Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Bild Josefin Herolf.
Artiklar Sex & hälsa

TEST: Framtidens sextech!

Teknologiska innovationer väntas bredda synen på vad sex är och öka vår kompetens och kunskap kring sexuell praktik. Precis det som sexinspiratören Marika Smith själv gör i sitt jobb som sexcoach. Är hon på väg att bli arbetslös, och är det i så fall bra eller dåligt? Vi testar tre tjänster som — om de funkar — skulle kunna revolutionera både hur vi har sex, och hur vi får sexualupplysning.


OMGYES Sajt för sexualupplysning (450-900 kr) BÄST!

OMGYES. Sajt som lär ut sex baserat på världens största undersökning
om vad personer med fitta faktiskt njuter av.

En digital tjänst som uppfriskande nog inte bygger på AI alls, utan tvärtom på mycket omfattande vetenskapliga studier av mängder av kött-och-blod-cis-kvinnors favorittekniker för sexuell njutning. Efter att ha betalat en engångssumma har du tillgång till ett helt bibliotek av tekniker och inspiration, som är väldigt tydligt med att alla varianter inte funkar på alla personer med fitta – det finns inget »program« att plugga in som funkar på alla.

Mer hands-on än så här kan knappast en digital produkt bli. Kvinnorna visar i tydliga videor, på sina egna kroppar, hur de stimulerar sig själva eller vill bli berörda av andra.

Sajten är lättanvänd men kräver lite förkunskap om anatomi och biologi – många övningar är ganska komplexa och har man inte en fitta själv kan det vara svårt att navigera sig fram, för tjänsten är uppenbart tänkt för fittbärare själva i första hand.

Men när jag väl fått kläm på hur jag kan testa mig fram är det superroligt att experimentera och hitta min egen kombination av tekniker för olika tillfällen och humör, alla har egna namn – layering, shallowing, outstroking – så att det ska bli lätt att kommunicera kring dem.

Omgyes har verkligen potential att revolutionera såväl sexualupplysning som sex. Nu väntar jag bara med spänning på en version för folk med kuk så de också får chans att inse hur varierad njutning och smak är.


BEDUCATED AI-sexcoach (ca 300 kr per månad) OK!

BEDUCATED. AI-sexcoachen som svarar på frågor om sex.

Sajten Beducated.com har skapat en AI-coachningstjänst som svarar på frågor om sex. Jag bestämmer mig för att testa mig själv, min pojkvän som är i samma yrke, och AI mot varandra. Jag formulerar en vanlig, återkommande sexfråga, och vi skriver varsitt svar, innan vi matar in samma fråga till vår digitala kollega. Och utfallet är faktiskt imponerande. AI-svaren är nyanserade och baserade på fakta.

Det AI inte alltid får till, som är avgörande för konsten att svara på sexfrågor, är att förstå mellan raderna varför frågan ställs. Ibland funkar det bra. När jag frågar »What is the size of the average penis? « får jag inte bara en siffra, utan ett sammanhang som förklarar hur man kan förhålla sig till det här med storlek och att den inte har direkt samband med mängden njutning.

Däremot är det tydligt att ett svar från en dator inte ger samma känsla av validering och motivation som från en faktisk person. Jag får vänliga, uppmuntrande ord och fakta, men blir inte bekräftad i min nyfikenhet, oro eller frustration. Men, det räcker långt ändå.

Att sprida kunskap om sex och erbjuda en lustbaserad, inkluderande approach är en ständig utmaning för sexualupplysare – kunskapen finns men det är svårt att överrösta Hollywood, porr, Cosmopolitan och andra som inte alltid har mänsklighetens bästa för ögonen. Här kan tekniken verkligen utgöra en hävstång – men den klarar sig inte på egen hand. Samtalen behövs också, möjligheten att bli bekräftad och validerad i sin längtan efter att göra sex till sitt eget.


PIRR AI-app som skapar erotiska noveller (gratis just nu) SÄMST!

PIRR. App där AI skapar erotiska noveller åt dig utifrån dina preferenser.

I Pirr kan du sexfantisera tillsammans med AI, genom att skriva noveller eller texter ihop. Ni skriver vartannat stycke och du väljer mellan olika förslag på fortsättning. Tanken är att få användarna att mata in så mycket information som möjligt om vad de tänder på, så att AI-algoritmen blir mer och mer förfinad i sin förmåga att producera upphetsande textmaterial – och till slut kan skapa helt egna fantasier för att mätta den glupande hungern på erotiska texter på marknaden.

Men hur hett blir det då, i dagsläget, när vi fortfarande gör det mesta jobbet själva? Det beror såklart på vad man gillar. Jag börjar med att beskriva ett blygt möte på bibliotekets arkeologisektion som jag hoppas ska bli en het, nördig scen mellan två flodkultursentusiaster. Det mesta appen föreslår tillbaka känns dock väldigt normativt och klichéartat – om jag inte medvetet förvirrar den med såväl genusangivelserna som detaljer om Tigris och Eufrat. Då kommer det plötsligt upp spännande vuxenamningsantydningar, istället för det dötrista »rubbing his hard cock«. Så man kan lura sig fram till snuskinspiration, men man får jobba.

Pirr satsar på att bli ett så kallat enhörningsföretag – ett startupbolag som värderas till minst en miljard dollar. Det är mycket pengar för ännu lite mer internetsnusk.

Men med tanke på hur många som efterfrågar erotiskt läsmaterial som passar just dem, så vem vet? Dit kommer de dock inte förrän folk vågar mata in, och blir uppmuntrade att mata in, sånt som verkligen tänder oss på riktigt, bortom sexklichéerna.


Marika Smiths slutsats!

Efter att ha testat mig igenom lite av framtidens sextech så visst, kanske blir jag arbetslös. Men då har jag i alla fall tid att ligga hemma och testa mig fram bland allt från shallowing, orbiting och girthing, till erotiska noveller skräddarsydda för just min sorts snuskiga hjärna. En framtid jag absolut kan tänka mig.


Text Marika Smith

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?