Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter HBTQI

Thailand legaliserar samkönade äktenskap

Prideparad i Thailand. Bild: Getty Images

Thailands parlament har röstat ja till samkönade äktenskap och blir därmed det första landet i Sydostasien att tillåta giftermål för personer av samma kön.

Under onsdagsmorgonen röstade Thailands parlament för att godkänna samkönade äktenskap med en klar majoritet på 399 ja-röster mot 10 nej-röster. Landet blir därmed det första i Sydostasien att godkänna samkönade äktenskap.

Senaten, och även kungen, måste nu godkänna lagförslaget innan det blir till lag, och prognosen är att detta ska ske före årets slut.

Pisey Ly, koordinator för RoCK, hbtq-organisation i Uganda. Bild: Ulrika Hammar.

Thailands parlaments beslut ger hopp till fler länder i regionen Sydostasien, till exempel grannlandet Kambodja.

Den kambodjanska hbtq-organisationen RoCK (Rainbow Community Kampuchea Organisation) menar att detta är ett historiskt beslut som tar Thailand ett steg närmare att uppnå allas likhet inför lagen.

– Det ger hopp till hbtq-communityt i hela Kambodja. Ett hopp till deras familjer och vänner, att de snart ska kunna gifta sig lagligt med den de älskar mest och bli skyddade av lagen, säger Pisey Ly, koordinator för RoCK.


Text Hedda Johansson

Fler artiklar

Ett tecknat kollage med en spelkonsol längst ner i vänstra hörnet. Ovanför den en lila spelkaraktär med horn, alvöron och två huggtänder. I mitten två personer som står i ett sovrum. Den ena sitter på knä och håller om den andras gravida mage. Till höger citat från ett chattforum.
Reportage HBTQI

Spel, hat och kärlek

Normbrytande spel och högerextrem rekrytering. Hur står det till i gamingvärlden?

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.