Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage Sex & hälsa

Hemlösa snackar sex

Relationer, övergrepp och droger är vanliga samtalsämnen i projektet »Snacka sex« som samlar hemlösa personer i Göteborg för samtal om sex och samlevnad. Ottar träffar Britt-Marie och John.

Klockan är elva på förmiddagen. Det är tyst och stilla på akutboendet Tillfället, ett grått höghus strax intill Partihallarna i Göteborg. Högst upp, på åttonde våningen, har John Marttinen och Britt-Marie Nilsson fått ett temporärt hem. Från fönstret har de utsikt över järnvägsspåren som löper längs husets östra sida in mot Göteborgs central. I 19 år har de hållit ihop, men sedan de blev av med lägenheten för drygt ett och ett halvt år sedan har förhållandet få gå igenom svåra prövningar. Nätterna har de tillbringat hos vänner, i trapphus, källare eller vandrandes på gatorna.

– Det här är första gången sedan vi blev vräkta som jag och Britt-Marie kan sova i samma säng inomhus, säger John.

John berättar att han har missbrukat droger sen början av 1990-talet, i längre perioder har han gått på Subutex, ett läkemedel som behandlar opiatmissbruk. Så när han fick syn på en lapp i korridoren som bjöd in till en träff där det skulle pratas om sex, såg han chansen att få svar på en fråga som han har gått och grunnat på.

»För mig var det ju helt och hållet alldeles helt nytt att sitta ner och prata om sånt här.« John om projektet Snacka sex. Bild AnnaCarin Isaksson.

– Det är det här med Viagra som man snackar om oss snubbar emellan. Det händer att man tar ganska mycket då och då. Helst ihop med uppåtgrejer som amfetamin eller kokain, då blir man sugen på sex. Men jag har funderat på om man sabbar för sig själv i framtiden. Vissa säger ju att det tvärtom är bra för en och gör så att man kommer att kunna få ett värstingstånd trots att man är 70 år. Men jag misstänker att det inte är så.

Projektet »Snacka sex« drivs av Göteborgs Stad och gruppträffarna är till för alla som vill och som bor på boenden i kommunens regi. Syftet är att nå ut till människor som lever i hemlöshet – en grupp som samhället ofta misslyckas att nå ut till med information som rör sexuell hälsa, på grund av att det kräver extra insatser. Målet med »Snacka sex« är att ge hemlösa möjlighet att förbättra sin sexuella hälsa.

Den lustfyllda delen av sexuell hälsa är särskilt bortglömd när det gäller målgruppen hemlösa, men är inte desto mindre viktig, säger projektledarna Eva-Maria Eriksson och Erika Wikström.

Eva-Maria Eriksson och Erika Wikström leder projektet Snacka sex i Göteborg. Bild AnnaCarin Isaksson

»Den lustfyllda delen av sexuell hälsa är särskilt bortglömd när det gäller målgruppen hemlösa, men är inte desto mindre viktig.«

– Lever du i missbruk så tar samhället inte hänsyn till sexuell njutning. Går du till exempel på Subutex eller opiater så försvinner ju sexlusten. Och då kanske det är många som skulle behöva prata om det. Till exempel för att undvika att gå in i olika sidomissbruk för att få upp sin sexlust, säger Erika.

I grund och botten handlar projektet om allas rätt att bestämma över sin kropp och identitet, men också om rätten till information om sex och samlevnad.

– Rätten till lust och bra information ska inte vara mindre för att du lever i en utsatt situation, säger Eva-Maria.

Personer som lever i hemlöshet är mer sexuellt utsatta och tar större risker än andra, visar forskning. I en amerikansk studie publicerad i Journal of Youth and Adolescence uppgav drygt en femtedel av de hemlösa ungdomarna som deltog att de hade erfarenheter av sex i utbyte mot till exempel pengar, mat, droger eller sängplats.

»Personer som lever i hemlöshet är mer sexuellt utsatta och tar större risker än andra.«

I en svensk studie av forskaren Ingrid Lander, där missbrukande och däribland hemlösa kvinnor har intervjuats, beskriver deltagare att de har gått med på sex mot sin vilja på grund av att det i situationen »inte fanns någon annan väg ut«. Även i en studie från Göteborgs Universitet berättar hemlösa kvinnor om att de har gått med på sex på grund av rädsla för att motstånd ska leda till våld och våldtäkt.

