förekomsten av hiv bland unga tjejer i Sydafrika de senaste åren. Varje vecka får 2 000 sydafrikanska flickor och kvinnor mellan 15 och 24 år hiv, vilket är åtta gånger högre än bland män och killar i samma ålder, uppger Unaids (2016). Den skeva maktbalansen mellan ung och äldre, kvinna och man, fattig och rik, gör att de unga kvinnorna inte har medel att kräva säkert sex.

»Dags för sexismen att hitta något nytt och fräscht sätt att visa sitt fula tryne på.«

Men att sugardejtingfenomenet nu växer fuckar med vår självbild av Sverige som ett jämställt land. Tror vi verkligen att det är så jämlikt att det inte ska existera här?

Sugardejting sexualiserar en ojämn maktbalans mellan könen och cementerar klassiskt sexistiska värderingar, där rika äldre män alltid kan få yngre vackra kvinnor. Det är old news och bara tröttsamt. Dags för sexismen att hitta något nytt och fräscht sätt att visa sitt fula tryne på. Att gömma sig under en sten till exempel.

Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist är Ottars chefredaktörer

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!


Läs mer

Nu kan rika ”Sugar daddys” få vilken kvinna de vill (Ottar)

”Sugardejting” ny trend som ökar

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.