BARN

#4/2016
Sexualiteten skiftar genom livet, men den tar sin början redan i barndomens nyfikna utforskande av kroppen. Barns sexualitet är ibland ifrågasatt, men i bästa fall får den vara precis det den är: En pirrig känsla i kroppen. En lekfull upptäcktsfärd. Något alldeles eget.

 

INNEHÅLL #4

 

LEDARE: Ketchupeffekt i sexualpolitiken

Ibland är det fullständig stiltje. Men så ibland dimper det ena efter det andra sexualpolitiska beslutet eller löftet ned. I år har varit ett sådant år.

SEXPOLISEN: Ny svensk tankesmedja har tröttnat på allt utom den heterosexuella kärnfamiljen, redaktionen ser en grym vaginaserie och utdelar ett självklart piskrapp.

JUST NU: Mobiliserar massivt motstånd

Efter »de svarta protesterna«: Barbara Nowacka fortsätter kampen för aborträtt i Polen

SEXKRYSS! Kan du dina könsord?

Kittlande korsord för lediga dagar.

KRÖNIKA: »Ta det inte personligt«

Jon Aagaard Andersson om att bryta normer i vartenda rum och mötas av fördomar som ursäktas med »nyfikenhet«.

Urfolkens queera revansch

Sedan i våras har urfolk från hela världen slutit upp i Standing Rock i North Dakota, för att blockera bygget av en oljeledning. Samtidigt har Two Spirits – hbtq-urfolk – skapat en historisk plattform i lägret.

 

TEMA BARN

Sexualiteten är föränderlig och betydelsen skiftar genom livet, men den tar sin början redan i barndomens nyfikna utforskande av kroppen. Barns sexualitet är förvånansvärt kontroversiell, så pass att en del ifrågasätter om den ens existerar. Bilden av barns sexualitet är också präglad av vuxnas rädsla för övergrepp mot barn, så till den grad att vi riskerar att anamma en »pedofil blick« på barns nakna kroppar. Gränsen mellan att skydda och skambelägga är hårfin. I värsta fall blir barnkroppen ett slagträ i en ideologisk kamp. I bästa fall får barns sexualitet vara precis det den är: En pirrig känsla i kroppen. En lekfull upptäcksfärd. Något alldeles eget.

Bara ett naket barn

Synen på barns nakenhet är så präglad av rädsla för övergrepp att vi anammar en »pedofil blick«. Jenny Damberg undersöker vad den oroliga blicken gör med oss.

En egen sexualitet

Vad menar vi egentligen med barns sexualitet? Ottar har pratat med sexualupplysarna Fox Foxhage och Suzann Larsdotter.

Var går förskolans gräns?

En del barn visar snippor, snoppar och rumpor för varandra. Andra onanerar öppet. På förskolan efterfrågas mer kunskap om sexualitet. Helena Björk har besökt tre förskolor i Sverige.

Bamsekramar bortom heteronormen

Den svenska barnkulturen skiftar i regnbågens färger. Men amerikanska Disney och Pixar ligger fortfarande efter. Annah Björk spanar efter queera karaktärer

Isvita ideal

Forskaren Ylva Habel skriver om de bleka hjältinnorna i succéfilmen Frost och deras villkorade frigörelse

KRÖNIKA: Barns kroppar blir slagträn

Bilan Osman om när barns används för att demonisera »Den Andre«.

ENKÄT: Doktorslekar
Lekte du sexuella lekar som liten? Kanske gnuggade du och dina kompisar er mot varandra, visade snoppar, snippor eller rumpor? Ottar efterlyste minnen från barndomens lekar.

Enade mot regnbågen

Värdekonservativa och högerpopulister i Europa samlar sig mot civilisationens hot: Genuspedagogiken. Reportage av Natalie Högström.

Lustfylld lek

Hur ska du som vuxen göra för att låta barnet bejaka sin kropp och lust, och lära sig att sätta gränser? Ottar ger tips!

