Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Artiklar Sex & hälsa

Bra sex trots antidepp?

Antidepressiv läkemedel i händer

Orgasmsproblem, sviktande erektion och minskad sexlust. Listan på biverkningar kan skrämma. Går det att behålla njutningen trots antidepressiv medicin? Ottar har frågat experterna, som ger oss sina bästa tips.

Mer än var tredje kvinna och nästan var fjärde man kommer någon gång att hamna i en depression. Det är en utbredd folksjukdom i Sverige som ofta behandlas med SSRI-preparat, en grupp läkemedel som är effektiva mot depression och nedstämdhet, men som kan ge sexuella biverkningar. Enligt en rapport från Socialstyrelsen från 2021 har förskrivningen av alla sorters antidepressiva läkemedel ökat flera år i rad. Antidepressiva mediciner som inte har samma sexuella påverkan som SSRI finns på marknaden, men SSRI utgör 80 procent av de läkemedel mot depression som skrivs ut. 657 100 personer tog ut SSRI-preparat under 2020, en ökning från cirka 500 000 under 2006.

Nedstämdhet, låg sexlust och låg livslust är alla symptom av depression. Därför kan det därför vara svårt att skilja biverkningar från själva sjukdomen. Det finns exempel där behandlingen med SSRI gett individer en ökad sexlust. En förklaring kan vara att depressionen eller ångesten minskat.

För en del är sexualitet inte en stor grej, och för andra är det väldigt viktigt. Ibland kan friktion uppstå om man har en partner som det blir en sexuell obalans med. Finns lusten kvar trots mediciner så kan ibland en saknad av något som varit växa under behandlingen, om biverkningarna gör det svårare att finna njutning på samma sätt som tidigare, med sig själv eller andra.

Viktigt att komma ihåg, säger de experter Ottar talat med, är att sexualiteten är kontextbaserad och flytande genom livets olika faser – och att biverkningarna ofta går över när behandlingen är klar.


EXPERTERNAS TIPS!

Fantasi, tajming och leksaker kan ge ökad njutning för dig som tar antidepressiv medicin.

SKIFTA FOKUS

 • Att jaga orgasm ger motsatt effekt. Låt det ta tid utan tanken på ett mål. Skifta istället fokus; vad brukar din kropp reagera och gå igång på, vilka förutsättningar behövs.
 • Om du har partner/s, hitta sätt att njuta av varandras närhet och intimitet utan fixering vid prestation.

FANTISERA MERA!

 • Är du nybörjare kan du börja med att skaffa dig en eller några få sexuella fantasier som du kan återkomma till. Behöver du hjälp på traven är erotisk litteratur och ljuderotik bra, då de ofta stimulerar den egna fantasin.

VAR ÖPPEN MED DOKTORN

 • Om du har möjlighet, efterfråga en läkare med sexologisk kunskap när du söker vård. Du kan konsultera med din vårdgivare om dessa alternativ:
 • Dosreglering – biverkningarna är dosberoende.
 • Möjlighet att byta till medicin som inte har samma sexuella biverkningar.
 • Att lägga till läkemedel som minskar biverkningarna.
 • Orgasmförmågan är minst påverkad precis före nästa dos. Läkemedel med kort halveringstid försvinner snabbt ur kroppen och gör att du kan planera sexet kring intaget av medicin.
 • Om du inte har en allvarlig depression och tar medicin med kort halveringstid kan en »drug holiday« där du hoppar över en dos, vara ett alternativ.

MOTIONERA

 • Träning och rörelse frigör hormoner i kroppen som ökar välbefinnandet, forskning visar att motion kan vara lika effektiv som antidepressiv medicin och därför öka sexlusten.

LEKSAKER

 • Det finns många produkter att investera i för att höja härligheterna. Vibration kan vara effektivt om könsorganens känslighet har minskat. Med SSRI förhöjs ibland orgasmtröskeln och en kan fastna i en så kallad »platåfas«, då kan till exempel lufttrycksvibratorer hjälpa med kraftig stimulering för den som har klitoris.
 • Penisringar kan hjälpa mot erektionsbesvär och det finns geléer som förhöjer känsligheten på erogena zoner.

Intervjuade auktoriserade kliniska sexologer: Alex Brattberg, Dubravka Ida Gladoic Håkansson, Gudrun Edholm, Hanna Möllås, Salar Shalmashi och Siw Blom. Samt Malin Swartling, Fellow of the European Committee of Sexual Medicin. Källor: 1177, Socialstyrelsen, FASS

Text Josephine Frans

Bild Nadja Hallström


Lästips om antidepressiva mediciner och sex:

Hejdå sex – jag ska bara överleva

Fler artiklar

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?