I entrén på Tillfället kan du lägga en anonym lapp om det är något speciellt som du skulle vilja att projektledarna tar upp. Alla som medverkar på träffarna får en Goodie bag med broschyrer och produkter. Bild AnnaCarin Isaksson.

En stor del av dem som projektet berör har eller har haft ett alkohol- eller drogmissbruk vilket i sig bidrar till ökat sexuellt risktagande, och risk för att smittas av en blodburen eller sexuellt överförbar sjukdom. En svensk sexualvaneundersökning visade att högkonsumenter av droger och alkohol var överrepresenterade bland dem som inte använt kondom när de senast hade sex med en ny eller tillfällig partner.

De mest centrala samtalsämnena i »Snacka sex« har kommit att handla om övergrepp, sex, droger och samtycke. Frågor som har kommit upp är till exempel »Hur smittar hepatit C?«, »Vart går gränsen för samtycke?« eller »Hur raggar man på någon utan droger i kroppen?« Många har också velat prata om »mjukare« relationsfrågor.

– Vi har fina erfarenheter där deltagare har varit väldigt bra på att stötta varandra. Man kan säga att huvudsyftet är att öppna upp för att prata, och sen hitta vägar till mer information och till vården om så behövs, säger Eva-Maria.

Projektet, som finansieras av Folkhälsomyndigheten drog igång hösten 2015, och kommer att fortsätta hela 2016 på samtliga Göteborgs Stads akutboenden, kvinnoboenden och träningsboenden. Förhoppningen är att det i framtiden skall implementeras direkt i verksamheterna.

– Med »Snacka sex« har vi visat att det faktiskt går att nå ut till gruppen hemlösa och att det finns ett stort behov av att prata om de här frågorna, säger Eva-Maria.

»När man lever så här går man med på mycket som man inte skulle göra annars, det skadar självkänslan.« Britt-Marie

Britt-Marie har fortfarande svårt att identifiera sig själv som hemlös. Det var inte längesen som hon och John bodde i en lägenhet i Majorna i Göteborg. Så plötsligt drabbades hon av en psykos vilket ledde till att hyran inte blev betald, efter ytterligare ett par omständigheter stod de på gatan.

Hon har ännu inte varit på någon av träffarna men har ändå funderingar på sådant hon skulle vilja prata om.

– Jag har liksom inte levt det här livet så jag har igen aning om vart jag ska vända sig om det händer något, om man till exempel skulle bli utsatt för sexuella övergrepp. Jag skulle inte vända mig till polisen, det känns inte som att de skulle prioritera det. Det skulle vara bra att veta vart man kan gå om man behöver stöd.

Britt-Marie och John brukar för det mesta försöka att sova tillsammans, men i samband med att John var med om en trafikolycka och fick åka in på sjukhus, var hon tvungen att hitta sovplats på egen hand. Då hände det att hon blev erbjuden sängplats i utbyte mot sex.

– Man blir så chockad över att de ens tänker i de banorna eftersom man själv inte gör det. Men jag kan tänka mig att många känner sig så trötta och frusna att man går med på nästan vad som helst bara för att få sova inne. Det är ett svårt val att gå vidare och leta efter något annat.

– När man lever så här går man med på mycket som man inte skulle göra annars, det skadar självkänslan, säger Britt-Marie.

Text Maria Bard

Foto AnnaCarin Isaksson


Läs mer

Sex ett rött skynke Ledare Ottar #3 2015

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.

Artiklar Sex & hälsa

TEST: Framtidens sextech!

Kan AI och digitala tjänster förbättra vårt sex – praktiskt och kunskapsmässigt? Sexinspiratören Marika Smith testar.

Extra Sex & hälsa

Kåt på äldreboendet

Fylld lustkorg och nya sätt att tänka kring hudhunger. Vi besöker äldreboendet där man kan sätta upp »stör ej«-skylten.

Krönika Sex & hälsa

Groomeo och Julia

För två veckor sedan skakades Danmark av en skandal. Det uppdagades nämligen att den danska politikern Mike Villa Fonseca, 28