Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Illustration av två män med olika känslor efter en orgasm
Bild Josefin Herolf
Artiklar Sexualitet

Vad är Post nut clarity?

En känsla av äckel eller en hjärna ren av klarsynthet. Tillståndet som uppstår efter utlösning beskrivs på olika sätt. Begreppet »Post nut clarity« trendar på Tiktok, men vad är det?

Begreppet Post nut clarity kan översättas till ungefär post-ejakulation-klarhet på svenska och är beskriver känslan hos personer med testiklar som kan uppstå efter en utlösning. Det kan vara den form av tomhet eller avsmak där man drar sig från sin partner eller en känsla av klarsynthet med en form av »eureka moment«.

En som har erfarenhet av detta är 31-åriga Eric.

– Jag upplevde det ganska tidigt i mitt sexliv. De första gångerna jag upplevde det hade jag inte hört talas om att man kunde känna något särskilt efter sex. Då var det nog en känsla av avsmak. Den skrämde mig eftersom den fick mig att känna negativa saker för en person jag tyckte om, och jag identifierade den som ett slags bakfylla.

»Efter sex med en ny person får jag den ofta, om jag kommer. Känslan av att inte vilja vara nära.«


Eric berättar att han upplever känslan oftast när han har sex med temporära partners och att han nu för tiden har tekniker för att hantera den.

– Efter sex med en ny person får jag den ofta, om jag kommer. Jag får känslan av att inte vilja vara nära, att gå och lägga mig på soffan. Sängen är svettig och det är kroppssafter överallt. Personen man knutit an till under kvällen blir delvis till den främling man träffade för några timmar sen. Känslan kan vara starkare eller svagare. Särskilt påtagligt är det när det är en person jag kanske inte tycker är särskilt »snygg«, utan kanske en person jag haft väldigt trevligt med.

Ofta kan känslan snabbt vändas mot honom själv, att han känner sig som en dålig person som haft sex med någon bara för att han var kåt, en person jag kanske inte ens gillar.

– Precis som bakfylla kan det kännas som att man får en uppenbarelse, en klarhet, och att det man känner då är det sanna. Men eftersom det är så etablerat att bakfylleångest oftast är överdrivet, men post-nut clarity inte diskuterats så mycket, så kan nog många tänka att det är just klarhet. Men det är inte bara vid sex med andra som känslan kan uppstå, berättar 35-åriga David som upplever det vid onani och då slås av en ensamhet.

– Jag har hört killar säga »först var jag dum, sedan blev jag smart« men håller inte med. Det är mer en form av besvikelse. Jag blir mer ledsen, kan inte mysa med mig själv.

Stefan Arver är docent och överläkare i andrologi vid Karolinska institutet i Stockholm. Han är skeptisk till begreppet och berättar att det har lanserats olika begrepp över tid, för ett fenomen som vetenskapen inte kan belägga.

Stefan Arver

– Sådana här begrepp kommer med en stor risk, det blir lätt ordens makt över tanken. Andra upplever det här, varför upplever inte jag det här? Men begrepp kan också ge en form av befrielse, det är okej att känna så här, men man måste inte känna så. Ett sätt att ge sig credd för en bredd i upplevelsepanoramat.

Det finns inget vetenskapligt stöd att en ejakulation eller orgasm skulle skapa en viss form av insikt, men det förekommer också många missuppfattningar om vad som händer i kroppen, berättar Stefan.

– Det är en massreflex, en reaktion på stimuli. Det är den största reflexen i kroppen där du andas mer häftigt, får högre blodtryck och hjärtat slår snabbare och högre blodtryck och hjärtat slår och det uppstår muskelsammandragningar i bäckenet.

»Det finns inget vetenskapligt stöd att en ejakulation eller orgasm skulle skapa en viss form av insikt.«

Stefan Arver förklarar att orgasmcentrum sitter i hjärnstammen där impulser går upp i hjärnbarken. Då kan en känsla av upprymdhet och njutning uppstå. Under ytan, inne i hjärnan, är det mycket hjärnaktivitet. Signalsubstanser som oxytocin uppstår. Den andra delen av en orgasm är upplevelsedelen. Vi har ett regelsystem som reglerar hur lätt detta utlöses, vilket bromsas av nivån av serotonin.

­­– Händelsekedjan är att man först frisätter oxytocin, detta påverkar serotoninet sjunker, då öppnar ett fönster för orgasm. Det är många olika system som påverkar.  Upplevelsen påverkas av vad på befinner sig i för social situation. Hjärnan kan då gå bärsärkagång.

Det liknar ett epileptiskt anfall. Det som en del män beskriver sig känna kan enligt Stefan Arver förklaras utifrån vad som kallas för refractory period, alltså en återhämtningsperiod. När nerver stimuleras behöver de tid för att återhämta sig.

– Den tiden kan vara olika lång för olika personer. Detta är en hel kabellinda i huvudet som ska återställas till startläget igen.

Stefan Arver tror framför allt att känslan kommer sig av tabun relaterade till sex. Lockelsen i att bryta mot dessa skapar en form av spänning under själva akten men efteråt blir det en kall verklighet.

– Då kan man uppleva en negativ fas när du konfronteras med verkligheten, som du kanske inte tänkt på under själva upplevelsen. Upphetsningsdimman lättar, då kommer insikten.


Emil Åkerö är frilansjournalist.

Illustration Josefin Herolf

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.