Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter HBTQI

Thailand legaliserar samkönade äktenskap

Prideparad i Thailand. Bild: Getty Images

Thailands parlament har röstat ja till samkönade äktenskap och blir därmed det första landet i Sydostasien att tillåta giftermål för personer av samma kön.

Under onsdagsmorgonen röstade Thailands parlament för att godkänna samkönade äktenskap med en klar majoritet på 399 ja-röster mot 10 nej-röster. Landet blir därmed det första i Sydostasien att godkänna samkönade äktenskap.

Senaten, och även kungen, måste nu godkänna lagförslaget innan det blir till lag, och prognosen är att detta ska ske före årets slut.

Pisey Ly, koordinator för RoCK, hbtq-organisation i Uganda. Bild: Ulrika Hammar.

Thailands parlaments beslut ger hopp till fler länder i regionen Sydostasien, till exempel grannlandet Kambodja.

Den kambodjanska hbtq-organisationen RoCK (Rainbow Community Kampuchea Organisation) menar att detta är ett historiskt beslut som tar Thailand ett steg närmare att uppnå allas likhet inför lagen.

– Det ger hopp till hbtq-communityt i hela Kambodja. Ett hopp till deras familjer och vänner, att de snart ska kunna gifta sig lagligt med den de älskar mest och bli skyddade av lagen, säger Pisey Ly, koordinator för RoCK.


Text Hedda Johansson

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Ledare HBTQI

Pressfrihet med undantag

Varför nekas Ottar pressackreditering till riksdagen? Att journalister har goda möjligheter att bevaka och granska makten är en demokratifråga.

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.