Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Wikström: ”Det är helt skandalöst”

Resolutionen om sexuella och reproduktiva rättigheter som skulle ha gått till omröstning i Europaparlamentet i dag skickas istället tillbaka till jämställdhetsutskottet.

Svenska parlamentariker som Cecilia Wikström (FP), Anna Hedh (S) och Mikael Gustafsson (V) vittnar om ”kaos” och ”bråk” i plenum.

– De här konservativa gubbarna bara skrek rakt ut, det är helt skandalöst, säger Cecilia Wikström till Ottar.

Frågan gäller inte lagstiftning på SRHR-området, utan endast en åsiktsyttring om preventivmedel, säkra aborter och icke-diskriminering. Med röstsiffrorna 351 mot 319 lyftes frågan från dagordningen och skickades tillbaka till utskottet.

– De krafter som vill kontrollera kvinnors liv och kvinnors kroppar är på frammarsch i EU, och de har lyckats övertyga fler, säger Wikström.

Hon påpekar också att rapporten med svenska mått inte är särskilt radikal i sakfrågorna, och är kritisk till hur svenska moderater och kristdemokrater agerade vid dagens sittning.

I ett meningsutbyte med Gunnar Hökmark (M) på Twitter är Anna Hedh (S) inne på samma linje:

Mikael Gustafsson (V), ordförande i parlamentets jämställdhetsutskott skriver i ett pressmeddelande att dagens beslut i längden inte kommer spela någon roll, eftersom en majoritet i utskottet står bakom resolutionen.
– Vi kommer nu ha ett möte med utskottet och förhoppningsvis lägga fram resolutionen igen redan nästa session. Vi låter oss inte skrämmas av konservativa och kvinnofientliga krafter, säger Gustafsson.

Text: Kristina Lindquist


Läs mer

”Ett viktigt verktyg för SRHR inom EU”

Fler artiklar

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.