Teveserie för överlevare

I Pakistan har en teve-serie satt ljuset på de tystade sexuella övergreppen mot barn. Nu vittnar tittare om att de fått styrka att stå upp mot sina förövare.

Om det värsta händer

Hur påverkas sexualiteten efter sexuella övergrepp i barndomen? Anna Knöfel Magnusson pratar med experterna.

»Våra kroppar ska normaliseras«

Trots kritik fortsätter onödiga operationer av barn med intersexvariation. Ottar intervjuar läkare som motsätter sig operation och intersex-aktivisten Ellie Nordfelt.

 

Unik långläsning: Min underjordiska revolution

På asylboendet i Småland möter Khaled återigen homohatet han flydde från i Syrien. Mardrömmar om Daeshs mord på homosexuella blandas med dagdrömmar om hemliga möten på hamamen i Damaskus. Är Sverige verkligen en fristad?

RECENSION: Frida Hyvönens nya album Kvinnor och barn kommer med gråt och långa samtal, skriver Annah Björk.

RECENSION: Anna-Maria Sörberg läser den klassiska aidsromanen Till vännen som inte ville rädda mitt liv av Hervé Guilbert.

 

Artiklar ur numret

Min underjordiska revolution

Asylboendet ger mardrömmar. I dagdrömmarna flyr tankarna till det hemliga men fria böglivet på hamamen i Damaskus. Före kriget.

»Ta det inte personligt!«

Jon Aagaard Andersson skriver om att bryta normer i vartenda rum och mötas av fördomar som ursäktas med »nyfikenhet«.

En egen sexualitet

Vad menar vi egentligen med barns sexualitet? Ottar har pratat med sexualupplysarna Fox Foxhage och Suzann Larsdotter.

Enkät: Doktorslekar

Ottar efterlyste minnen från barndomens lekar. Här är några av berättelserna vi fick in.

Barns kroppar blir slagträn

Bilan Osman frågar sig vad som händer när barn används för att demonisera »den andre« i en rasistisk och sexistisk debatt.

Var går förskolans gräns?

När små barn onanerar på förskolan och frågar hur bebisar blir till möts de av olika gränsdragningar och olika svar. Personalen vill ha mer kunskap – i dag saknas sexualitet på deras schema.

Lustfylld lek

Hur ska du som vuxen göra för att låta barnet bejaka sin kropp och lust, och lära sig att sätta gränser? Ottar ger tips!

Bara ett naket barn

Vad hände med synen på barns nakenhet? Ottar undersöker vad samhällets »pedofila blick« gör med oss.

Isvita ideal

Trots »en-av-varje-tendensen« i populärkulturen, har vi gått från »ros och lilja« till isvit. Ylva Habel gör upp med vithetsnormer och skönhetsideal i barnfilmen Frost.

Om vänskap, relationer och smärta

Anna-Maria Sörberg har läst nyutgåvan av »Till vännen som inte ville rädda mitt liv«

Ett av seklets viktigaste verk

Annah Björk kallar på Frida Hyvönens nya skiva för ett av seklets viktigaste verk

Sexualpolitisk ketchupeffekt

Sexualbrottsutredningen innehåller en mängd lovande förslag – inte bara om samtycke. Nu är det upp till bevis, konstaterar chefredaktörerna som summerar ett händelserikt sexualpolitiskt år.

Operation onödig

Den finska kirurgen Mika Venhola vägrar göra kosmetiska operationer på barn med intersexvariation. I Sverige fortsätter läkare att operera trots kritik.

Enade mot regnbågen

Europas värdekonservativa och nationalistiska grupper samlar sig i kampen mot genuspedagogik och normkritik.

Urfolkens queera revansch i Standing Rock

Urfolk från hela världen har slutit upp i Standing Rock i North Dakota för att blockera bygget av en oljeledning. Two Spirits – hbtq-urfolk – har skapat en historisk plattform i lägret.