Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Wikström: ”Det är helt skandalöst”

Resolutionen om sexuella och reproduktiva rättigheter som skulle ha gått till omröstning i Europaparlamentet i dag skickas istället tillbaka till jämställdhetsutskottet.

Svenska parlamentariker som Cecilia Wikström (FP), Anna Hedh (S) och Mikael Gustafsson (V) vittnar om ”kaos” och ”bråk” i plenum.

– De här konservativa gubbarna bara skrek rakt ut, det är helt skandalöst, säger Cecilia Wikström till Ottar.

Frågan gäller inte lagstiftning på SRHR-området, utan endast en åsiktsyttring om preventivmedel, säkra aborter och icke-diskriminering. Med röstsiffrorna 351 mot 319 lyftes frågan från dagordningen och skickades tillbaka till utskottet.

– De krafter som vill kontrollera kvinnors liv och kvinnors kroppar är på frammarsch i EU, och de har lyckats övertyga fler, säger Wikström.

Hon påpekar också att rapporten med svenska mått inte är särskilt radikal i sakfrågorna, och är kritisk till hur svenska moderater och kristdemokrater agerade vid dagens sittning.

I ett meningsutbyte med Gunnar Hökmark (M) på Twitter är Anna Hedh (S) inne på samma linje:

Mikael Gustafsson (V), ordförande i parlamentets jämställdhetsutskott skriver i ett pressmeddelande att dagens beslut i längden inte kommer spela någon roll, eftersom en majoritet i utskottet står bakom resolutionen.
– Vi kommer nu ha ett möte med utskottet och förhoppningsvis lägga fram resolutionen igen redan nästa session. Vi låter oss inte skrämmas av konservativa och kvinnofientliga krafter, säger Gustafsson.

Text: Kristina Lindquist


Läs mer

”Ett viktigt verktyg för SRHR inom EU”

Fler artiklar