Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Anna Dahlqvist slutar på Ottar

Journalisten och författaren Anna Dahlqvist som varit chefredaktör för Ottar i drygt fyra år slutar på tidningen, och ska fokusera på det egna skrivandet.

Anna Dahlqvist rekryterades till Ottar 2014, tidigare jobbade hon bland annat som journalist på Sveriges radio P1 och hade skrivit reportageboken I det tysta om illegala aborter i Europa.

Är det något särskilt från din tid på Ottar du vill dela med dig av?

– Jag har ju vissa favoritnummer av Ottar som fortfarande sticker ut, till exempel det vi gjorde på tema Kroppsvätskor, som både var roligt att arbeta med men också oerhört intressant. Det var spännande att ett ämne kan vara så provocerade, fast det ju är en så självklar del av våra liv. Ändå tänkte man »går det ens att göra något på detta?« och så blev det ett jättebra nummer.

– Vårt fängelsenummer var också oerhört minnesvärt, just för att ämnet är så outforskat. Jag lärde mig själv mycket nytt under arbetet, om situationen med sex- och samlevnad och rehabilitering av sexualbrottsdömda på svenska fängelser.

»Jag älskar Ottar, nu vill jag ta chansen att göra något mer eget.«

Varför slutar du på Ottar?

– Det har blivit dags att fokusera på mitt eget skrivande, både som författare och som frilans. Jag älskar Ottar och det har varit en otrolig förmån att få jobba med tidningen, nu vill jag ta chansen att göra något mer eget.

Vad ska du arbeta med?

– Jag har planer på att skriva en ny bok, men vet inte om vad än. Planen är att frilansa med skrivandet inom samma område som Ottar berört, sexualpolitiken. Sedan fortsätter förstås arbetet med min nuvarande bok Bara lite blod som är ett ständigt växande projekt.

Den finns på engelska nu och kommer översättas till spanska i höst, vilket känns väldigt kul!

Hur ser du på Ottars framtid i en tidningsbransch som är i förändring?

– Ottar som tidning har en sån bredd, både själva tidningen men också i det som görs digitalt, i sociala medier och under de event vi anordnar. Ottar håller redan en viktig position i tidskriftssfären, och något som hörs från många håll är att många uppskattar själva papperstidningen. Jag tror Ottar kommer att fortsätta ha en självklar plats på tidningsmarknaden.

Hanna Böhm

Läs mer om Anna Dahlqvist och hennes reportageböcker på annadahlqvist.com.

Tidskriften Ottar har två chefredaktörer, Carolina Hemlin är tidningens andra chefredaktör.

Fler artiklar