Taggat med: Assisterad befruktning

»Ett hån att inte ens få en utredning«

Anna-Matilda Vilhelmsson nekades assisterad befruktning på grund av psykisk ohälsa. Linnea hade inte varit singel »länge nog«. Nu ifrågasätter både patienter och flera organisationer Socialstyrelsens bedömningar.

Assisterad befruktning för samkönade par het fråga i Frankrike – protester väntas i helgen

Ett lagförslag som ger alla kvinnor – lesbiska par och ensamstående – rätt till assisterad befruktning behandlas nu i den franska nationalförsamlingen. I 89 städer runtom i landet mobiliserar nu de värdekonservativa till motdemonstrationer på söndag den 6 oktober.

Sperma(n) räcker inte

Med den nya lagen som ger ensamstående rätt till assisterad befruktning får vården en ny patientgrupp. Men ännu har ingen påbörjat en behandling. Johanna Palmström tittar närmare på varför och undrar om sperman kommer att räcka?

Spermadonator dömd till faderskap

En man som donerat sperma har, mot sin vilja, tilldömts juridiskt faderskap för ett treårigt barn. Orsaken är att inseminationen inte skett på ett offentligt sjukhus i Sverige. Ottar undersöker vad rättsfallet kan betyda för andra spermadonatorer.

Frivillig ensamstående förälder

I april i år får ensamstående i Sverige laglig rätt till assisterad befruktning. Journalisten och författaren Josefin Olevik diskuterar i boken Den befriade familjen, utifrån egna erfarenheter, hur det är att få barn genom assisterad befruktning som ensamstående. Hon tar även upp omgivningens reaktioner och de kritiska röster som menar att barn har rätt till två föräldrar.

I Hollywood slutar det alltid med barn

I 40-talsfilmen Test Tube Babies dyker insemination för första gången upp på vita duken. Sedan dess har både Jennifer Aniston och Jennifer Lopez spelat kvinnor som blir gravida genom assisterad befruktning.

Dyrbara droppar

Donerade spermier och ägg omgärdas av ett strikt regelverk i Sverige – grunden är en vilja till kontroll och att värna det som anses vara barnens bästa. Men dagens verksamhet möter inte efterfrågan på könsceller och
i praktiken går kontrollen många gånger förlorad.

Prenumerera på RSS - Assisterad befruktning