Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Genrebild Shutterstock
Intervju Sex & hälsa

»Sugardaddies söker något mer äkta«

Lyxiga resor och dyra middagar, sexköp som undgår lagen. Är det verkligheten när det gäller sugardejting i Sverige? Forskaren Lena Gunnarsson har studerat svenskarnas sugardejtingvanor.

Sugardejting är inget nytt fenomen. Redan i antikens grekland fanns berättelser om att Alexander den store visade upp sig med kenaidos, unga vackra prostituerade män, på diverse tillställningar. Även i Japan finns en lång historia av relationer som liknar sugardejting – från 1700-talets geishor till dagens »sugarbabes« som agerar »armgodis« åt högt uppsatta män. Men i Sverige är sugardejting inte något man stoltserar med, det visar en ny studie.

»Vissa av männen har privata kärleksrelationer som de inte var nöjda med, varken emotionellt eller sexuellt.«

Lena Gunnarsson, docent och lektor i genusvetenskap vid Örebros universitet.

Lena Gunnarsson, docent och lektor i genusvetenskap vid Örebros universitet samt projektledare för studien, har intervjuat svenska »sugarbabes« och »sugardaddies«. De berättar om lockelsen av sugardejting, känslorna som uppstår i relationen och hur den skiljer sig från traditionellt sexköp.

– Inom sugardejting är det inte endast det sexuella som är viktigt, trots att det oftast är en del av arrangemangen. Det finns en efterfrågan, från sugardaddiesarnas sida, efter något mer »äkta«, säger Lena Gunnarsson.

Under de senaste åren har olika sajter poppat upp med sex och pengar i fokus. Steget mellan att lägga upp en sexig selfie, ta betalt för videos på Only Fans till att sedan träffa individer i syfte att sälja sex kan vara kort och gå snabbt. 

– En majoritet av tjejerna har andra sysselsättningar och försörjer sig inte på sugardejtingen utan gör det som en extra grej. Den faktorn är väldigt viktig för männen. Flera män menade att det skulle vara problematiskt om tjejerna inte ville och var ekonomiskt utsatta.

Till skillnad från annan typ av sexköp är majoriteten vita, etniska svenskar som både agerar undergivna och dominanta i den svenska sugardejting-branschen. Varför man väljer att ingå i en relation som en sugarbabe eller sugardaddy kan se olika ut. 

– Några av tjejerna tycker det är skönt att de har ett kontrakt att förhålla sig till. Båda parterna vet att det inte handlar om kärleksfulla känslor och det förväntas inte från något håll. Vissa av männen har privata kärleksrelationer som de inte var nöjda med, varken emotionellt eller sexuellt, säger Lena Gunnarsson. 

»Många typer av sugardejting kan enkelt klassificeras som sexköp«

Sugardejting beskrivs ofta som en modern eller »lyxig« form av prostitution, där åldersskillnaden mellan »sugarbabe« och »sugardaddy« ofta är en viktig faktor.

2006 startade en trend i USA när webbsidan Seeking Arrangement lanserades. Lite mer än tio år senare, när sajten Rich meet beautiful lanseras 2017, kom sugardejting upp på den svenska agendan. En omedelbar reaktion kom från Socialdemokraternas kvinnoförbund som polisanmälde sajten för att de ansåg att den främjade koppleri, alltså organiserad prostitution. 

Trots att sugardejting-sajterna klargör att de är emot sexköp kan hemsidorna användas för att köpa och sälja sex med en »relation« som täckmantel. Många typer av sugardejting kan enkelt klassificeras som sexköp, men andra former befinner sig i en gråzon, menar forskaren Lena Gunnarsson.

–  Det som gör det svårt juridiskt är att relationen ibland kan likna en vanlig relation som bygger på ojämlikhet, där mannen drar det största ekonomiska lasset medan kvinnan förväntas vara sexuellt och emotionellt tillgänglig.

Att vara öppen med sin sugardejting är ovanligt. Flera av de Lena intervjuat till studien har aldrig delat med sig av sin hemliga relation. 

– Det är väldigt ovanligt att man är öppen med sin relation. Vi har ganska starka normer i Sverige mot sexköp och sugardejting faller ju i de flesta fall inom de ramarna. Men om männen upplever att tjejen inte gör det enbart för pengarnas skull tycker de det känns mer moraliskt okej, säger hon.

Många av männen förstår att de inte skulle fått vara tillsammans med sin sugarbabe utan pengar, att de fått en »förtur i kön«. 

– Tjejerna vet ju också att något »äkta« är det som önskas. Därför är det svårt för männen att veta om det som verkar vara ömsesidigt är det på riktigt eller bara ett iscensättande, säger Lena Gunnarsson.


Text Nathalie de Alencar

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.